Benyújtotta az ügyészség az első képviseleti keresetet

Benyújtotta az ügyészség az első képviseleti keresetet
2024. 02. 28., 17:10

A Pest Vármegyei Főügyészség egy országosan jelentős forgalmat bonyolító webáruházat működtető vállalkozás ellen indított pert a Fővárosi Törvényszéken.

A fogyasztóvédelemről szóló törvény 2023. június 25. napja óta teszi lehetővé új jogvédelmi eszközként a fogyasztók kollektív érdekeit védő képviseleti kereset benyújtását. A képviseleti kereset alapján a közérdekvédelmi ügyész akár több ezer vagy százezer fogyasztó jogait érvényesítheti, és a fogyasztók kára úgy térülhet meg, hogy a bírósági perben nem kell részt venniük. A perindításra jogosult szervezetek közül elsőként az ügyészség élt ezzel a lehetőséggel – emlékeztet a Pest Vármegyei Főügyészség közleménye.

A Pest Vármegyei Főügyészség egy országosan jelentős forgalmat bonyolító webáruházat működtető vállalkozás ellen indított pert a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség a keresetében azt kifogásolta, hogy a vállalkozás akkor is szállítási díjat fizettet a fogyasztókkal, ha a fogyasztó a honlapról megrendelt terméknek nem a kiszállítását kéri, hanem saját maga megy el érte a vállalkozás valamelyik üzletébe. Csak abban az esetben nem kér szállítási díjat a cég, ha a megrendelt termék az üzletben egyébként is épp rendelkezésre áll. Az ügyészség álláspontja szerint a vállalkozás e gyakorlata tisztességtelen.

Az ügyészség a perindítást megelőzően felhívta a vállalkozást gyakorlata megszüntetésére, azonban a cég ezt elutasította.

Az ügyészség keresetében azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a vállalkozást a jogsértő gyakorlata abbahagyására, valamint arra, hogy a személyes termékátvételért megfizetett összeget térítse vissza azoknak a fogyasztóknak, akik 2023. július 28. napjától a jogellenesen felszámított díjat megfizették. Az ügyészség kérte a vállalkozás kötelezését a jogerős ítéletről nyilvános közlemény közzétételér is.

Az ügyészi kereset megalapozottságáról a bíróság fog dönteni. Az ügyészi perindítás még nem jelenti annak megállapítását, hogy a vállalkozás a keresetben írt jogsértést elkövette.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS