A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban

A kényelmet 270 éves falak közé rejtették a Forgách Kastélyban
2021. 12. 10., 09:11

Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban – mondta Szabó István, a mándoki Forgách Kastély tulajdonosa.

Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége interjúban mutatja be tagjait és partnereit. A kérdező: Gulyás Eszter, a Szövetség elnöke, a válaszoló Szabó István, a Forgách Kastély tulajdonosa.

Hogyan és mikor lettél „kastélyos”?

– Hivatalosan 2015. október 22-én lettem „kastélyos”, amikor a Forgách Kastély megnyitotta kapuit a vendégek előtt.

Kit tartasz példaképednek?

– Édesapámat tartom példaképemnek, aki oly sok évvel ezelőtt meglátta a romokban a szépséget, beleszeretett a több mint kétszáz éves fákba, és aki mindenkinek ellent mondva, saját megérzésére hallgatva megvásárolta a Forgách Kastélyt és 4 hektáros parkját. Rengeteg befektetett energia, pénz és munka árán nyerte el az épület és környezete ismét főúri pompáját, mely édesapám nélkül nem valósult volna meg.

A kastélyotokban mit tartasz a legkülönlegesebb dolognak?

– A legkülönlegesebb dolognak tartom, hogy a Forgách kastélyban „megáll az idő”. Ezt jó értelemben gondolom. Itt nem nézegetik a vendégek az óráikat, nem sietnek sehová. Élvezik az őszinte vendégszeretet, a barokk környezetet, a szépen megmunkált faberakásokat, a gondosan kidolgozott csillárokat, a gipszstukkókat, a finom ízeket az étteremben, a korlátlan wellness használatot, a kedves kiszolgálást, a párnamenüt, a 4K Ultra HD tévét és még sok más kényelmi szolgáltatást, melyet elrejtettünk a 270 éves falak között.

Melyik díjatokra vagy elismerésre vagytok a legbüszkébbek?

– Hatalmas megtiszteltetés ért minket, amikor 2019. novemberében átvehettük a Heritage Hotels of Europe által szervezett verseny „Heritage & Design” kategóriájának 3. helyezését, melyre a legbüszkébbek vagyunk.

Tudsz-e régi legendát vagy izgalmas történetet a kastélyról?

– A Forgách Kastélyhoz fűződő egyik legenda, hogy a kastély pincéjéből egy titkos alagút vezet a szomszédos római katolikus templomba, mely arra szolgált, hogy a kastély grófja azon keresztül sétált át a templomi misére. A legenda továbbra is fennmaradt, mert az építkezésnél nem találtunk ehhez hasonló járatot. 

Mit üzennél a fiataloknak, miért érdemes kastélyban pihenni?

– Azt üzenem nekik, hogy álljanak meg egy percre, tegyék félre a rohanó világot, kóstoljanak bele az egyedi kastélyérzésbe, próbálják ki magukat grófként és grófnőként, mert a kastélyokban felejthetetlen élményekkel gazdagodnak.

Kedvenc idézeted?

– „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!” (Kölcsey Ferenc: Huszt)

Következő álom projekt?

– Szeretnénk a jelenlegi 12 szobánkat 27-re bővíteni, így közel 60 fő részére szállást biztosítani a kastélyban.

Mivel töltődsz fel?

– Ami kikapcsol, az a Tisza folyó. Szívesen motorcsónakázok családommal és barátaimmal, amikor szabadidőm engedi. Eszünk egy finom halászlevet Tokajban, élvezzük a csodálatos környezetet, a friss levegőt és a folyó szépségét.

Miért tartod fontosnak a MKSZ tagságot?

– A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének tagja lenni nemcsak egyszerű tagságot foglal magába. Egyrészt elismerés számunkra, hogy a Szövetséghez tartozhatunk, hiszen ez azt jelenti, hogy megfelelünk a tagok felé állított minőségi (és történelmi) elvárásoknak. Másrészt olyan egyedülálló szakmai csoportosulás része lehetünk, mely által kiváló szakembereket ismerhettünk meg, és a tagok egy egymást támogató, motiváló közösséget alkotnak.

(Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük Gulyás Eszter engedélyével.)

(Fotó: Forgách Kastély)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS