Erősebb szociális védőhálót az önálló vállalkozóknak! – kéri az Európai Tanács

2023. 10. 09., 19:37

A tagállamoknak megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk az önálló vállalkozók számára, garantálva a tisztes megélhetést és megelőzve a dolgozói szegénységet.

Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az önálló vállalkozók szociális védelméről.

„Az önálló vállalkozók az európai gazdaság és innováció kulcsfontosságú szereplői, ezért Európa-szerte biztosítanunk, illetve javítanunk kell szociális védelmüket annak érdekében, hogy tisztességes munka- és életkörülményeket nyújthassunk számukra. A társadalmi szempontból erős, szociális irányultságú Európa most minden eddiginél fontosabb” – idézi a Tanács közleménye José Luis Escrivát, Spanyolország ügyvezető szociális biztonsági, migrációs, és a társadalmi befogadásért felelős miniszterét.

2022-ben a tagállamok több mint felében az önálló vállalkozókra nem terjedt ki a szociális védelem valamennyi ága. Az EU-ban például több mint 15 millió önálló vállalkozó nem részesül munkanélküli ellátásban.

Az új munkavégzési módok, például a távmunka, a távoli helyről történő vagy a platformalapú munkavégzés megjelenésével egyre fontosabb biztosítani, hogy az önálló vállalkozók hozzáférjenek a szociális védelemhez. Emellett egyre többen ötvözik vagy váltogatják a függő munkaviszonyokat és az önfoglalkoztatást.

Mindezek alapján a Tanács felkéri a tagállamokat, hogy szüntessék meg a nemzeti rendszereiken belül a szociális védelem tekintetében még fennálló különbségeket annak érdekében, hogy javuljon az önálló vállalkozók szociális védelemhez, mindenekelőtt a munkanélküli és a betegségi ellátásokhoz való hozzáférése. A tagállamoknak emellett megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk az önálló vállalkozók számára, garantálva a tisztes megélhetést és megelőzve a dolgozói szegénységet. Ezenkívül növelniük kell a szociális védelmi rendszerek átláthatóságát, és megfelelő nemzeti szintű adatgyűjtést kell biztosítaniuk a szociális védelmi intézkedések tekintetében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS