A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban

A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban
2021. 12. 10., 09:11

Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban – mondta Szabó István, a mándoki Forgách Kastély tulajdonosa.

Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége interjúban mutatja be tagjait és partnereit. A kérdező: Gulyás Eszter, a Szövetség elnöke, a válaszoló Szabó István, a Forgách Kastély tulajdonosa.

Hogyan és mikor lettél „kastélyos”?

– Hivatalosan 2015. október 22-én lettem „kastélyos”, amikor a Forgách Kastély megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

Kit tartasz példaképednek?

– Édesapámat tartom példaképemnek, aki oly sok évvel ezelőtt meglátta a romokban a szépséget, beleszeretett a több mint kétszáz éves fákba, és aki mindenkinek ellent mondva, saját megérzésére hallgatva megvásárolta a Forgách Kastélyt és 4 hektáros parkját. Rengeteg befektetett energia, pénz és munka árán nyerte el az épület és környezete ismét főúri pompáját, mely édesapám nélkül nem valósult volna meg.

A kastélyotokban mit tartasz a legkülönlegesebb dolognak?

– A legkülönlegesebb dolognak tartom, hogy a Forgách kastélyban „megáll az idő”. Ezt jó értelemben gondolom. Itt nem nézegetik a vendégek az óráikat, nem sietnek sehová. Élvezik az őszinte vendégszeretet, a barokk környezetet, a szépen megmunkált faberakásokat, a gondosan kidolgozott csillárokat, a gipszstukkókat, a finom ízeket az étteremben, a korlátlan wellness használatot, a kedves kiszolgálást, a párnamenüt, a 4K Ultra HD tévét és még sok más kényelmi szolgáltatást, melyet elrejtettünk a 270 éves falak között.

Melyik díjatokra vagy elismerésre vagytok a legbüszkébbek?

– Hatalmas megtiszteltetés ért minket, amikor 2019. novemberében átvehettük a Heritage Hotels of Europe által szervezett verseny „Heritage & Design” kategóriájának 3. helyezését, melyre a legbüszkébbek vagyunk.

Tudsz-e régi legendát vagy izgalmas történetet a kastélyról?

– A Forgách Kastélyhoz fűződő egyik legenda, hogy a kastély pincéjéből egy titkos alagút vezet a szomszédos római katolikus templomba, mely arra szolgált, hogy a kastély grófja azon keresztül sétált át a templomi misére. A legenda továbbra is fennmaradt, mert az építkezésnél nem találtunk ehhez hasonló járatot. 

Mit üzennél a fiataloknak, miért érdemes kastélyban pihenni?

– Azt üzenem nekik, hogy álljanak meg egy percre, tegyék félre a rohanó világot, kóstoljanak bele az egyedi kastélyérzésbe, próbálják ki magukat grófként és grófnőként, mert a kastélyokban felejthetetlen élményekkel gazdagodnak.

Kedvenc idézeted?

– „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” (Kölcsey Ferenc: Huszt)

Következő álom projekt?

– Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban.

Mivel töltődsz fel?

– Ami kikapcsol, az a Tisza folyó. Szívesen motorcsónakázok családommal és barátaimmal, amikor szabadidőm engedi. Eszünk egy finom halászlevet Tokajban, élvezzük a csodálatos környezetet, a friss levegőt és a folyó szépségét.

Miért tartod fontosnak a MKSZ tagságot?

– A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagja lenni nemcsak egyszerű tagságot foglal magába. Egyrészt elismerés számunkra, hogy a Szövetséghez tartozhatunk, hiszen ez azt jelenti, hogy megfelelünk a tagok felé állított minőségi (és történelmi) elvárásoknak. Másrészt olyan egyedülálló szakmai csoportosulás része lehetünk, mely által kiváló szakembereket ismerhettünk meg, és a tagok egy egymást támogató, motiváló közösséget alkotnak.

(Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük Gulyás Eszter engedélyével.)

(Fotó: Forgách Kastély)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS