Ha tanítási szünet, akkor röpülnek a magyarok?

2024. 03. 24., 14:10

Bázel a legnépszerűbb repülős úti cél a tavaszi szünetben Budapestről a Kiwi.com foglalási adatai alapján. Svájc mellett kiugróan megnőttek a Törökországba és a Fülöp-szigetekre szóló foglalások. Ugyan a rövid, azaz az 1500 kilométeren belüli járatok teszik a foglalások jelentős részét, de egyre többen utaznak tengerentúlra a húsvét környéki időszakban is. A Kiwi.com foglalási adatai alapján idén hosszabb időre repülünk külföldre húsvét környékén, és jelentősen több helyet fedeznek fel honfitársaink.

Bázel, Isztambul és Róma – ide repül Budapestről a legtöbb magyar

TOP10 repülős úti cél a tavaszi szünetben Budapestről a magyarok körében a Kiwi.com foglalási adatai alapján:

1. Bázel

2. Isztambul

3. Róma

4. London

5. Milánó

6. Barcelona

7. Koppenhága

8. Lisszabon

9. Brüsszel

10. Tenerife

A lista élén szereplő Bázel tavaly nem szerepelt a top10-es listán. A Kiwi.com több piacon is tapasztalja, hogy Svájc egyre népszerűbb repülős úti cél. Magyarországról Svájcba 230 százalékkal több foglalás érkezett az idei tavaszi szünet időszakára, mint tavaly, ráadásul idén átlagosan 42 százalékkal kevesebbe került egy repülőjegy ide a Kiwi.com-on keresztül.

A lista második fokán szereplő Isztambul kapcsán Mario Gavira, a Kiwi.com növekedésért felelős alelnöke elmondta, hogy az ázsiai úti célok iránt megnövekedett keresletet minden piacon tapasztalják.

„Magyarországról Törökországba 300 százalékkal több foglalás érkezett idén a tavaszi szünet időszakára, mint tavaly” – osztotta meg Mario Gavira. „Szinte hasonló népszerűségi ugrás történt a Fülöp-szigetek esetében is, ahová ráadásul idén tavalyhoz képest 24 százalékkal alacsonyabb áron lehetett repülőjegyet venni a húsvét környéki időszakra” – emelte ki a foglalási adatokból a szakember.

Mario Gavira rámutatott arra is, hogy Egyiptom, amely ugyan nem szerepel a top10 repülős célpont között hazánkból a vizsgált időszakban, de az adatok alapján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyiptomba eddig főképp utazási irodákon keresztül utaztak, de úgy néz ki, hogy ez a trend változik, és a magyarok is egyre bátrabban foglalnak maguknak repülőjegyet a Nílus ajándékaként aposztrofált országba.

Tarolnak a rövid repülések, de egyre népszerűbbek a tengerentúli úti célok is

Közel 30 százalékkal többe kerül egy repülőjegy a tavaszi szünet időszakára idén, mint tavaly. Most átlagosan 178 euróért vettek repülőjegyet honfitársaink a közelgő húsvéti időszakra a Kiwi.com foglalásai alapján. Az adatokból kiderül az is, hogy azok járhattak a legjobban, akik februárban vették meg a repülőjegyüket a tavaszi szünetre. Ők átlagosan 164 euróért foglaltak.

A tavaszi szünetben a foglalások csaknem kétharmadát rövid, legfeljebb 1500 kilométeres járatok tehetik ki. Az átlagos jegyárak növekedését elsősorban az okozza, hogy ezek a járatok átlagosan mintegy 33 százalékkal kerülnek többe, míg a közepes (1500-4000 kilométer) és hosszú (4000+ kilométer) távolságok esetében az áremelkedés kisebb mértékű (15 százalék, illetve 11 százalék) volt. Az adatokból kiderül az is, hogy a tengerentúli utak aránya magasabb, mint tavaly.

Többen döntöttek hosszabb szabadság mellett

A vizsgált időszakon belül március 28-án, az iskolai tavaszi szünet első napján ülhet repülőre a legtöbb magyar. A Kiwi.com adatai alapján a meghosszabbított tavaszi szünet és az utazási kedv összefüggenek.

Ugyan a többségnek (55 százalék) 1-3 napos lesz a kiruccanás, de idén többen döntöttek hosszabb utazás mellett, mint tavaly. Idén minden 4. Kiwi.com-on keresztül foglaló magyar 4-6 napot marad választott desztinációján, 14 százaléka pedig 1-1,5 hetet. Nemcsak hosszabban utaznak, hanem több országot is felfedeznek az idei tavaszi szünetben a magyarok, mint tavaly. Tavaly 55, idén pedig 68 különböző országba vettek repülőjegyet honfitársaink a cseh utazási technológiai vállalat adatai alapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS