A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban

A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban
2021. 12. 10., 09:11

Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban – mondta Szabó István, a mándoki Forgách Kastély tulajdonosa.

Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége interjúban mutatja be tagjait és partnereit. A kérdező: Gulyás Eszter, a Szövetség elnöke, a válaszoló Szabó István, a Forgách Kastély tulajdonosa.

Hogyan és mikor lettél „kastélyos”?

– Hivatalosan 2015. október 22-én lettem „kastélyos”, amikor a Forgách Kastély megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

Kit tartasz példaképednek?

– Édesapámat tartom példaképemnek, aki oly sok évvel ezelőtt meglátta a romokban a szépséget, beleszeretett a több mint kétszáz éves fákba, és aki mindenkinek ellent mondva, saját megérzésére hallgatva megvásárolta a Forgách Kastélyt és 4 hektáros parkját. Rengeteg befektetett energia, pénz és munka árán nyerte el az épület és környezete ismét főúri pompáját, mely édesapám nélkül nem valósult volna meg.

A kastélyotokban mit tartasz a legkülönlegesebb dolognak?

– A legkülönlegesebb dolognak tartom, hogy a Forgách kastélyban „megáll az idő”. Ezt jó értelemben gondolom. Itt nem nézegetik a vendégek az óráikat, nem sietnek sehová. Élvezik az őszinte vendégszeretet, a barokk környezetet, a szépen megmunkált faberakásokat, a gondosan kidolgozott csillárokat, a gipszstukkókat, a finom ízeket az étteremben, a korlátlan wellness használatot, a kedves kiszolgálást, a párnamenüt, a 4K Ultra HD tévét és még sok más kényelmi szolgáltatást, melyet elrejtettünk a 270 éves falak között.

Melyik díjatokra vagy elismerésre vagytok a legbüszkébbek?

– Hatalmas megtiszteltetés ért minket, amikor 2019. novemberében átvehettük a Heritage Hotels of Europe által szervezett verseny „Heritage & Design” kategóriájának 3. helyezését, melyre a legbüszkébbek vagyunk.

Tudsz-e régi legendát vagy izgalmas történetet a kastélyról?

– A Forgách Kastélyhoz fűződő egyik legenda, hogy a kastély pincéjéből egy titkos alagút vezet a szomszédos római katolikus templomba, mely arra szolgált, hogy a kastély grófja azon keresztül sétált át a templomi misére. A legenda továbbra is fennmaradt, mert az építkezésnél nem találtunk ehhez hasonló járatot. 

Mit üzennél a fiataloknak, miért érdemes kastélyban pihenni?

– Azt üzenem nekik, hogy álljanak meg egy percre, tegyék félre a rohanó világot, kóstoljanak bele az egyedi kastélyérzésbe, próbálják ki magukat grófként és grófnőként, mert a kastélyokban felejthetetlen élményekkel gazdagodnak.

Kedvenc idézeted?

– „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” (Kölcsey Ferenc: Huszt)

Következő álom projekt?

– Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban.

Mivel töltődsz fel?

– Ami kikapcsol, az a Tisza folyó. Szívesen motorcsónakázok családommal és barátaimmal, amikor szabadidőm engedi. Eszünk egy finom halászlevet Tokajban, élvezzük a csodálatos környezetet, a friss levegőt és a folyó szépségét.

Miért tartod fontosnak a MKSZ tagságot?

– A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagja lenni nemcsak egyszerű tagságot foglal magába. Egyrészt elismerés számunkra, hogy a Szövetséghez tartozhatunk, hiszen ez azt jelenti, hogy megfelelünk a tagok felé állított minőségi (és történelmi) elvárásoknak. Másrészt olyan egyedülálló szakmai csoportosulás része lehetünk, mely által kiváló szakembereket ismerhettünk meg, és a tagok egy egymást támogató, motiváló közösséget alkotnak.

(Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük Gulyás Eszter engedélyével.)

(Fotó: Forgách Kastély)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.