OPTEN: a januári cégfelszámolásokból már csak minden ötödik kapcsolható a Covid-járványhoz

2024. 02. 28., 15:10

Egyre kevesebb a járvány miatt áthúzódó cégmegszűnési eljárások aránya, a gazdaság állapotát már jobban tükrözi a cégtrend. Az alapítási kedv hatéves mélyponton. Az új cégbírósági eljárásokban a végelszámolások a meghatározóak, közel a felét fedik le annak.

Az OPTEN adatai szerint idén januárban tovább csökkent a gazdaságban működő cégek száma, több mint 1700-zal. A KSH által közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb, stagnáló GDP adatok fényében ez nem meglepő. Azonban a valós kép jobban kirajzolódik az elmúlt évek tendenciájának vizsgálatakor. A cégtrendben január nem az új cégek robbanásszerű megjelenésének időszaka, az elmúlt hat év során – kivéve a 2021-es évet – minden évben csökkent a működő vállalkozások száma ebben a hónapban. A mérséklődés egy és háromezer között ingadozott, amihez viszonyítva az idei januári csökkenés átlagosnak számított.

„Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, matematikailag a megszűnések magasabb száma okozza a csökkenést” – vezeti fel észrevételét Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. – „A jelenlegi gazdasági helyzet azonban már visszatükröződik az alapítási kedv csökkenő tendenciájában, ami az elmúlt 6 év legalacsonyabb januári száma, míg a megszűnések ezen időszakhoz viszonyítva átlagos szinten mozogtak.”

A cégmegszűnéseket eredményező új cégbírósági eljárások az elmúlt hat év legmagasabb januári értékét hozták, közel 4,8 ezer esettel, ami közelíti a teljes cégszám 1 százalékát. A januárban elindult új eljárások adatai szerint a vállalkozások közel fele végelszámolással kívánja a tevékenységét megszüntetni, míg közel minden harmadik cég felszámolással érintett. Az új eljárásokon belül a végelszámolások dominanciája kedvezőbb a gazdaság szereplői számára, hiszen ezek a cégek, ha voltak is tartozásaik, többségében várhatóan kiegyenlítették azokat.

Az új felszámolási eljárások száma továbbra is magas szinten pulzált januárban, megközelítve a másfél ezret, ami 20 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Tavaly az elmúlt 6 év legmagasabb új felszámolási eljárási száma volt éves szinten, meghaladva a 20 ezret, azonban annak több mint a fele a járvány alatt megindult eljárás volt.

„Az idei januári felszámolásokból már csak minden ötödik cég kapcsolható a járványhoz, ami azt jelenti, hogy a gazdaság valódi képe egyre inkább megjelenik a cégtrendben is” – mondta Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) januári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Tolna, Csongrád-Csanád és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS