13 pénzügyi tipp a vakációra

2023. 07. 17., 14:17

Ha külföldön nyaralunk, érdemes a pénzügyeket is előre átgondolni és megtervezni, hogy ott már más dolgunk ne legyen, mint gondtalanul és felszabadultan élvezni a pihenést – hívja fel a figyelmet az Erste.

1. Váltsunk devizát a bankban, online, még indulás előtt!

Ügyeljünk arra, hogy a szükséges külföldi devizát itthon szerezzük be. Nyaralás előtt érdemes tájékozódni az árfolyamokról és azok változásáról.

2. Valamennyi készpénz mindenképp legyen nálunk

Mindig vigyünk magunkkal egy kis készpénzt olyan kiadások fedezésére, mint az italok és az ételek, a borravalók vagy taxizás, mert nem mindig lehet kártyával fizetni – különösen kis összegek esetén. A készpénzes fizetés is segíthet elkerülni a többletköltségeket.

3. Ügyeljünk a készpénzkorlátokra!

Egyes EU-országokban a készpénzes fizetés csak bizonyos összegig engedélyezett. Érdemes egy kis időt arra szánni, hogy előzetesen tájékozódunk a készpénzes vásárlás lehetséges határairól a célországban.

4. Jegyezzük meg a bankkártyánk kódját!

Jegyezzük meg a kódokat, de ne írjuk le azokat!

5. Kártyás fizetés helyi pénznemben

Külföldön mindig a helyi pénznemben érdemes fizetni. Ha forintban fizetünk a határokon túl, akkor általában rosszabb árfolyamot kapunk.

6. Értesítsük a bankot, hogy elutazunk!

Utazás előtt legalább néhány nappal érdemes jelezni a banknak, hogy külföldre megyünk – főleg, ha egzotikus helyszínt választunk. Ezt meg lehet tenni a telefonos ügyfélszolgálaton is. (A bejelentést érdemes akkor is megtenni, ha egy különlegesebb internetes vásárlást hajtunk végre külföldi honlapon, hogy a bank – biztonsági okokból – ne tiltsa le a tranzakciót.) A bejelentésre abban az esetben nincs szükség, ha mobiltelefonnal vagy okosórával fizetünk: a tokenizált kártyák nagyobb biztonsága miatt ez esetben nem kell számítanunk ideiglenes zárolásra.

7. Ellenőrizzük a betéti és hitelkártyák napi költési limitjét!

Ha olyan helyre megyünk, ahol magas a bűnözés aránya, akkor ellenőrizzük a kártya napi költési limitjét, és ennek megfelelően módosítsuk azt. A George alkalmazás segítségével könnyen állítható a kártyalimit.

8. Legyünk biztonságban!

A kártya használata mindenhol biztonságosabb. Ha ellopják a kártyát, minél előbb tiltsuk le!

9. Legyen nálunk hitelkártya!

Autót – sok helyütt még motort vagy robogót is – csak hitelkártya felmutatásával tudunk bérelni, erre a hagyományos, a folyószámlánkhoz kötött betéti kártyát akkor sem fogadják el a kölcsönzők, ha van hozzá hitelkeret. A hitelkártyán a bérléskor lekötött biztosíték ráadásul nem hiányzik majd a költségvetésből.

10. Ellenőrizzük a hitelkártyák utasbiztosítását!

A hitelkártyák mellé gyakran átfogó utazási biztosítás is jár, ami kiterjedhet a poggyászra, az orvosi kezelésre, a hazaszállítás költségeire, sőt még az utazás lemondására is. Szánjunk időt arra is, hogy megtudjuk, milyen feltételek esetén érvényes az utasbiztosítása, így akár ezen spórolni is lehet.

11. Kerüljük a készpénzfelvételt hitelkártyával!

A viszonylag magas díjak miatt valóban csak vészhelyzet esetén érdemes készpénzt felvenni a hitelkártyával. Ugyanakkor utazáshoz a hitelkártya kifejezetten ajánlott, mivel nagyobb biztonságot kínál. A hitelkártya elvesztése vagy ellopása, illetve valamilyen visszaélés esetén a bank megtéríti a felmerült károkat – feltéve, hogy a kártyatulajdonos nem járt el hanyagul

12. Olcsóbb a készpénz „saját” automatából

A készpénzfelvétel ATM-ből díjköteles lehet külföldön is, de saját bankunk automatáinál általában olcsóbb. A költségekről az ATM előre tájékoztat, és ennek ismeretében meg is lehet szakítani a folyamatot. Az Erste ügyfelei például az Erste Csoporthoz tartozó bankok ATM-jeiből annyiért vehetnek fel készpénzt, mint amennyibe ez Magyarországon kerülne nekik.

+1 tipp: Készpénzfelvételt helyi pénznemben

Ha külföldön használjuk készpénzfelvételre az ATM-et, akkor ne váltsuk forintra az automatánál az összeget, mert az magas költségekkel járhat. A készpénzt mindig a helyi pénznemben vegyük fel – lehetőleg előre átváltva, a saját devizaszámlánkról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS