„Korszakváltó lépés” a magyar turizmus történetében az NTAK bevezetése

2022. 07. 01., 15:23

„Az adatvezérelt ágazatirányítás a magyar turizmus stratégiájának egyik legfontosabb pillére, amely alapvetően határozza meg a szektor fejlődését 2030-ig, sőt várhatóan azon túl is.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség a célzott marketing és értékesítési döntéshozatalt is támogató adatvezérelt ágazatirányításról tartott szakmai rendezvényt 2022. június 29-én, Budapesten.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta: „A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bevezetése a magyar turizmus történetében korszakváltó lépés volt, amely megalapozta az adatvezérelt ágazatirányítást, és lehetővé tette, hogy döntéseket ma már nem intuíciók, hanem konkrét, naprakész, széleskörű adatok alapján hozzunk. Az adatvezérelt ágazatirányítás a magyar turizmus stratégiájának egyik legfontosabb pillére, amely alapvetően határozza meg a szektor fejlődését 2030-ig, sőt várhatóan azon túl is.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a rendszer segítségével célzottan lehet megszólítani az egyes célcsoportokat, ezáltal hatékonyabb turisztikai kampányokat lehet lebonyolítani hazánkban és külföldön egyaránt. „A kitűzött cél, hogy összehangolt szakmai tevékenységgel még több turistát hozzunk Magyarországra, és 2030-ig hazánk legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja” – tette hozzá Jakab Zsófia.

Czelleng Ádám kutatási és ágazati képzési igazgató előadásában részletesen ismertette a magyar turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb digitális fejlesztését, az NTAK-ot, amelybe ma már 45 ezer szálláshelytől érkeznek naponta forgalmi és statisztikai adatok.  Az igazgató elmondta, hogy a digitális platform lehetővé teszi, hogy ma már valós időben lássuk, hogy hol, milyen dinamikák és magatartások körvonalazódnak, hol célszerű marketinggel segíteni a térséget. Látványos vizualizáció kíséretében mutatta be, hogy az NTAK segítségével nemcsak a múltat, de – a szálláshelyekre beérkező előfoglalások alapján – a jövőt is megismerhetjük. Látjuk a trendeket, változásokat, ami tovább segíti a tervezést és a felkészülést.

Miklós István kreatív és média igazgató prezentációjában kitért arra, hogy a 11 hazai turisztikai térség idén májusban kapott önálló, egyedi arculatot annak érdekében, hogy a desztinációk karaktere még ismertebbé váljon a piacon.  Az új arculat hangsúlyozza az egyes térségek erősségeit, kifejezi egyedi karakterét, ugyanakkor egységesen illeszkedik a turisztikai márkastratégiához, valamint a belföldi és nemzetközi turisztikai országmárkához. Az igazgató kiemelte, hogy az önálló arculattal rendelkező térségi márkák elősegítik Magyarország egyes szegleteinek népszerűsítését és beazonosíthatóságát, javítják a turisztikai fogadóterületek versenyképességét.

Szégner Zsuzsa nemzetközi kapcsolatok igazgató előadásában az értékesítési területet érintő stratégiai szemléletváltásról beszélt, amelynek fókuszában az adatok elemzése, a küldőpiacok megváltozott igényeinek beazonosítása és a termékfejlesztés fontossága áll. Az igazgató rámutatott, hogy az új termékfókuszú szemlélet bevezetésével célzottabban, és hatékonyabban érhetők el a külföldi partnerek, ez pedig elősegíti, hogy a kiemelt partnerek által összeállított csomagajánlatokat gyorsabban értékesíthessék. Előadásában részletesen ismertette azokat az idei évre tervezett aktivitásokat (roadshow, study tour, workshop), amelyekhez a szakmai partnerek is csatlakozhatnak.

MTÜ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS