Akciókra és SZÉP-kártyás fizetési lehetőségre is hajtunk online szállásfoglaláskor

2023. 06. 27., 20:21

Idén főleg az akciós, előleg nélküli foglalásokat keresik a magyarok, és fontos számukra a SZÉP-kártyás fizetési lehetőség is – olvasható a Szállás.hu friss felmérésében. A vendégek elsősorban online szállásközvetítőn foglalják le szállásukat.

Nyáron egyre többen indulnak útnak, hogy megkezdjék az egész évben várt belföldi vagy külföldi nyaralást. Annak érdekében, hogy biztonságosan foglaljunk online szállást, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. A Szallas.hu és a BLS-CEE ügyvédi iroda szakértői néhány javaslattal segítenek abban, hogy a kikapcsolódás úgy sikerüljön, ahogy elterveztük.

Keressünk ismert közvetítő oldalon!

Ha már eldöntöttük, hogy online tervezzük meg az utazásunkat, sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat, ha ismert szállásközvetítő oldalon foglaljuk le a szállást. Miért biztonságos ez a megoldás?

Egyrészt a szállásközvetítő és a szálláshely közötti hatékony jogi szabályozás miatt, amelynek segítségével a platformok jól tudják kontrollálni, hogy csak minőségi szolgáltatást nyújtó partnerek szerepeljenek az oldalon. Ennek a jogi oldala Surinya Balázs, a BLS-CEE szakértője szerint az, hogy a közvetítő oldalak részletesen rögzítik a partnerekkel fennálló jogviszony szabályait, és probléma esetén azonnal közbelépnek, a nem megfelelő minőséget nyújtó partnerekkel szemben pedig jogi eszközökkel tudnak fellépni (végső soron akár a hirdetések felfüggesztésével vagy a szerződéses jogviszony megszüntetésével).

A szakértő kiemelte: az elmúlt években számos olyan jogszabály (például DAC7, GDPR, fogyasztóvédelmi törvény módosítása) született, amelyek még biztonságosabbá teszik az online vásárlást és szolgáltatásigénylést, valamint az ebből eredő esetleges viták rendezését. Az új rendelkezéseknek hála a hatóságok és a közvetítő platformok a szolgáltatókat több eszközzel és hatékonyabban tudják ellenőrizni.

Kérdezzünk, ha szükséges!

Különösen fontos az ár: a Szallas.hu felmérése szerint a belföldi utazók elsősorban az akciós árakat, csomagajánlatokat, az előleg fizetése nélküli foglalást és a SZÉP-kártyás fizetési lehetőséget keresik. Mindezek és a jogszabályok által biztosított minőségellenőrzés mellett az egyértelmű kommunikáció is kiemelten fontos. A felhasználók visszajelzése alapján komoly előnyt jelent, ha a szállásközvetítő oldal rendelkezik mindennap hívható, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal is, így bármilyen félreértés vagy elégedetlenség esetén van kihez fordulni. Nem véletlen, hogy az adatok alapján az utazást tervezők is elsődlegesen az online szállásközvetítő platformokon tervezik meg nyaralásukat, hiszen ezeken a felületeken a szállástípusok mellett az árak terén is szélesebb merítésből tudnak válogatni.

Az internetes felületen történő szálláskereséskor ráadásul könnyedén szűrhetjük a találatokat keresési preferenciáink alapján, legyen szó család- vagy kutyabarát szállásokról, előleg fizetése nélküli foglalásról és itthoni nyaralás esetén SZÉP-kártyás fizetési lehetőségekről.

Figyeljünk a biztonságos fizetésre!

A vendégeknél kiemelten fontos az online fizetési lehetőség, amely növeli a foglalók bizalmát, az utazási kedvet. A vendégek az azonnali, online fizetési lehetőségeket részesítik előnyben: a 2023-as adatok alapján az online fizetések közel 45 százaléka bankkártyával, 34 százaléka SZÉP-kártyával, 21 százaléka átutalással történt.

Az online fizetésbe vetett bizalmat a jogi szabályozás is erősíti. A BLS-CEE szakértője szerint a közvetítő platformok előre meghatározott feltételek szerint utalják tovább a befizetett összegeket, amely további védelmet nyújt a kötbérmentes időszak alatt történő lemondások visszafizetése esetén. A fogyasztók a szálláshelyeknél jobban ismerik a közvetítő oldalakat, így a fizetéssel kapcsolatos bizalom is erősebb irányukba.

Fontos szempont, hogy az online fizetési szolgáltatás kiterjesztése nemcsak a vendégek biztonságát, kényelmét és a fizetés átláthatóságát szolgálja, hanem a szállásadók számára is előnyöket biztosít. Ilyen például az előlegekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatok csökkenése, valamint a foglalások számának emelkedése: a Szallas.hu online fizetési szolgáltatását használó partnerei átlagosan 46 százalékos forgalomnövekedést értek el 2022-ben.

Tartsuk szem előtt a lemondási lehetőségeket!

Hiába az alaposan megtervezett nyaralás, sajnos bármikor közbejöhet olyan váratlan fejlemény vagy akár betegség, ami miatt mégsem tudunk elutazni. Nem mindegy, hogy a már kifizetett előlegnek mi lesz a sorsa. Érdemes szállásfoglaláskor annak is utánajárni, milyen feltételek mellett és meddig mondhatjuk le a tervezett utazást, illetve kell-e előleget fizetni és van-e kötbér.

A szállásfoglaló platformok ezen a területen is biztonságot nyújtanak, hiszen egyértelműen láthatjuk a foglalás feltételeit, amelyet a szerződéses feltételek segítségével be is tartatnak a partnereikkel. A Szallas.hu adatai alapján idén a foglalások 30 százalékánál sem kötbért, sem előleget nem kértek a szállásadó partnerek, a kizárólag kötbéres foglalások aránya 16 százalékos. A foglalásoknak valamivel több mint felénél, 51 százalékánál igényelt a szállásadó előleget és kötbért is.

Nézzük meg a szállás értékeléseit!

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már online vásárláskor, hogy ami az interneten nagyon jónak tűnt, az a valóságban inkább kiábrándító volt. Annak érdekében, hogy a családi nyaralás során ne járjunk így, támaszkodjunk a korábbi vendégek tapasztalataira. Az utazók számára kiemelt jelentőséggel bír a pozitív értékelés szállásválasztáskor, ezért éljünk ezzel a lehetőséggel. Természetesen sokat segítünk utazótársainknak, ha a nyaralás végeztével mi is megosztjuk tapasztalatainkat a kiválasztott szállásról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS