K&H: felborította az utazási terveket a pénzhiány

2023. 07. 20., 11:24

A magyarok utazási lehetőségei korlátozottak lesznek ebben az évben. Hosszabb utazást a 30-59 éves korosztály tagjainak többsége – 68 százaléka – nem tervez az idén, 77 százalékuk ezt a pénzhiánnyal indokolta. Ez jelentős növekedést jelent éves szinten, mivel tavaly a hosszabb utakról lemondóknak csak az 58 százalékánál játszottak szerepet ebben az anyagiak - derül ki a K&H biztos jövő felméréséből. A megkérdezettek 46 százaléka azért egy belföldi hosszú hétvégére elutazna.

A magyarok utazási terveinek keresztbe tett a jelenlegi gazdasági környezet, sokan a pénzhiány miatt nem terveznek hosszabb utazást – derül ki a K&H biztos jövő felméréséből, amely a 30-59 évesek idei utazás terveit vizsgálta 2023. első negyedévében. Míg 2022-ben az egészségügyi karanténból kiszabadult emberek lelkesen indultak újra útnak, 2023-ban ismét vissza kellett venniük utazási terveikből, akár rövidebb, akár hosszabb útról lenne szó.

A kutatás szerint a külföldi utak esetén a megkérdezettek utazási szándékai a 2021-es szintre estek vissza, a belföldi utazásoknál még a 2021-es szinttől is elmaradnak. Csak 46 százalékuk gondolja úgy, hogy el tud utazni valahová belföldre az egyik hosszú hétvégén; az alacsonyabb jövedelműek körében 38 százalékos az arányuk, míg a magasabb jövedelműek körében 61 százalékos. Hosszabb belföldi útra csak 24 százalékuk készül – ezen belül a magasabb végzettségűek között 30 százalék, míg az alacsonyabbak között csak 22 százalék látja ennek lehetőségét.

A rövid külföldi turistautakban a K&H felmérése szerint a válaszadók 19 százaléka gondolkodik. Az 5 éjszakánál tovább tartó külföldi vakációt csak a megkérdezettek 16 százaléka tervezi, de még a legjobb anyagi helyzetben lévők, azaz a havonta 500 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek is csak 28 százaléka készül útnak indulni az országhatáron túlra.

Hosszabb, akár külföldi, akár belföldi vakációt összességében a válaszadók 68 százaléka nem tervez, döntő többségük – 77 százalékuk – ezt a pénzhiánnyal indokolta. Egy évvel korábban csak az 58 százalékuk hivatkozott arra, hogy nincs elég pénze egy hosszabb utazásra, azaz 19 százalékponttal nőtt az arányuk A felmérés részeredményei szerint az idén az 50-59 évesek 83 százaléka, az alacsonyabb végzettségűeknek pedig a 84 százaléka mond le az utazásról anyagi okok miatt.

Mind a négy utazási típusra egyformán jellemző, hogy – amennyiben lehetőség van rá – azt döntően nyárra tervezik. Ezen belül a megkérdezettek legkevésbé – de még azt is 58 százalékban – a rövid külföldi kiruccanásokat, míg a másik három típust kétharmad közeli arányban időzítik a nyári időszakra.

A K&H szakértői szerint a külföldi utazás esetén – legyen az rövid vagy hosszabb vakáció – érdemes utasbiztosítást kötni, amely védelmet nyújt az esetleges balesetek, betegség esetén. A társaságnál tavaly nyáron – a június és augusztus vége közötti időszakban - megkötött utasbiztosítások száma 154 százalékkal nőtt éves szinten, ebből is jól látható, hogy a 2021-ben a járványhatás miatt még visszafogott utazási kedv jelentősen növekedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS