Megismételheti a bezzegévet a magyar turizmus

2021. 09. 16., 15:15

A belföldi turizmus talpra állt, kiváló nyarat zártunk – közölte a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Hévízen.

Horváth Péter a Hotel Europa Fit 1,4 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztéseit bemutató rendezvényen arról beszélt, hogy júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal több vendéget regisztráltak a magyar turisztikai szektorban. A foglalások alapján szeptemberre várhatóan 25 százalékkal több lesz a vendég, miközben a külföldiek száma is közel négyszerese lehet a tavalyinak.

A vezérigazgató kifejtette: remélhető, hogy a magyar gazdaság és a turisztikai szektor a lehető leghamarabb helyreáll, ez utóbbi pedig újra húzóágazat lehet. A válság előtt a százezreket foglalkoztató, a GDP 13 százalékát adó turizmus újra elérheti a 2019-es „bezzegév” adatait, amire alap lehet az Európai Unióban jelenleg a harmadik legnagyobb növekedést mutató magyar gazdaság felfutása.

Horváth Péter kitért arra is, hogy a Kisfaludy 2030 program keretében országszerte 40 új szálloda épül, 14 ezer egyéb szálláshely, közel 600 panzió és 114 szabadidős létesítmény újul meg tucatnyi más attrakció, vár, kastély és gyógyhely fejlesztése mellett.

A hévízi hotel 500 millió forintos támogatással indította tavaly rekonstrukciós programját, amely 2022 végére fejeződik be. Az adatok azt mutatják, hogy ha egy szálloda minőségi felújításokat valósít meg, akkor több vendégéjszakát, magasabb költést és nagyobb bevételt hoz, és mindez hatással van az adott településre és a térségre is.

A jövő turizmusa adatokon alapul, ezért is hozták létre a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot, ami alapján jelenleg Hévízen 681 szálláshely – 54 százalékuk szálloda – 4417 szobát tart fent 9764 férőhellyel. Az idei nyár a fürdővárosban is jól alakult, a tavalyihoz képest 23 százalékkal több vendéget és 27 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el, a turisták közel fele 55 év alatti, 23 százalékuk budapesti és még közel ennyien voltak Pest megyeiek. A legtöbb külföldi turista német, cseh, szlovák, osztrák és lengyel volt az elmúlt három nyári hónapban.

Óriási lendületet adhat a térségnek, hogy április óta újra állami tulajdonban van a Sármellék-zalavári repülőtér, ahol hamarosan elkezdődhetnek azok a fejlesztések, amelyek soha nem látott szintugrást eredményeznek. Sármellék lesz a nyugat kapuja közvetlen összeköttetésekkel, ami még több vendéget hozhat és csökkenhet a szezonalitás.

A szálloda újdonságait bemutató eseményen Horváth Ferenc, a Hotel Európa Fit vezérigazgatója úgy fogalmazott, a hotel folyamatos megújításába illeszkedően a Kisfaludy projekt segítségével felújították az apartmanszobákat, hat lakosztályt, megújult a wellnessrészleg és az uszoda, továbbá a szálloda fogadótere, valamint a szabadtéri medence körüli terület. Digitális fejlesztéseket valósítottak meg, „okosszobákat” alakítottak ki, ami még magasabb szintű élményt kínál a vendégeknek.

Tóth János, a szálloda igazgatóságának elnöke a tavaly kezdett beruházásokról azt mondta: ezeknek a készültségi foka már meghaladja az 50 százalékot. A felújításokkal versenyképes „terméket” kínálnak majd, ami az erős nemzetközi versenyben is megállja a helyét.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, hogy a városban közös cél a minőségi turizmus fejlesztése, amelyet a kormányzat is számos forrásból segít. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS