Szálláshelyek: a KSH is az NTAK adatait fogja használni

2022. 05. 19., 09:17

Az új megállapodás alapján a szálláshelyek kizárólag a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) küldenek adatot az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket az adatokat fogja használni.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) naponta, online érkeznek be a magyar szálláshelyek statisztikai adatai. Márciusban az automatikus adatszolgáltatásnak köszönhetően a rendszerben 992 aktív szálloda volt. Az NTAK-ban Európában egyedülálló módon minden hazai szálláshely, így a szállodák adatai is pontosan láthatóak. Az önbevallásos adatszolgáltatáson alapuló elemzéseket váltja fel a szálláshelykezelő szoftverekből automatikusan beküldött, pontos adatokon alapuló NTAK.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. Az azóta eltelt 3 évben a rendszer bebizonyította: Európában egyedülálló módon a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) valós képe van a teljes hazai szálláshely-szektor forgalmi, statisztikai adatairól. Az NTAK-ba a szálláshelyek naponta, online, automatikusan küldenek statisztikai információkat, ezzel biztosítva, hogy az adatok teljes körűek, pontosak és garantáltak a rendszerben.

Az NTAK-kal ellentétben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára a szálláshelyek önbevallásos módon küldenek adatot ‒ ha küldenek. A KSH által a szállodákra közzétett adatok ebből adódóan nem teljes körűek. Ennek az ellentmondásos helyzetnek vet hamarosan véget az MTÜ és a KSH közötti megállapodás, amelynek eredményeként a szálláshelyek kizárólag az NTAK-ba küldenek adatot az eddigi online formában, és a későbbiek folyamán a KSH is ezeket fogja használni. Ezzel tovább csökkennek a szálláshelyek adminisztrációs terhei, és végre valós és koherens, a teljes szektorra kiterjedő adatokat publikálhat a KSH is.

Az NTAK adatai alapján 2022-ben rekord bevételre számítanak a szállodák. A KSH 2019 márciusában 945 szállodát tartott nyilván, az NTAK-ban 2022. márciusában 992-t volt aktív, így a számuk nem csökkent, hanem nőtt. Az előfoglalási adatok és tendenciák alapján a turisztikai ágazat idén megközelíti a 2019-es év teljesítményét. A szálláshelyek telt házzal üzemeltek a húsvéti hosszú hétvégén és pünkösdkor is így fognak. Az idén rekord árbevétel, minden eddigit meghaladó vendég és vendégszám várható a hazai szállodákban. Az összesített turisztikai forgalom az év végéig meghaladhatja a 37 millió vendégéjszakát, ami 25 százalékkal több, mint 2021-ben és csupán 10 százalékkal marad el a 2019-es rekordév eredményeitől. (MTÜ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS