„Önmagát fenntartó létesítmény” épül Hajdúszoboszlón

2020. 12. 09., 16:05

Nyolcmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón, a beruházás előkészítésére 400 millió forintot biztosít a kormány – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor elmondta: olyan multifunkciós rendezvényközpontot hoznak létre a fürdővárosban, amely nem csak a nyári turisztikai szezonban, hanem egész évben otthona lehet a különféle kulturális, szabadidős és sportrendezvényeknek.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló (független) polgármestere hozzátette: a kétezer ember befogadására tervezett beruházás előzetes építészeti ötletpályázatára 27 pályamunka érkezett, ebből 11-et díjaztak.

A beruházás helyszínét hamarosan kijelölik, a jövő év az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítésével, illetve a közbeszerzéssel telik majd, de készül egy megvalósíthatósági tanulmány is annak érdekében, hogy „önmagát fenntartó létesítmény” épüljön – ismertette a polgármester, jelezve, hogy a beruházás alapkövét várhatóan 2022 elején helyezhetik el.

Czeglédi Gyula arról is beszélt, hogy Hajdúszoboszló Budapest és Hévíz után a harmadik legkeresettebb turisztikai célpont, amely az egészségturisztikában a legszélesebb kínálatot nyújtja. Több mint 16 ezer szálláshellyel rendelkeznek, többségük felújítása – a kormány, illetve a turisztikai ügynökség jelentős támogatásával – folyamatban van.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese szerint a fejlesztéssel Hajdúszoboszló felkerül a konferencia- és a sportturizmus nemzetközi térképére is.

Kiemelte: a turisták az idén nyáron 11,6 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ami kiváló szám, és ebből kivette a részét Hajdúszoboszló is. „Magyarország kormánya odaáll a turizmus mellé ebben az időszakban is, ahogy tette ezt tavasszal” – utalt Könnyid László arra, hogy az ágazatnak a munkahelyek védelmére az idén eddig több mint 700 milliárd forint támogatást biztosítottak.

Felidézte: a kormány a nyáron 24 ezer magánszálláshely fejlesztéséről döntött 42 milliárd forint értékben, amelyből szobánként egymillió forintból újulhatnak meg a szálláshelyek.

Könnyid László szerint 2021 tavaszára, amikor a turizmus újraindulását remélik, Hajdúszoboszlón is egy teljesen megújult kínálat áll a belföldi vendégek rendelkezésére. „Magas minőséget csak magas minőségű szálláshellyel lehet elérni.”

Hajdúszoboszlón átgondolt stratégia mentén folynak a belvárosi fejlesztések és a szállodafelújítások is, ezek eredményeként versenyképes marad a fürdőváros, amely a pandémia évében is jól teljesített: 227 ezer vendég járt a településen november végéig, csaknem 60 százalékuk a nyári hónapokban – ismertette a vezérigazgató-helyettes. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS