Kísérletet tesznek egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására

2019. 11. 04., 13:15

Objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről a „Diagnózisok” a TUTSZ gondozásában.

A „Diagnózisok” hagyomány-teremtő szándékkal a jövőben rendszeresen objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről – olvasható a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) honlapján.

A „Diagnózisokkal” arra törekednek, hogy a hivatalos értékelésekkel párhuzamosan új szempontokkal is gazdagítsák a turizmus hazai megítélését. Az „üzenet” célzottjai: a Magyar Turisztika Ügynökség, a szakma és a szélesen értelmezett közvélemény.

A Szövetség Kutatási Műhelyének tagjain kívül az együttműködés kultúrájának, szemléletének jegyében involválódtak a munkába a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás, az utazás-szervezés, a közlekedés, az egészségturizmus, a kulturális turizmus meghatározó szakmai és érdekképviseleti szervezeteit és fajsúlyos szereplői. Ez lehet a biztosítéka annak, hogy a következtetések levonása során minden terület szempontjai, várakozásai is figyelembe legyenek véve.

A szerkesztők meggyőződése, hogy a széleskörű együtt gondolkodás a turizmus valóságos állapotáról hozzájárulhat ahhoz, hogy a turizmus Magyarországon mielőbb rátaláljon arra a helyes pályára, amit a Nemzeti Turizmus-fejlesztési Stratégia (NTFS) 2030 részben már ki is jelölt.

A „Diagnózisok” érdemi, szakmai vitára, párbeszédre invitálnak minden szereplőt, akinek fontos és érdeke Magyarország turizmusának sikere.

A sorozat első fejezete a „Kísérlet egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására” címet viseli.Készítette: Holczerné Szentirmai Ágnes és dr. Probáld Ákos.

A Turizmus Üzleti Bizalmi Indexe (TÜBIX) kialakítására tett kísérlet a modell felállítását célozza. A kísérlet sikere esetén, ezt követően minden évben kiértékelésre kerül majd a most megalkotott – sőt, az itt megszerzett tapasztalatok alapján tovább fejlesztett – módszertan szerint összegyűjtött információ.

A kutatók reményei szerint – ha a finanszírozási feltételeket is sikerül megteremteni – az így létrejövő eredmény a kínálat szereplőinek szubjektív értékítélete alapján – folyamatosan fontos információt ad majd a turizmus szektor önértékeléséről, sikerességéről, kudarcairól, „közérzetéről”, adott esetben függetlenül a hivatalos adatok által közvetített tényektől.

Ez a „win-win” szituáció egyaránt szolgálhatja majd a vállalkozói szegmens, az akadémiai és kutatói szféra, valamint a turizmus irányításért, a stratégiai célok megvalósításáért is felelős kormányzati tényezők kíváncsiságát és érdekeit.

(Fotó: Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS