2023. szeptember 7. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 09. 07., 08:22

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Közel 100 milliárd forinttal többért jóval kevesebbet vásároltunk júliusban, mint egy évvel korábban

Júniushoz képest 0,2 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbitól pedig 7,6 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi üzletek forgalma 2023 júliusában – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Kiskereskedelem: az uniós sereghajtók között a júliusi magyar adat

Júniushoz képest 0,3 százalékkal, 2022 júliusához viszonyítva 1,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban 2023. júliusban – tájékoztatott az Eurostat.

Miért kerül a magyarországi életszínvonal egyre távolabb az EU átlagától?

A humán infrastruktúra fejlesztése fajlagosan a legolcsóbb és leghamarabb jelentkeznek az eredményei is, ugyanakkor a magyar gazdaságpolitika továbbra is az extenzív növekedésben látja a kiutat – írja elemzésében a GKI.

Könnyítené az Európai Bizottság a határokon átnyúló nonprofit egyesületek tevékenységét

„Az így elért évi 770 millió eurós adminisztratív költségmegtakarítás a gazdaság és a civil társadalom javát egyaránt szolgálja.”

„Kapuőrnek” minősült az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft

„Eljött az ideje, hogy Európa előre meghatározza a játékszabályokat annak érdekében, hogy a digitális piacok tisztességesek és nyitottak legyenek.”

I3 pályázatok: letölthető az NKFIH tájékoztatója, és lesz „matchmaking” is

Az I3 Strand 1 és Strand 2a felhívásokra október 17-ig lehet jelentkezni, a pályázókat a NKFI Hivatal tájékoztatóval, az Európai Bizottság „matchmaking eseménnyel” segíti.

Az új vállalati hitelszerződések majdnem fele támogatott hitelkonstrukció

A bankok Európa-szerte a hitelkereslet csökkenését érzékelték a hosszú lejáratú vállalati hitelek esetében – írják a jegybank elemzői.

Kiterjeszti Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjait az MNB

Az MNB kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjainak igénybe vételi lehetőségét. A bankok a 2025. december 31-ig folyósított zöld hiteleik után öt évig alkalmazhatják a kedvezményes tőkekövetelményeket.

Káresetenként áltagosan 4 évnyi casco díjat fizetnek ki a biztosítók

A casco átlagos éves díj elérte a 161 ezer forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 133 500 forintnál. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége arra hívja fel a figyelmet, hogy a forgalomban lévő gépjárműveknek csupán ötöde rendelkezik ilyen biztosítással.

Debrecenben nyit Magyarország első KKV Parkja

Az országban elsőként Debrecenben kezdi majd meg működését KKV Park, amelyet a város önkormányzata a kis-és középvállalkozások számára hoz létre.

Vidéken 30, Budapesten 40 millióba kerül egy élhető méretű átlagos otthon

Országos átlagban közel 40 millió forintot szántak idén otthonteremtésre a vásárlók, de a négyzetméterárak szerint akár kevesebb is elegendő lehet. A Duna House körképében sorra vette, hogy mi kapható ma vidéken 30 millió forintos, a fővárosban pedig 40 millió forintos keretösszegből.

Tizedik alkalommal lehet pályázni a falumegújítási díjra

Idén is lehet jelentkezni a magyarországi falumegújítási díjra, a pályázati kiírást szerdán tették közzé a kormányzati portálon. A pályázatok szeptember 27-ig nyújthatók be.

312 millió forint uniós támogatással fejlesztett az ecseri V-Casting

A V-Casting Öntödei Termelő és Szolgáltató Kft. 586,1 millió forint értékű beruházással bővítette kapacitását, korszerűsítette eszközparkját és egy 480 kilowatt teljesítményű napelemrendszert is telepített ecseri székhelyén.

A paradicsomfeldolgozás meghatározó szereplője lenne Magyarország Európában

Idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók.

Élő 3D nyomtatott anyaggal fertőtleníthető az ivóvíz

Ezzel az új módszerrel nem egyszerűen túlélik a 3D nyomtatást a génmódosított baktériumok, hanem arra is képesek, hogy semlegesítsék a víz szennyeződéseit. Morbid módon beléjük kódolták az öngyilkosságot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS