Négymilliárd forintos érvágás a szállodáknak a húsvéti forgalom kiesése

2021. 04. 01., 15:15

Hagyományosan a húsvéti hosszú hétvége jelenti a tavaszi szezon igazi kezdetét a szállodaiparban. A zárva tartó hotelek csak ebben a néhány napos időszakban több, mint 4 milliárd forintos összesített bevételkiesést kénytelenek elszenvedni – mutat rá a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég, hozzátéve: továbbra is reális az esélye egy erős nyári turisztikai szezonnak.

Bár a piaci szereplők egy része még egy hónappal ezelőtt is reális forgatókönyvként kezelte a húsvéti szállodanyitást, a járványhelyzet alakulása keresztülhúzta ezt a számítást. A pandémia előtti évtizedben a húsvéti hosszú hétvégéken nem csupán a turisztikai célpontok szálláshelyei, hanem a külföldről és belföldről érkező családtagok látogatásai miatt a turisztikailag nem kiemelkedő nagyvárosok szállodái és éttermei is teltházzal működtek.

A kiesés azért különösen fájó a szállodaipari szereplőknek, mert szabadidős vendégkört kiszolgáló szállodák és egyéb turisztikai vállalkozások számára a húsvét jelenti a tavaszi szezon valódi kezdetét. Az MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) által kiadott 2019 márciusi és áprilisi szállodai teljesítményeket vizsgáló trendriportokban világosan látszik a húsvét felhajtó hatása: míg márciusban az országos szállodai átlagkihasználtság pontosan 50 százalék volt, addig ez a mutató áprilisban, nagyrészt a húsvéti hosszú hétvége hatására 61,4 százalékra ugrott fel.

„A karácsonyi-szilveszteri időszakot követően a szállodákban először húsvétkor ugrik meg a vendégforgalom. A nehezebb, évkezdő hónapok után kiemelten fontos likviditási injekció lenne ez minden szereplő részére – mondta Takács Márton, a Moore Hotel és Turizmus Tanácsadás üzletágának vezetője. – A nyáron legnépszerűbb úticélok kínálati szereplői ekkor tartanak „főpróbát” a kora tavaszi felkészülésük után a szezonra, a hirtelen megélénkült forgalom pedig remek tesztje az üzemeltetőknek szezon előtti önellenőrzésre is. Az ilyenkor termelődő árbevétel lehet a nyarat megelőző munkaerőtoborzás forrása is.”

A Moore Hungary tanácsadó cég szakértői becslése alapján a szállodák országosan több mint 4 milliárd forintnyi árbevételtől esnek el a péntektől hétfőig tartó időszakban. A kalkuláció csak a szállodai tartózkodásokat veszi figyelembe, egyéb szálláshelytípusokat és önálló éttermek árbevétel-becslését nem tartalmazza.

A Moore Hungary arra számít, hogy a vakcináció üteme, a lakosság egyre jelentősebb oltottsági aránya lehetővé teszi, hogy júniusban legalább a belföldi vendégek számára normál üzemben működhessenek a szállodák, éttermek, attrakciók, és a vendégek fokozatos visszatérésével egy erős főszezont zárjon idén az iparág.

Addig is tulajdonosi oldalon a felszínen maradást a munkavállalók után esedékes szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, illetve rehabilitációs hozzájárulás adófizetési könnyítése, valamint a jelen állapot szerint 2021. június 30-ig fenntartott hitelmoratórium biztosíthatja.

„Várakozásunk szerint a következő hetekben megnő azoknak az iparági szereplőknek a száma, akik helyzetük átmeneti kiegyensúlyozása érdekében a Magyar Fejlesztési Bank által bonyolított újraindítási gyorskölcsön hitelprogramhoz csatlakoznak” – tette hozzá Takács Márton.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS