Augusztusi turizmus: az Atlétikai Világbajnokság ellensúlyozta a magyar vendégek számának csökkenését

2023. 10. 04., 08:39

2023 augusztusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 2,3 millió vendég 6,7 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2023. augusztusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 84 milliárd forint volt, ez folyó áron 25 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 14 százalékkal kevesebbet, 5,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

2023. augusztusban a vendégek száma összességében 3,8 százalékkal csökkent, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 63 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom alig változott (+0,1 százalék). A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,1 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A 2023. augusztusi Atlétikai Világbajnokság jelentősen fellendítette a budapesti turisztikai forgalmat: az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldivendég-éjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából, valamint Ázsiából jövőké pedig közel 60, illetve 50 százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 augusztusához képest. A belföldi vendégéjszakák tekintetében a Balaton térsége, a külföldi vendégéjszakákéban pedig a Balaton térsége és a főváros volt a legnépszerűbb 2023. augusztusában – emelte ki Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke.

Belföldi vendégek

A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 841 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 59 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 6,6 százalékkal csökkent 2022 augusztusához mérten. A két legnépszerűbb turisztikai térségben2, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 40, illetve 8,7 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 5,3 százalék volt.

Külföldi vendégek

A külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 704 ezer vendéget és 1,9 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 66 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 18 százalékkal bővült 2022 augusztusához mérten. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 23 százalékos részesedéssel. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS