Ekkora veszteséget okoz Hévíznek a járvány

2020. 04. 28., 10:45

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az év végéig tartó időszakban mintegy 1,5 milliárd forint bevételkieséssel számol Hévíz önkormányzata, amely 6,2 milliárd forintos költségvetéssel tervezte az évet – közölte a város polgármestere.

Az alapvetően a turizmusból élő Hévizen a kieső bevételek legnagyobb tétele a mintegy 650 millió forintos idegenforgalmi adó, az ehhez kapcsolódó, azonos összegű, de májustól már elmaradó állami kiegészítés (üdülőhelyi támogatás), a csökkenő helyi iparűzési adó, továbbá a parkolási díjak és a városi rendezvények, illetve intézmények elmaradó bevételei – mondta Papp Gábor polgármester hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet a turizmus.com idéz.

A város fejlesztései ennek ellenére nem állnak le, jelenleg is zajlik az állami és európai uniós forrásokból elnyert pályázatok megvalósítása.

Azt remélik, hogy júniusban legalább a belföldi vendégforgalom elindulhat.

Papp Gábor elmondta: a jelenlegi időszakban az önerős pályázatok sem álltak le teljesen, egy részüket ugyan áttervezték, de például a most 66 kamerából álló közterületi rendszer bővítése is zajlik, folytatódik az új parkolási rendszer kialakítása is. A Hévíz-Balaton Airport fejlesztése sem állt le, a norvég pilótaképző is jelezte, hogy megvalósítja a Sármellékre tervezett pilótaiskolát.

H. Horváth Orsolya polgármesteri főtanácsadó elmondta, hogy az önkormányzat továbbra is támogatja a helyi magánszállásokat azzal, hogy már ötödik éve minőségfejlesztési pályázatot biztosít számukra. Április végéig kötik meg az idei támogatási szerződéseket – eddig 16 millió forintra érkezett igény –, ami az előző évben befizetett idegenforgalmi adó 50 százalékos mértéke lehet egy-egy magánszállásnál.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS