Aggódnak a magyarok a drágulás miatt, mégis sokan utaznak

Aggódnak a magyarok a drágulás miatt, mégis sokan utaznak
2023. 04. 18., 17:22

Aggódnak a magyarok az utazással kapcsolatban felmerülő költségek emelkedése miatt. Leginkább az elszálló szállásdíjak zavarják a hazai utazókat, ennek ellenére utazni fognak – mutatják a Kiwi.com felmérésének adatai. Honfitársaink 20 százaléka többször is tervez utazást.

A magyarok mellett a csehek, szlovákok, lengyelek és románok idei évi utazással kapcsolatos hangulatát is felmérte Kiwi.com utazási technológiai vállalat a Stem/Mark ügynökséggel együttműködve.

Aggódnak a magyarok az utazással kapcsolatban felmerülő költségek emelkedése miatt, de sokkal kevésbé, mint a régió többi vizsgált országának lakói. Leginkább a vágyott desztináción elszálló szállásárak okoznak fejtörést. Ez a magyarok 61 százalékáról mondható el, míg a régiós átlag 64 százalék. Az étkezés és az utazás kapcsán is foglalkoztat minket a drágulás. Tízből négy magyar tart attól, hogy nyaralóhelyén megdrágulnak az éttermek, ugyanennyien pedig a növekvő repülőjegyárak miatt is aggódnak.  Minden 5. magyart foglalkoztatja az a kérdés, hogy többe fog kerülni a városnézés, mert például drágulnak a múzeumi belépők.

„A friss felmérés alapján az emberek bevetnek olyan trükköket, amelyekkel spórolhatnak. Azt látjuk, hogy a magyarok leginkább az indulási és érkezési dátumokkal kapcsolatban rugalmasak, ha utazásról van szó”mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

A napok mellett érdemes lehet az indulási és az érkezési idősávokkal is játszani. Elég gyakran lehet spórolni azzal, ha valaki korareggeli vagy későesti repülőjáratot választ.

A felmérésben részt vevő magyarok 53 százaléka válaszolta, hogy idén felkeres legalább egy olyan helyet, ahol korábban még nem járt. Minden ötödik magyar mondta el magáról, hogy idén többször is utazni fog. Ugyanennyien vallották, hogy az idei utazásuk kapcsán azt várják a legjobban, hogy felfedezhessenek félreesőbb helyeket, letérjenek a kitaposott útról. És vannak olyanok is (5 százalék), akik megpróbálkoznak azzal, hogy többet dolgozzanak külföldről távmunkában.

Az eredmények alapján honfitársainknak igazán bulis évük lesz: a válaszadók közül minden ötödik megy fesztiválokra, koncertekre. Ebben hazánk vezeti az országok listáját, és messze meghaladja a régiós átlagot (13 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS