Önvezető drón szállít alkatrészeket egy tengeri szélturbina tetejére

Önvezető drón szállít alkatrészeket egy tengeri szélturbina tetejére
2023. 11. 02., 14:22

Világelső tesztet bonyolítottak le egy 2,6 méter szárnyfesztávolságú autonóm drón segítségével. Az önvezető jármű sikeresen teljesítette a közel 70 kg-os rakomány átadását, a tengeri szélerőmű egyik turbinájának tetején. Videó.

A hatalmas, autonóm drón – amelynek mérete és tömege nagyjából megegyezik egy zsiráfkölyökével, a szárnyfesztávolsága pedig az albatroszéval – egy nagy, Északi-tengeren található tengeri szélerőműparkban áll tesztelés alatt. A feladata az eszközutánpótlás a karbantartó személyzet számára, akiknek így nem kell felcsörlőzni vagy kézben felhordani a turbina tetejére a szervizhez szükséges szerszámokat, pótalkatrészeket.

A dán Ørsted szélenergia-szolgáltató vállalat teherhordó drón segítségével oldja meg az eszközutánpótlást a szélerőműparkban, így elmondhatja magáról, hogy a világon elsőként támogatja ezzel a módszerrel a turbinák karbantartását. A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik partnere adta a drónt a művelet végrehajtásához, de más érdekes adatokat azért közölt a művelet sikeres végrehajtása után.

Az Ørsted jelenleg 58 kilogrammos drónokkal végez teherszállító kísérleteket a Hornsea 1 nevű tengeri szélerőműparkban, az Egyesült Királyság vizein. A cég reméli, hogy az eszközök segítenek a műveleti költségek és az idő csökkentésében, valamint a tengeri szélerőművek üzemeltetési biztonságának és hatékonyságának javításában.

A vállalat közzétett egy videót is a hajóról felszálló drón repüléséről. A rakomány egy óriási narancssárga zsákban, zsinóron lógva utazott a tengeri szélturbina tetejéig, ahol a repülő egy magasított platformra engedte le a csomagot, hogy a karbantartók lecsatolhassák azt, a kötéllel együtt. A dán energetikai vállalat azt állítja, hogy a drón 2,6 méteres szárnyfesztávolsággal rendelkezik, és képes akár 68 kilogrammos rakomány továbbítására, ami megkönnyíti a Hornsea 1-hez hasonló tengeri szélerőművek karbantartáshoz szükséges nehéz tárgyak szállítását. A park 174 szélturbinájának kapacitása 1,2 gigawatt, ami több mint egymillió brit háztartás áramellátásához elegendő tiszta energiát termel.

A drónok használata csökkenti a munkakiesést, mivel a rakományszállítás során nem kell leállítani a turbinákat – annak ellenére sem, hogy a videón ennek ellenkezője látható, nyilván azért, mert tesztrepülést mutattak be. A megoldás nemcsak a szélerőművek személyzetének munkáját teszi biztonságosabbá, hanem csökkenti a többszöri hajóút szükségességét, ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást is. Az Ørsted azt tervezi, hogy a drónokat már meglévő személyzetszállító és szervizhajókról fogják üzemeltetni.

 

A vállalat számára nem új ennek a technológiának az alkalmazása, hiszen kisebb méretű drónokat már használtak, könnyebb feladatokra: a DSV Global Transport and Logistics céggel együttműködve 2,5 kilogrammos csomagokat szállítottak, 100 kilométeres távolságra. Most a nagyobb léptékű műveletekre is kiterjesztik teherszállító drónok bevetését, miközben aktívan keresik az együttműködési lehetőségeket a vezető drónos légi teherszállító szolgáltatókkal. A drónok vízfelületek feletti üzemeltetése egyébként nagyobb rugalmassággal kivitelezhető, mint lakott területeken, amelyekre továbbra is számos szigorú korlátozás van érvényben, gyakorlatilag mindenhol a világon.

A cég célja, hogy elősegítse a költségek csökkentését, valamint a hatékonyság és a biztonság maximalizálását célzó innovációkat a tengeri szélenergia-ágazatban. „A drónos teherszállítás fontos lépés ebbe az irányba” – mondta Mikkel Haugaard Windolf, az Ørsted offshore logisztikai csapatának vezetője.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS