Ingatlanvásárlás: millióktól eshet el, aki nem ügyel a pontos feltételekre

2024. 02. 28., 10:10

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az ügyfelek körében az állami lakástámogatások kapcsán a társadalombiztosítási jogviszonyt érinti. A szabályozás változásai, valamint a támogatásonként eltérő elvárások megnehezítik a pénzügyekben kevésbé jártas igénylők helyzetét. A nyitott kérdések tisztázása érdekében a Credipass szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Az új CSOK Plusz, falusi csok és Babaváró kölcsön kapcsán visszatérő és tisztázandó kérdés a tb jogviszony: mennyi időt kell igazolni a támogatások igénybevételéhez és mi számít egyáltalán biztosítotti jogviszonynak? A tb jogviszony sarkalatos pontja a hiteligénylés sikerességének, így érdemes előre tájékozódni a részletek kapcsán, hogy ezen semmiképpen se bukjon el a folyamat.

„A CSOK Plusz és a Babaváró esetén is szigorítások léptek életbe idén januártól: a CSOK Plusznál a meglévő és vállalt gyermekek számától függetlenül, minden esetben 2 éves folyamatos tb jogviszony igazolása szükséges minimum az egyik igénylő fél esetén, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„Ugyanez, a Babaváró esetén minimum 3 év, ugyanígy maximum 30 napos megszakítással, kivéve abban az esetben, ha felsőoktatási jogviszony is érvényben volt a 3 év során. Nagyon fontos feltétele még a Babaváró igénylésének, hogy ebből a 3 éves jogviszonyból a kölcsönkérelem benyújtása előtti 180 napot magyar tb jogviszonnyal kell igazolni minimum az egyik igénylőnek” – tette hozzá.

A tb jogviszony alapvetően akkor keletkezik és fogadható el, amennyiben az igénylő alkalmazotti munkaviszonyban, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyban, vagy megbízási szerződés alapján végez munkát, illetve, ha nyugdíjasként kiegészítő keresőtevékenységet végez és így keletkezik jogviszonya. Amennyiben az ügyfél a tb-t saját maga után fizeti, az nem számít bele az említett 2 és 3 éves jogosultsági időszakba. Azonban jó tudni, hogy a CSOK Plusz esetén beleszámít a 2 éves időszakba az álláskeresési támogatás, ismertebb nevén a munkanélküli segély időszaka is. Ez természetesen nem a teljes kép a tb jogosultak köréről: hogy pontosan kik esetében fogadható el, arról tanácsos tájékozódni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán, illetve profi pénzügyi szakértő segítségét is igénybe venni az értelmezéshez.

„Elengedhetetlen bekérni a jogviszonyról szóló igazolást, az úgynevezett hatósági bizonyítványt a területileg illetékes kormányhivataltól. Arra is mindenképp ki kell térni a kérelem leadásakor, hogy milyen célból kérjük az igazolást, hiszen más és más típusú igazolást állít ki a hivatal a különböző hitelek, támogatások esetében, amelyek igazodnak a banki elvárásokhoz is. A tb jogviszonyról szóló hatósági bizonyítvány online, e-papírként is igényelhető, amelynek ügyintézésében szintén készséggel segítenek pénzügyi szakértőink, hogy egyszerűbben és gyorsabban menjen a folyamat” – mondta Fülöp Krisztián.

A Credipass ügyfeleinél gyakran felmerülő kérdés az is, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban tanuló vagy már végzős hallgatók esetén. A Babaváró kölcsönt illetően, a felsőoktatási intézményben végzett hallgatóknál a hallgatói jogviszony megszűnése után 6 hónap szünet is lehet a tb jogviszonyban, mielőtt munkába áll az illető, így részükre kiállítható a tb igazolás. Azonban ez a CSOK Plusznál eltérően működik, ebben az esetben a hallgatókra a maximum 30 napos tb jogviszony megszakítás alkalmazható a jelenlegi szabályozás szerint. Azt is fontos tudni, hogy alapjáraton a szabályozásban az szerepel, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még alapellátásra lesz jogosult a fiatal, azonban ez nem azonos a tb jogviszonnyal!

Ez az időszak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot jelenti, vagyis egyenértékű azzal, mint amikor valaki befizeti maga után a havi 11 300 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Ez azonban nem keletkeztet tb jogviszonyt, erre tehát érdemes odafigyelni a szakértők szerint. Összefoglalva: aki CSOK Pluszt szeretne igényelni, de megszűnik a hallgatói jogviszonya, annak 30 nap áll a rendelkezésére munkát találni, vagy pl. vállalkozást indítani, míg a Babaváró igénylők esetében erre 6 hónapja van a leendő igénylőknek.

A szakértők szerint azzal is érdemes tisztában lenni, hogy tb jogviszony keletkezhet részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén is, így akár heti 1, 4, vagy 6 órás munkaviszonynál is. A lényeges pont az, hogy ebben az esetben nem a jövedelem számít, hanem hogy a járulékokat minimum a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni, akkor is, ha a munkabér nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Ez jelenleg havi 37 107 Ft államnak befizetendő járulékot, adót jelent az érvényben lévő jogszabály szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS