2023. október 10. – Információk, hírek vállalkozóknak

2023. 10. 10., 07:41

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Fórum a női vállalkozásokról a VOSZ-nál

A VOSZ Női Vállalkozói Szekció és a SEED Alapítvány közös rendezvénysorozatának első eseményét tartják „Nőként vállalkozni” címmel október 11-én.

Robot az étteremben: ez a megoldás a munkaerőhiányra?

Élő példákkal lehet szemléltetni, hogy mekkora jelentőséggel bírhat egy vagy több robot az éttermi feladatellátásban. Ma is sok robotikai alkalmazás segít a konyhán és a vendégtérben, de vajon végleg helyettesíthetik a humán munkaerőt?

Alekszandr Merten Paks II.-ről: a hatékony együttműködés a siker záloga

Hatékony együttműködésre van szükség a megrendelő és a fővállalkozó között ahhoz, hogy a közeljövő legfontosabb mérföldköveit eredményesen tudják teljesíteni – mondta Alekszandr Merten, a Paks II. építési projektigazgatója.

Erősebb szociális védőhálót az önálló vállalkozóknak! – kéri az Európai Tanács

A tagállamoknak megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk az önálló vállalkozók számára, garantálva a tisztes megélhetést és megelőzve a dolgozói szegénységet.

ÉVOSZ: 5856 forintra emelkedik a minimális építőipari rezsióradíj

A minimális építőipari rezsióradíj idén 5856 forintra emelkedik – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

GFM: hétfőtől az új vállalati- és a lakáshiteleknél önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok

A Magyar Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak.

Van, ahol hetessel kezdődik az ajánlat, megjöttek az új lakáshitelek

Mától alkalmazzák az önkéntes kamatplafont a bankok. Van olyan bank, amelynek már az alapajánlata is hetessel kezdődik, de ilyen THM-eket jellemzően magas jövedelemre és hitelösszegre adnak a pénzintézetek – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Javaslatcsomag a lakáshitel felvételének egyszerűsítésére

A lakossági hitelezés élénkítése nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos – mutat rá egy új javaslatcsomagot kidolgozva a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége.

Hitel-előtörlesztés: jelentős hiányosságokat tárt fel, négy bankot büntetett meg az MNB

A lakossági előtörlesztésekhez kapcsolódó hitelintézeti gyakorlat ellenőrzése során a jegybank négy banknál a fogyasztók széles körét érintő, jelentős hiányosságokat tárt fel, és ennek nyomán összesen 27 millió forint bírságot szabott ki.

Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2023. augusztusi adatokat

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

Már több lakossági pénz van állampapírban, mint bankbetétben

Augusztus végére több állampapírt tartottak a magyar háztartások az értékpapírszámláikon, mint amennyi bankbetétjük volt. Bár a pálya az állam által kibocsátott hitelpapíroknak lejt, a befektetési alapokba is nagyon sok pénz áramlott – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Uniós forrásból korszerűsített a Délút Kft.

Munkagépek beszerzésével, uniós támogatással, mintegy 553 millió forintos beruházással korszerűsítette kivitelező technológiáját az út- és közműépítéssel foglalkozó Délút Kft.

Világcégek keresik Magyarország legsokoldalúbb informatikusait

Október 12-én rajtol a legnagyobb hazai IT-verseny, az Országos IT Megmérettetés. Az eseményre idén cégek csapatai is nevezhetnek.

Ingyenes kiberbiztonsági rendezvények októberben

Future Trends in Cryptography, Electrosub, TTX: Kritikus infrastruktúrák kibervédelme.

Október 15-ig tart a jubileumi Budapest Design Week

Az október 15-ig látogatható 20. jubileumi fesztivál az elmúlt két évtized hazai designéletének kiemelkedő tárgyait, eseményeit és pillanatait idézi fel.

Hatvan magyar cég vesz részt a kölni élelmiszeripari kiállításon

Az október 11-ig tartó ANUGA rendezvényen 60 magyar cég képviselteti magát – közölte az Agrármarketing Centrum.

EY: nem sejtik a főnökök, hogy munkahelyet váltana az alkalmazottak harmada

Minden harmadik munkavállaló nagy valószínűséggel felmond a következő egy évben, miközben a cégek többsége arra számít, hogy könnyebb lesz megtartani a kollégákat a jelenlegi gazdasági helyzetben – derül ki az EY nemzetközi felméréséből.

Megnyílt a Régiók és Városok 21. Európai Hete

 „Megerősített kohéziós politikára van szükség a területi megosztottság megszüntetése, a digitális és a zöld átállás helyi szintű kezelése, valamint az emberek Európa-szerte történő támogatása érdekében.”

Bioeledelt vásárolna a házikedvencnek? Új szabályozás könnyíti meg a választást

Új uniós jogszabály hangolja össze a hobbiállatoknak szánt bioeledelek címkézésére vonatkozó szabályokat az emberi fogyasztásra szánt bioélelmiszerek címkézésére vonatkozó szabályokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS