Kísérletet tesznek egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására

2019. 11. 04., 13:15

Objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről a „Diagnózisok” a TUTSZ gondozásában.

A „Diagnózisok” hagyomány-teremtő szándékkal a jövőben rendszeresen objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről – olvasható a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) honlapján.

A „Diagnózisokkal” arra törekednek, hogy a hivatalos értékelésekkel párhuzamosan új szempontokkal is gazdagítsák a turizmus hazai megítélését. Az „üzenet” célzottjai: a Magyar Turisztika Ügynökség, a szakma és a szélesen értelmezett közvélemény.

A Szövetség Kutatási Műhelyének tagjain kívül az együttműködés kultúrájának, szemléletének jegyében involválódtak a munkába a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás, az utazás-szervezés, a közlekedés, az egészségturizmus, a kulturális turizmus meghatározó szakmai és érdekképviseleti szervezeteit és fajsúlyos szereplői. Ez lehet a biztosítéka annak, hogy a következtetések levonása során minden terület szempontjai, várakozásai is figyelembe legyenek véve.

A szerkesztők meggyőződése, hogy a széleskörű együtt gondolkodás a turizmus valóságos állapotáról hozzájárulhat ahhoz, hogy a turizmus Magyarországon mielőbb rátaláljon arra a helyes pályára, amit a Nemzeti Turizmus-fejlesztési Stratégia (NTFS) 2030 részben már ki is jelölt.

A „Diagnózisok” érdemi, szakmai vitára, párbeszédre invitálnak minden szereplőt, akinek fontos és érdeke Magyarország turizmusának sikere.

A sorozat első fejezete a „Kísérlet egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására” címet viseli.Készítette: Holczerné Szentirmai Ágnes és dr. Probáld Ákos.

A Turizmus Üzleti Bizalmi Indexe (TÜBIX) kialakítására tett kísérlet a modell felállítását célozza. A kísérlet sikere esetén, ezt követően minden évben kiértékelésre kerül majd a most megalkotott – sőt, az itt megszerzett tapasztalatok alapján tovább fejlesztett – módszertan szerint összegyűjtött információ.

A kutatók reményei szerint – ha a finanszírozási feltételeket is sikerül megteremteni – az így létrejövő eredmény a kínálat szereplőinek szubjektív értékítélete alapján – folyamatosan fontos információt ad majd a turizmus szektor önértékeléséről, sikerességéről, kudarcairól, „közérzetéről”, adott esetben függetlenül a hivatalos adatok által közvetített tényektől.

Ez a „win-win” szituáció egyaránt szolgálhatja majd a vállalkozói szegmens, az akadémiai és kutatói szféra, valamint a turizmus irányításért, a stratégiai célok megvalósításáért is felelős kormányzati tényezők kíváncsiságát és érdekeit.

(Fotó: Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS