A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban

A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban
2021. 12. 10., 09:11

Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban – mondta Szabó István, a mándoki Forgách Kastély tulajdonosa.

Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége interjúban mutatja be tagjait és partnereit. A kérdező: Gulyás Eszter, a Szövetség elnöke, a válaszoló Szabó István, a Forgách Kastély tulajdonosa.

Hogyan és mikor lettél „kastélyos”?

– Hivatalosan 2015. október 22-én lettem „kastélyos”, amikor a Forgách Kastély megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

Kit tartasz példaképednek?

– Édesapámat tartom példaképemnek, aki oly sok évvel ezelőtt meglátta a romokban a szépséget, beleszeretett a több mint kétszáz éves fákba, és aki mindenkinek ellent mondva, saját megérzésére hallgatva megvásárolta a Forgách Kastélyt és 4 hektáros parkját. Rengeteg befektetett energia, pénz és munka árán nyerte el az épület és környezete ismét főúri pompáját, mely édesapám nélkül nem valósult volna meg.

A kastélyotokban mit tartasz a legkülönlegesebb dolognak?

– A legkülönlegesebb dolognak tartom, hogy a Forgách kastélyban „megáll az idő”. Ezt jó értelemben gondolom. Itt nem nézegetik a vendégek az óráikat, nem sietnek sehová. Élvezik az őszinte vendégszeretet, a barokk környezetet, a szépen megmunkált faberakásokat, a gondosan kidolgozott csillárokat, a gipszstukkókat, a finom ízeket az étteremben, a korlátlan wellness használatot, a kedves kiszolgálást, a párnamenüt, a 4K Ultra HD tévét és még sok más kényelmi szolgáltatást, melyet elrejtettünk a 270 éves falak között.

Melyik díjatokra vagy elismerésre vagytok a legbüszkébbek?

– Hatalmas megtiszteltetés ért minket, amikor 2019. novemberében átvehettük a Heritage Hotels of Europe által szervezett verseny „Heritage & Design” kategóriájának 3. helyezését, melyre a legbüszkébbek vagyunk.

Tudsz-e régi legendát vagy izgalmas történetet a kastélyról?

– A Forgách Kastélyhoz fűződő egyik legenda, hogy a kastély pincéjéből egy titkos alagút vezet a szomszédos római katolikus templomba, mely arra szolgált, hogy a kastély grófja azon keresztül sétált át a templomi misére. A legenda továbbra is fennmaradt, mert az építkezésnél nem találtunk ehhez hasonló járatot. 

Mit üzennél a fiataloknak, miért érdemes kastélyban pihenni?

– Azt üzenem nekik, hogy álljanak meg egy percre, tegyék félre a rohanó világot, kóstoljanak bele az egyedi kastélyérzésbe, próbálják ki magukat grófként és grófnőként, mert a kastélyokban felejthetetlen élményekkel gazdagodnak.

Kedvenc idézeted?

– „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” (Kölcsey Ferenc: Huszt)

Következő álom projekt?

– Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban.

Mivel töltődsz fel?

– Ami kikapcsol, az a Tisza folyó. Szívesen motorcsónakázok családommal és barátaimmal, amikor szabadidőm engedi. Eszünk egy finom halászlevet Tokajban, élvezzük a csodálatos környezetet, a friss levegőt és a folyó szépségét.

Miért tartod fontosnak a MKSZ tagságot?

– A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagja lenni nemcsak egyszerű tagságot foglal magába. Egyrészt elismerés számunkra, hogy a Szövetséghez tartozhatunk, hiszen ez azt jelenti, hogy megfelelünk a tagok felé állított minőségi (és történelmi) elvárásoknak. Másrészt olyan egyedülálló szakmai csoportosulás része lehetünk, mely által kiváló szakembereket ismerhettünk meg, és a tagok egy egymást támogató, motiváló közösséget alkotnak.

(Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük Gulyás Eszter engedélyével.)

(Fotó: Forgách Kastély)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS