Vidéken 30, Budapesten 40 millióba kerül egy élhető méretű átlagos otthon

2023. 09. 06., 17:11

Országos átlagban közel 40 millió forintot szántak idén otthonteremtésre a vásárlók, de a négyzetméterárak szerint akár kevesebb is elegendő lehet. A Duna House értékesítési adatai alapján készített körképében sorra vette, hogy mi kapható ma vidéken 30 millió forintos, a fővárosban pedig 40 millió forintos keretösszegből.

„Bár az idei év eladásai alapján országos szinten a tavalyinál egy millió forinttal, átlagosan 39,7 millió forintra nőtt az ingatlanra fordított összeg, mégis jó hír az otthonteremtést tervezőknek, hogy a vidéki területeken akár 30 millió forintból is kapható élhető méretű ingatlan, a fővárosban azonban inkább 40 millió forintos kiadással érdemes kalkulálni” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A vizsgálatba bevont vármegyeszékhelyek közül a 2022-es adatokkal ellentétben, az idei év első hét hónapjának tranzakciói alapján Miskolc került ki győztesként, itt kapható ugyanis 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 82 m2-es használt lakás. Nem sokkal, mindössze 3 m2-rel maradt le a dobogó második helyezettje, Kaposvár, Somogy vármegye székhelye. A tavalyi év rekordere Békéscsaba volt, az átlagos négyzetméterárak emelkedése miatt azonban visszaszorult idén a harmadik helyre. A békési vármegyeszékhelyen 78 négyzetméteres lakást lehet vásárolni a megadott keretösszegből.

A vidéki nagyvárosok közül közel azonos méretű ingatlanra futja 30 millió forintból Veszprémben, Székesfehérváron, Debrecenben és Szegeden. Az utóbbi településen letelepedő lakásvásárlók kaphatják az egyik legcsekélyebb méretű ingatlant a pénzükért, nekik be kell érniük a tavalyinál 5 négyzetméterrel szerényebb körülményeket biztosító, 48 négyzetméteres használt lakással, amennyiben mindössze 30 millió forintot fordíthatnak otthonteremtésre.

„Nem minden vidéki nagyváros lakáspiacán tapasztalható azonban drágulás, a vizsgált vármegyeszékhelyek közül Tatabányán, Veszprémben és Győrben a tavalyinál 1-2 négyzetméterrel nagyobb ingatlan vásárolható idén a 30 millió forintos keretből, míg Pécsen a 2022-es adattal megegyezően, ezúttal is 55 négyzetméteres otthonra elegendő a megadott összeg. Kelet-Magyarországon zömében folytatódott az áremelkedés, kivétel ez alól Debrecen, ahol 41 négyzetméter helyett idén közel 50 négyzetméteres otthonra is futja” – tette hozzá a szakértő.

A családi házak tekintetében országszerte áremelkedést mutatnak az adatok, mindössze két településen, Tatabányán és Nyíregyházán lehetett az idei évben nagyobb kertes házat vásárolni, mint tavaly. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye székhelyén mindössze két négyzetméterrel járt jobban, aki 2023-ban vásárolt, ezzel szemben a bányavárosban majdnem egy teljes szobával, 11 négyzetméterrel többre, 87 m2-re elegendő a megadott büdzsé. A legnagyobb, 111 négyzetméteres ingatlanra Békéscsabán tehetett szert a vásárló 30 millió forintból, itt a tavalyihoz képest 16 négyzetmétert veszítettek az alapterületből az ügyfelek. Kaposváron és Miskolcon is csökkent az ingatlanméret, de még így is tekintélyes, 94, illetve 90 négyzetméteres házakat lehetett vásárolni a somogyi és a borsodi vármegyeszékhelyeken.

A vidéki vármegyeszékhelyek közül a családiházak tekintetében Debrecen számít a legdrágábbnak, a hajdú-bihari egyetemvárosban 30 millió forint mindössze egy 49 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ez a tavalyinál 15 négyzetméterrel szerényebb méretet jelent.

Vidék után pedig következzen a főváros, ahol az élhetőbb méretű lakások és házak megszerzéséhez 10 millió forinttal szükséges emelni a tétet. A 40 millió forintos keretből kapható, legnagyobb budapesti lakás is közel ötödével kisebb, mint a vidéki csúcstartó. 2022-ben Pesterzsébet számított a legkedvezőbb árú kerületnek, idén azonban Csepelen lehet a legnagyobb, 67 négyzetméter alapterületű lakáshoz jutni 40 millióból. 64 négyzetméteres otthont vehet magának az a vásárló, aki Rákosmentét választja, Pesterzsébet pedig 62 m2-es lakásokat tartogat az itt letelepedők számára. Nem kell elkeserednie annak sem, aki inkább a budai oldalt preferálná, ugyanis még a lakásvásárlás szempontjából legköltségesebb II. kerületben is hozzá lehet jutni a megemelt összegből akár egy 29 négyzetméteres kislakáshoz, 30 millió forintból ugyanakkor már csak egy 22 négyzetméteres minigarzont lehetne kapni.

Az értékesített fővárosi családi házak adatai alapján a legtöbb kerületben alacsonyabb átlagos négyzetméterárakon keltek el ezek a típusú ingatlanok, mint tavaly. A kerületi átlagokat vizsgálva a kertes házakért idén 476-911 ezer forintos négyzetméterár között fizettek a vevők, tehát a megadott keretösszegből megvásárolható ingatlanméret a közel 50 négyzetmétertől a 80 négyzetmétert meghaladó házakig terjed.

„A fővárosi településszerkezetből adódóan a családi házat keresők általában kénytelenek a peremkerületekben keresgélni. Mérsékeltebb kiadást és tágasabb életteret jelent, ha újpesti ház vásárlása mellett dönt az ügyfél, azonban, ha Pesttel szemben inkább Újbuda a nyerő, akkor érdemes megbarátkozni a nappali plusz egy hálós elrendezéssel” – részletezte Benedikt Károly.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS