Kísérletet tesznek egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására

2019. 11. 04., 13:15

Objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről a „Diagnózisok” a TUTSZ gondozásában.

A „Diagnózisok” hagyomány-teremtő szándékkal a jövőben rendszeresen objektív és átfogó értékelést kíván nyújtani a hazai turizmus szereplőinek a szektor mindenkori helyzetéről – olvasható a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) honlapján.

A „Diagnózisokkal” arra törekednek, hogy a hivatalos értékelésekkel párhuzamosan új szempontokkal is gazdagítsák a turizmus hazai megítélését. Az „üzenet” célzottjai: a Magyar Turisztika Ügynökség, a szakma és a szélesen értelmezett közvélemény.

A Szövetség Kutatási Műhelyének tagjain kívül az együttműködés kultúrájának, szemléletének jegyében involválódtak a munkába a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátás, az utazás-szervezés, a közlekedés, az egészségturizmus, a kulturális turizmus meghatározó szakmai és érdekképviseleti szervezeteit és fajsúlyos szereplői. Ez lehet a biztosítéka annak, hogy a következtetések levonása során minden terület szempontjai, várakozásai is figyelembe legyenek véve.

A szerkesztők meggyőződése, hogy a széleskörű együtt gondolkodás a turizmus valóságos állapotáról hozzájárulhat ahhoz, hogy a turizmus Magyarországon mielőbb rátaláljon arra a helyes pályára, amit a Nemzeti Turizmus-fejlesztési Stratégia (NTFS) 2030 részben már ki is jelölt.

A „Diagnózisok” érdemi, szakmai vitára, párbeszédre invitálnak minden szereplőt, akinek fontos és érdeke Magyarország turizmusának sikere.

A sorozat első fejezete a „Kísérlet egy Turisztikai Üzleti Bizalmi Index kialakítására” címet viseli.Készítette: Holczerné Szentirmai Ágnes és dr. Probáld Ákos.

A Turizmus Üzleti Bizalmi Indexe (TÜBIX) kialakítására tett kísérlet a modell felállítását célozza. A kísérlet sikere esetén, ezt követően minden évben kiértékelésre kerül majd a most megalkotott – sőt, az itt megszerzett tapasztalatok alapján tovább fejlesztett – módszertan szerint összegyűjtött információ.

A kutatók reményei szerint – ha a finanszírozási feltételeket is sikerül megteremteni – az így létrejövő eredmény a kínálat szereplőinek szubjektív értékítélete alapján – folyamatosan fontos információt ad majd a turizmus szektor önértékeléséről, sikerességéről, kudarcairól, „közérzetéről”, adott esetben függetlenül a hivatalos adatok által közvetített tényektől.

Ez a „win-win” szituáció egyaránt szolgálhatja majd a vállalkozói szegmens, az akadémiai és kutatói szféra, valamint a turizmus irányításért, a stratégiai célok megvalósításáért is felelős kormányzati tényezők kíváncsiságát és érdekeit.

(Fotó: Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 13., 08:19
Az MNV Zrt. az ingatlan értékesítéseket 2015. szeptemberétől a transzparenciát és a nyilvánosságot biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren (a továbbiakban: EAR) keresztül bonyolítja le. Az EAR az MNV Zrt. honlapján keresztül bárki számára elérhető, a felületen meghirdetett és licitálás alatt álló ingatlanokról az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak részvételtől függetlenül.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS