2023: negatív rekordok a cégtrendben

2024. 01. 03., 01:30

12,2 ezerrel kevesebb társas vállalkozás a gazdaságban, az elmúlt hat év legkevesebb éves cégalapítása, rekord magas megszűnésszám. Az új cégbírósági eljárások magas száma megágyazhat egy 2024. évi stagnálásnak.

2023-ban globálisan és Magyarországon is emelkedtek a vállalati megszűnések és felszámolások. Nemzetközi szakértők szerint a magas kamatlábak és a Covid utáni állami támogatások leépítése vezetett a zombivállalatok megszűnéséhez. Az OPTEN adatai szerint Magyarországon 2023-ban 12,2 ezerrel csökkent a vállalkozások száma, ami a társas vállalkozói kör 2,4%-át teszi ki. Az állami mentőövek leépítése és a gazdasági változásokra való alkalmazkodás kiemelt kihívást jelentettek a vállalkozások számára.

A cégtrendben a járvány időszakában elmaradt vagy elodázott céges megszűnések leginkább a 2023-as év első felét érintették. Ezt jól mutatja, hogy augusztusig hónapról hónapra a cégszámcsökkenés – együttesen közel 10 ezer – volt a meghatározó. Bár augusztusban volt egy megtorpanás – 60 céggel több volt az alakulás, mint a megszűnés –, de ezt követően továbbra is folytatódott a csökkenés, ami meghaladta a 12 ezret éves szinten.

„Nem csak az elodázott cégmegszűnések domináltak 2023-ban. Erőteljesen befolyásoló tényező volt a 2022 második felében a megváltozott KATA intézkedés hatása, ami a végelszámolások magas számát hozta magával 2023-ban. Már érezhetővé váltak a cégtrendben a gazdasági környezet kevésbé támogató eseményei is, mint a magas infláció, a magasabb kamatkörnyezet, a technikai recesszió, ami legjelentősebben a cégalapítási kedv csökkenésében fejeződött ki. Ezek együttes eredménye, amely 2023-ban megmutatkozott a cégtrendben” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

Az OPTEN adatai alapján az látszik, hogy az elmúlt hat évet vizsgálva több negatív rekord is született. Az alapítási kedv mélyponton volt 2023-ban a 25,7 ezer új vállalkozással, ami az előző évtől több mint 13 %-kal maradt el, és az elmúlt hat év legalacsonyabb értékét hozta. Ezzel szemben a megszűnések rekordszintet értek el tavaly, megközelítve a 38 ezret, ami 8,5 ezerrel több volt, mint az előző évi megszűnések, és szintén a legmagasabb érték az elmúlt hat évben. A megszűnések több mint fele végelszámolással történt, a dobogó második és harmadik helyére a felszámolások (több mint 9 ezer) és a kényszertörlések (több mint 8 ezer) kerültek. A leginkább negatívan érintett nemzetgazdasági ágakat a kereskedelem, a feldolgozóipar és a szállítás, raktározás képviseli egyrészről, ahol inkább a gazdasági kilátások voltak a fő indukátorok, míg a KATA változáshoz erőteljesebben kapcsolódott a szakmai, tudományos tevékenység és az információ, kommunikáció. Az öt nemzetgazdasági ág képviselte a cégszámcsökkenés 70%-át.

A negatív rekordok nem álltak meg itt, az új cégbírósági eljárásokban is jelen voltak. A leglátványosabb a 21 ezret majdnem elérő új felszámolási eljárásszám. Riasztónak tűnhet ez az érték, hiszen az elmúlt években – leginkább 2022 előtt – 5-6 ezres esetszámok voltak a jellemzőek. „Nem gondolom, hogy tömeges bedőlésről kellene beszélni, e mögött egy új technikai elem is meghúzódik. Ez a kényszertörlési eljárásokhoz kapcsolódik, ahol a 2022 második felétől érvényes intézkedések hatására sok esetben fordult át a kényszertörlés felszámolási eljárásba. Ez az intézkedést megelőzően jellemzően 30% körül mozgott, 2023-ban viszont 80%-ot meghaladó mértékű lett. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a magas felszámolási eljárásszámban már megjelentek a gazdasági nehézségek is, amihez már legalább 2,7 ezer esetszám tartozik.” – mondta Alföldi Csaba.

A negatív rekordok számát gyarapította a tevékenységüket saját akaratukból megszüntetők táborának bővülése 2023-ban, azaz a végelszámolást indítók magas száma, ami meghaladta a 13,5 ezret. Az elmúlt hat év során egyedül 2022-ben – amikor a KATA változott – volt magasabb a végelszámolást indítók száma, így 2023 a dobogó második fokát jelentette ebben az idősávban.

A magas 2023-as új cégbírósági eljárásszámok – közel 50 ezer – előrevetítik a jövő cégtrendjének alakulását. Az alapítási kedv pozitív irányú elmozdulására van szükség ahhoz, hogy 2024-ben ne egy csökkenő vagy stagnáló cégtrend jelenjen meg. De az is sejthető volt, hogy 2023 a cégtisztulás időszaka lesz, hiszen a járvány ezen a téren is hagyott maga után elintézni valót, aminek úgy tűnik, egy jelentős része már bekövetkezett.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) 2023-ra vonatkozó értéke országosan 13,7 százalék volt, mely majdnem 1,5 %-kal magasabb a 2022-es CFI értéknél. 2023-ban megyei szinten nézve az Opten–CFI Veszprém, Vas és Zala vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS