Hogyan lehetünk hiteles vezetők?

2024. 02. 28., 20:10

„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

2024 sok tekintetben a sokkokból való felépülés éve. A PwC Magyarországi Vezérigazgatói felmérése szerint a vezetők többsége már a gazdaság újbóli gyorsulását várja, de bennük van a félelem, hogy az elmúlt évek krízisei nem zárultak le, bármikor jöhet egy új nehézség – kezdi friss cikkét Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

A félelem ott van a mindennapokban. Ez természetes, és kikerülhetetlen, és nem is feltétlen kell kikerülni: a félelemnek van jó hatása is, amikor például változásra ösztönöz. Viszont azt is látjuk, hogy a munkavállalók már kimerültek a változásoktól. A PwC 2023-as Munkaerőpiaci Preferencia kutatásában is azt látjuk, hogy – főleg a középkorú korosztályban – fásultság van, erősen csökkent a képzések, karrier jelentősége.

Mivel lehet felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat?

Azzal, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra.

Hogyan tudunk emberként jelen lenni? Hogyan lehetünk hiteles vezetők? Nincs tökéletes recept, de pár gondolatot hadd foglaljak össze, ami segíthet az úton elindulni.

1. A hiteles vezető nem tökéletes.
– És ezt el is ismeri. Azzal, hogy nyíltan felvállalja, vannak hibái, még erősebbé, hitelessé teszi az erősségeit, és egy olyan kultúrát tud ezáltal kialakítani, ahol a munkavállalók mernek kísérletezni, hibázni, és fel merik vállalni a valódi önmagukat.
– És ez így is van jól. A tökéletes emberekhez az emberek nem tudnak lelkileg kapcsolódni!

2. A hiteles vezető ismeri önmagát.
– Nem csak a hibáinkat kell ismernünk, hanem az erősségeinket is. Azzal, hogy meg tudjuk fogalmazni azt a „szupererőnket” ami minket belülről hajt, energizál, és a körülöttünk lévőket inspirálja, az fog segíteni nekünk abban, hogy tudatosan használjuk, támaszkodjuk erre az erősségünkre.
– Éppen azzal, hogy nem akar tökéletes lenni, és egy mesterséges szerep mögé bújni, lesz lehetősége arra, hogy megmutassa magát, és ezzel közelebb kerüljön a munkavállalókhoz és bizalmat építsen.

3. A hiteles vezető olyan emberekkel veszi körül magát, akik kiegészítik őt.
– Egy szervezeti kultúrát kontraszelekcióval lehet igazán rögzíteni. Ha olyan emberekkel veszem körül magam, akik pont olyanok, mint én (lehetőleg kevésbé tehetségesek, hogy ne veszélyeztessék a hatalmamat), azzal teljesen beszűkítem a változásra való képességet, és ellehetetlenítem az innovációt és az inspiráló, kihívást jelentő beszélgetéseket.
– Mit csináljunk ehelyett? Merjük olyan emberekkel körülvenni magunkat akik:
    – okosabbak nálunk;
    – pont abban erősek, amiben mi gyengék vagyunk;
    – máshogy gondolkodnak, és sokszor nem értjük, mire akarnak kilyukadni;
    – mernek nekünk nemet mondani.

4. A hiteles vezető példát mutat: meg tud újulni, tudatosan változik.
– Gondoljuk végig, hogy miben változtattunk utoljára tudatosan! Akár apróságban, például: „megszólítom azt, aki mellém száll a liftben”. Vagy: „elkezdek egy új applikációt használni a munkámban”. Esetleg „kivételesen én is elmegyek egy szakmai képzésre”…
– Ha tudatosítjuk a megszokásainkat, és kísérletezünk a változással, az fiatalon tart. Nem mellesleg inspirálja a körülöttünk lévőket a megújulásra.

Kezdjünk kísérletezni, és figyeljük, hogyan vagyunk hatással a szervezetre!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS