„Korszakváltó lépés” a magyar turizmus történetében az NTAK bevezetése

2022. 07. 01., 15:23

„Az adatvezérelt ágazatirányítás a magyar turizmus stratégiájának egyik legfontosabb pillére, amely alapvetően határozza meg a szektor fejlődését 2030-ig, sőt várhatóan azon túl is.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség a célzott marketing és értékesítési döntéshozatalt is támogató adatvezérelt ágazatirányításról tartott szakmai rendezvényt 2022. június 29-én, Budapesten.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta: „A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetése a magyar turizmus történetében korszakváltó lépés volt, amely megalapozta az adatvezérelt ágazatirányítást, és lehetővé tette, hogy döntéseket ma már nem intuíciók, hanem konkrét, naprakész, széleskörű adatok alapján hozzunk. Az adatvezérelt ágazatirányítás a magyar turizmus stratégiájának egyik legfontosabb pillére, amely alapvetően határozza meg a szektor fejlődését 2030-ig, sőt várhatóan azon túl is.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a rendszer segítségével célzottan lehet megszólítani az egyes célcsoportokat, ezáltal hatékonyabb turisztikai kampányokat lehet lebonyolítani hazánkban és külföldön egyaránt. „A kitűzött cél, hogy összehangolt szakmai tevékenységgel még több turistát hozzunk Magyarországra, és 2030-ig hazánk legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja” – tette hozzá Jakab Zsófia.

Czelleng Ádám kutatási és ágazati képzési igazgató előadásában részletesen ismertette a magyar turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb digitális fejlesztését, az NTAK-ot, amelybe ma már 45 ezer szálláshelytől érkeznek naponta forgalmi és statisztikai adatok.  Az igazgató elmondta, hogy a digitális platform lehetővé teszi, hogy ma már valós időben lássuk, hogy hol, milyen dinamikák és magatartások körvonalazódnak, hol célszerű marketinggel segíteni a térséget. Látványos vizualizáció kíséretében mutatta be, hogy az NTAK segítségével nemcsak a múltat, de – a szálláshelyekre beérkező előfoglalások alapján – a jövőt is megismerhetjük. Látjuk a trendeket, változásokat, ami tovább segíti a tervezést és a felkészülést.

Miklós István kreatív és média igazgató prezentációjában kitért arra, hogy a 11 hazai turisztikai térség idén májusban kapott önálló, egyedi arculatot annak érdekében, hogy a desztinációk karaktere még ismertebbé váljon a piacon.  Az új arculat hangsúlyozza az egyes térségek erősségeit, kifejezi egyedi karakterét, ugyanakkor egységesen illeszkedik a turisztikai márkastratégiához, valamint a belföldi és nemzetközi turisztikai országmárkához. Az igazgató kiemelte, hogy az önálló arculattal rendelkező térségi márkák elősegítik Magyarország egyes szegleteinek népszerűsítését és beazonosíthatóságát, javítják a turisztikai fogadóterületek versenyképességét.

Szégner Zsuzsa nemzetközi kapcsolatok igazgató előadásában az értékesítési területet érintő stratégiai szemléletváltásról beszélt, amelynek fókuszában az adatok elemzése, a küldőpiacok megváltozott igényeinek beazonosítása és a termékfejlesztés fontossága áll. Az igazgató rámutatott, hogy az új termékfókuszú szemlélet bevezetésével célzottabban, és hatékonyabban érhetők el a külföldi partnerek, ez pedig elősegíti, hogy a kiemelt partnerek által összeállított csomagajánlatokat gyorsabban értékesíthessék. Előadásában részletesen ismertette azokat az idei évre tervezett aktivitásokat (roadshow, study tour, workshop), amelyekhez a szakmai partnerek is csatlakozhatnak.

MTÜ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS