30 milliárd forintos a kormány „turisztikai csomagja”

30 milliárd forintos a kormány „turisztikai csomagja”
2022. 11. 22., 14:49

Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP Kártya szabályozást, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, és a szálláshely-minősítést.

A turizmus a gazdasági növekedés egyik húzóágazata, amely rendkívül érzékenyen reagál a társadalmi, gazdasági változásokra.  Az ágazat a forgalmi adatok alapján idén továbbra is jól teljesít, megközelíti a covid-járvány előtti rekordév számait.  2022 első tíz hónapjában 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma 34 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi érték. A belföldi vendégéjszakák száma 20 millió volt, a külföldiek pedig kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el október végéig, mint tavaly, meghaladva ezzel a 13 millió éjszakát. A szálláshelyeken 2022. január-októberben 555 milliárd forintnyi bevétel realizálódott, míg a vendéglátás árbevétele az első tíz hónapban meghaladta az 1200 milliárd forintot.

Az előfoglalási adatok alapján az év hátralévő részére is bíztatóak a számok: az év utolsó két hónapjában további 4 millió vendégéjszaka van kilátásban, amely szám folyamatosan emelkedik. Intenzív adventi időszakra számítanak a szolgáltatók, melynek köszönhetően év végére elérhetjük a kitűzött 37 millió vendégéjszakát. A fokozott érdeklődés és növekvő forgalom is azt támasztja alá, hogy töretlen a bizalom hazánk iránt – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

A turizmus Magyarországon a nemzetgazdasági húzóágazatok egyik kiemelkedő szektora. Legutolsó kiemelkedő évében a gazdasági hozzájárulása GDP arányban elérte a 13 százalékot, éves szinten pedig 5 milliárd euróval járult hozzá a devizaegyensúly fenntartásához, mely értéket 2022-ben ismét megközelíti. Az ágazatban dolgozó munkavállalók a foglalkoztatás 10 százalékát adják.

A megnövekedett energiaárak okozta kihívásokra Európában elsők között, célzott intézkedéscsomagot jelentett be a kormány, annak érdekében, hogy a vállalkozások forgalma utáni adózási és szabályozási környezeti intézkedésekkel segítséget nyújtson a szektornak.

Az intézkedések alapját a szakmai szervezetekkel való egyeztetési folyamat előzte meg, amelyek célja, hogy az ágazati szereplők további nyitvatartását támogatva, továbbra is húzóágazat maradjon a turizmus.

A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. Ez 30 milliárd forintot hagy közel 100 ezer hazai szolgáltató zsebében. Egy átlagos 50 szobás vidéki szálláshely esetébenpéldául ez havi átlagos 5 millió forint, azaz a felfüggesztés időszakára vetítve közel 30 millió forintot jelenthet.

Az intézkedés nagy segítséget jelent a téli időszakban az energiaköltségek növekedéséből adódó üzemeltetési problémák megoldására és a likviditás fenntartásában.

A SZÉP Kártyára 2022 első 10 hónapja során összesen 281 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, miközben a munkavállalók 326 milliárd forintot költöttek kártyáikon keresztül. 2022 októberében a munkáltatói feltöltések 1 milliárd forinttal haladják meg a tavalyi év azonos időszakának adatait, a hónap végén több mint 90 milliárd forint állt a felhasználók rendelkezésére. Az intézkedés kiemelkedően pozitívan hathat a vidéki szolgáltatókra, hiszen a vidéki Magyarországra elsősorban hazai vendégek utaznak, arányuk az idei év első 10 hónapja során a teljes, 24 milliós forgalmon belül 71 százalékos volt.

Szintén jelentős segítség a vendéglátó-üzletek és a turisztikai attrakciók számára, hogy 2023. január 1-jéről 2023. július 1-re módosul az adatszolgáltatási kötelezettségük a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számára. Az NTAK bővítése a turisztikai szektor teljes digitalizálását szolgálja, eredményeként átfogó kép áll majd rendelkezésre az ágazat forgalmi statisztikai adatairól. Az adatvezérelt ágazatirányítás révén a magyar turizmus még rugalmasabban és gyorsabban tud majd reagálni a változó körülményekre. A csatlakozást pedig az érintett szolgáltatók számára az MTÜ által biztosított, ingyenesen elérhető és használható Vendégem szoftvercsalád is segíti.  

A szakmai szervezetek kérésének megfelelően a kormány döntése lehetővé teszi a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelését is. További könnyebbséget jelent a szálláshely-szolgáltatók napi működésében, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. Az intézkedés célja, hogy növelje a gyermekes családok belföldi pihenésének kényelmét.

A 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. Ennek jelentősége, hogy a már működési engedéllyel rendelkező magán és egyéb szálláshelyek további egy év felkészülési időt kapnak. (MTÜ)

A képen Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke; Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója; Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS