Magyarországon egyedülálló adatbázis lendítheti fel Pécs turizmusát

Magyarországon egyedülálló adatbázis lendítheti fel Pécs turizmusát
2024. 03. 24., 16:10

Országszerte egyre nagyobb igény van az akadálymentes turizmusra, Pécs a közösség erejével állít példát a többi magyar város elé. A People First Közhasznú Egyesület szakértői mostanáig közel 100 helyszínt tártak fel a baranyai megyeszékhelyen, az ez alapján készült Akadálymentes Pécs adatbázis tömegek számára jelent segítséget egy-egy szállásfoglalás, kirándulás, ügyintézés vagy szórakozási program megtervezéséhez.

A People First Közhasznú Egyesület fogyatékossággal élő tagjai évekkel ezelőtt a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy Pécsen nehézkes mozizást, sportolást vagy éttermi vacsorát megtervezni. Pataki Veronika, az egyesület elnöke elmondta, ekkor jött a felismerés, hogy a helyieknek és az ide érkező turistáknak is szükségük lenne egy adatbázisra Pécs és környéke akadálymentes helyszíneiről.

„2018-ban létrehoztunk egy módszertant szakértőkkel és a teammel, akik kisebb csoportokban keresik fel a különböző létesítmények menedzsmentjét. Rengeteget tanulunk egymástól is, hiszen nem ugyanazok a szempontok mérvadóak a kerekesszékeseknek, mint például a vakoknak vagy a hallássérülteknek. A helyszínen fotózunk, közösen létrehozott csekklista alapján haladunk, hogy minden információ meglegyen a feltöltéshez. Fontos, hogy mindig egy döntési jogkörrel felruházott emberrel beszéljünk, hiszen neki tudjuk jelezni, milyen fejlesztések lennének szükségesek az akadálymentesítésekhez” – mondta.

Tudnak még fejlődni

2021-ben teljesen megújították az adatbázist, ennek köszönhetően az elmúlt három évben megduplázódott a látogatóik száma, és trendszerűen egyre többen keresik fel a honlapot. 92 helyszínnél tartanak, ami pécsi viszonylatban soknak számít, a szállodák közül pedig egy kivételével már mindegyikben jártak a szakértők.

Terveikben szerepel, hogy a kátyúkat és a járdaakadályokat egy speciális projekt elindításával a helyi lakosság bevonásával térképezzék fel. Emellett folyamatosan felülvizsgálják és frissítik a korábbi helyszíneket, hogy mindenki naprakész információt találhasson az adatbázisban.

„Tervezhetőséget biztosítunk ezzel a Magyarországon egyedülálló adatbázissal. Rengeteg fejleszteni való van, amiben szeretnénk élen járni, az a célunk, hogy mindez gyorsan történjen, úgy, hogy az adatbázis továbbra is ingyenesen lehessen elérhető” – fogalmazott Pataki Veronika.

Segítenek a vállalkozások

A People First Közhasznú Egyesület elsődleges célja a fogyatékossággal élők önálló életvitelét segíteni, nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is. Munkatársaik kivétel nélkül fogyatékossággal élők, akik munkájukért fizetést kapnak, és javul az önértékelésük, a szakmai tudásuk, társadalmi hasznosság-tudatuk. Az adatbázishoz szorosan kapcsolódik az általuk szervezett Rejtett város Tor-Tour-a nevű séta, ahol a turisták azt is megtapasztalhatják, milyen fogyatékossággal élőként megtalálni a megoldásokat a pécsi nevezetességek megtekintésekor. E városi érzékenyítő sétákon az adatbázisban szereplő, az annak köszönhetően már akadálymentesen megközelíthető helyszíneket is bemutatják.

Az egyesület nemzetközi projektekben is részt vesz, külföldi partnereikkel rendszeres a tapasztalatcsere.

Pataki Veronika pozitívumként említette, hogy a hazai cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, és az adatbázis támogatására is nyitottak.

(Fotó: People First Közhasznú Egyesület)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS