9 millió vendégéjszaka adatait elemezte az MTÜ

2023. 05. 15., 19:45

Mintegy kilencmillió vendégéjszaka adatait küldték be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) a hazai szálláshely-szolgáltatók az év első négy hónapjában, ami három százalékos forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn.

Az összesítés szerint januárban 20 százalékkal magasabb volt a forgalom a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, és februárban is 3 százalékos emelkedést mértek, majd a márciusi kisebb visszaesés után áprilisban ismét a tavalyi értékek felett alakult a vendégéjszakák száma.

Idén az első négy hónapban a külföldiek 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ez 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az Egyesült Királyságból 38 százalékkal, Németországból mintegy negyedével többen érkeztek, Olaszországból kétszer annyi turista jött, a Romániából érkezőknél 20 százalék volt a növekedés.

Az Európán kívüli, távolabbi piacokról még ennél is nagyobb fellendülés volt az NTAK adatai alapján, és kiemelkedő volt a kínai turisták számának intenzív növekedése. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy áprilisban megindulhattak az első csoportos, immár célzottan csak Magyarországra irányuló, 8 éjszakás beutazások Kínából. Így a kínai vendégforgalom közel háromszorosára nőtt 2022 áprilisához képest.

Budapest esetében a fő küldőországok mindegyikéből jelentős növekedést mutattak a számok, számottevő volt a bővülés Olaszországból és Izraelből. Izraelből érkezett egyébként a legidősebb vendég: egy 104 éves férfi. Több mint 40 százalékos volt az emelkedés az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Spanyolországból is.

A vidéki utazási célok közül Gyula és térsége volt népszerű, ahol 60 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma, Hévízen, Győrben és Bükön is erőteljes volt a külföldi vendégéjszakák számának emelkedése.

A belföldi utazók elsősorban Budapestre és környékére, illetve Gyulára és térségébe utaztak szívesen. Az NTAK adatai alapján a hazai települések közül legnagyobb mértékben, 40 százalékkal Gyöngyösön nőtt a belföldi vendégéjszakák száma az első négy hónapban. Szintén kétszámjegyű növekedést mértek Visegrádon, Tapolcán, Veszprémben és Cserkeszőlőn. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS