Az Ikea segítségével épül a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműve

Az Ikea segítségével épül a világ egyik legnagyobb tengeri szélerőműve
2024. 01. 19., 17:10

A svéd cégóriás Ikea beszáll a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkjának megvalósításába. A Balti-tengeren megvalósuló projekt többezer megawatt energiát fog termelni, így a maga nemében egyelőre tényleg nem akad vetélytársa.

Az Ingka, ami a híres bútor- és lakberendezési cikkeket forgalmazó üzletláncot birtokolja, rendelkezik egy befektetési ággal, az Ingka Investments-szel, ami részt vállalt egy 3100 MW-os szélerőműpark építésében, Svédország déli partjainál. A cégcsoport tulajdonosa már megkérte az engedélyt a világ talán legnagyobb tengeri szélenergia-projektjének létrehozására, amit a stockholmi OX2 AB-vel együttműködve készít elő, az évtized végéig. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos megoldásokat fejlesztő, építő és értékesítő OX2 jelenleg 11 európai államban van jelen, és a svédországi munkájukat már korábban is támogatta az Ingka Group. Eddig öt helyszínen alakítottak ki tengeri szélerőműparkot, Galene, Triton, Aurora, Pleione és Ran néven. A legújabb, Neptunus projekt a dél-svédországi Blekinge megye partjainál valósul meg – jelentette be közleményben az OX2.

A tengerparttól 50 kilométerre épülő Neptunus 207 szélturbinából álló energiacsomópont lesz, 420 méteres maximális magassággal. A projekt teljes beépített kapacitása 3100 MW, és évente 13–15 TWh villamosenergia termelését várják tőle.

A szélerőműpark létesítése, valamint a villamosenergia-termelés mellett az Ingka és az OX2 évi 370 ezer tonna hidrogén előállítását is szeretné elérni a tengeri létesítménnyel. A folyamat melléktermékeként oxigén keletkezik, amit - a még nagyobb fenntarthatóság jegyében – a Balti-tenger oxigéndúsítására fognak felhasználni. Utóbbi eljárást olyan területeken tervezik alkalmazni, ahol a vízben oxigénhiányt regisztrálnak. Ez fontos momentuma a beruházásnak, hiszen az oldott oxigén hiánya komoly szerepet játszik a természetes vizek biológiai sokféleségének csökkenésében. Az együttműködéstől tehát az Ikea tulajdonosa és az OX2 azt is reméli, hogy sikerül javítani a Balti-tenger biodiverzitásán.

„A Neptunus energiaközpont az egyik első a következő generációs szélerőműparkok között. A megújuló energia és a hidrogén termelésével Svédország képes lesz biztosítani az energiát olyan ágazatok számára is, amelyek nem villamosíthatók. A hidrogéntermelésből származó oxigén a Balti-tenger fenékvizének oxigénnel való ellátására, ezzel pedig a biológiai sokféleség javítására is felhasználható” – mondta Emelie Zakrisson, a svédországi tengeri szélerőművek fejlesztésének vezetője.

A Neptunus projekt egyelőre a kezdeti szakaszban jár: az OX2 AB megerősítette, hogy a lehetséges 3100 MW-ból eddig 1900 MW valósult meg és a partnerségben elvállalt hat projektből csak egy szélerőműpark kapta meg a létesítési engedélyt. A többinek a svéd gyakorlat szerint át kell esni egy környezetvédelmi övezeti besoroláson, és el kell nyerni egy regionális szintű ajánlást, amiben okkal bíznak a cégek, hiszen a balti ország jellemzően nyitott a tengerfenék bérbeadására, tengeri szélerőműparkok számára. A keményebb diónak az Európai Unió biológiai sokféleséggel kapcsolatos szabályait betartató Natura 2000 engedélye ígérkezik. A megszerzéséhez bizonyítani kell, hogy a projekt rendelkezik megfelelő békéltető cselekvési tervvel, a létesítés pedig nem gyakorol jelentős hatást a régió természetes élőhelyeire. A validálásokkal és az előkészítéssel együtt számolva a Neptunus projekt 2030-ban indulhat el – jelentette az OX2.

Gábor János

Főoldali kép: OX2

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS