13 pénzügyi tipp a vakációra

2023. 07. 17., 14:17

Ha külföldön nyaralunk, érdemes a pénzügyeket is előre átgondolni és megtervezni, hogy ott már más dolgunk ne legyen, mint gondtalanul és felszabadultan élvezni a pihenést – hívja fel a figyelmet az Erste.

1. Váltsunk devizát a bankban, online, még indulás előtt!

Ügyeljünk arra, hogy a szükséges külföldi devizát itthon szerezzük be. Nyaralás előtt érdemes tájékozódni az árfolyamokról és azok változásáról.

2. Valamennyi készpénz mindenképp legyen nálunk

Mindig vigyünk magunkkal egy kis készpénzt olyan kiadások fedezésére, mint az italok és az ételek, a borravalók vagy taxizás, mert nem mindig lehet kártyával fizetni – különösen kis összegek esetén. A készpénzes fizetés is segíthet elkerülni a többletköltségeket.

3. Ügyeljünk a készpénzkorlátokra!

Egyes EU-országokban a készpénzes fizetés csak bizonyos összegig engedélyezett. Érdemes egy kis időt arra szánni, hogy előzetesen tájékozódunk a készpénzes vásárlás lehetséges határairól a célországban.

4. Jegyezzük meg a bankkártyánk kódját!

Jegyezzük meg a kódokat, de ne írjuk le azokat!

5. Kártyás fizetés helyi pénznemben

Külföldön mindig a helyi pénznemben érdemes fizetni. Ha forintban fizetünk a határokon túl, akkor általában rosszabb árfolyamot kapunk.

6. Értesítsük a bankot, hogy elutazunk!

Utazás előtt legalább néhány nappal érdemes jelezni a banknak, hogy külföldre megyünk – főleg, ha egzotikus helyszínt választunk. Ezt meg lehet tenni a telefonos ügyfélszolgálaton is. (A bejelentést érdemes akkor is megtenni, ha egy különlegesebb internetes vásárlást hajtunk végre külföldi honlapon, hogy a bank – biztonsági okokból – ne tiltsa le a tranzakciót.) A bejelentésre abban az esetben nincs szükség, ha mobiltelefonnal vagy okosórával fizetünk: a tokenizált kártyák nagyobb biztonsága miatt ez esetben nem kell számítanunk ideiglenes zárolásra.

7. Ellenőrizzük a betéti és hitelkártyák napi költési limitjét!

Ha olyan helyre megyünk, ahol magas a bűnözés aránya, akkor ellenőrizzük a kártya napi költési limitjét, és ennek megfelelően módosítsuk azt. A George alkalmazás segítségével könnyen állítható a kártyalimit.

8. Legyünk biztonságban!

A kártya használata mindenhol biztonságosabb. Ha ellopják a kártyát, minél előbb tiltsuk le!

9. Legyen nálunk hitelkártya!

Autót – sok helyütt még motort vagy robogót is – csak hitelkártya felmutatásával tudunk bérelni, erre a hagyományos, a folyószámlánkhoz kötött betéti kártyát akkor sem fogadják el a kölcsönzők, ha van hozzá hitelkeret. A hitelkártyán a bérléskor lekötött biztosíték ráadásul nem hiányzik majd a költségvetésből.

10. Ellenőrizzük a hitelkártyák utasbiztosítását!

A hitelkártyák mellé gyakran átfogó utazási biztosítás is jár, ami kiterjedhet a poggyászra, az orvosi kezelésre, a hazaszállítás költségeire, sőt még az utazás lemondására is. Szánjunk időt arra is, hogy megtudjuk, milyen feltételek esetén érvényes az utasbiztosítása, így akár ezen spórolni is lehet.

11. Kerüljük a készpénzfelvételt hitelkártyával!

A viszonylag magas díjak miatt valóban csak vészhelyzet esetén érdemes készpénzt felvenni a hitelkártyával. Ugyanakkor utazáshoz a hitelkártya kifejezetten ajánlott, mivel nagyobb biztonságot kínál. A hitelkártya elvesztése vagy ellopása, illetve valamilyen visszaélés esetén a bank megtéríti a felmerült károkat – feltéve, hogy a kártyatulajdonos nem járt el hanyagul

12. Olcsóbb a készpénz „saját” automatából

A készpénzfelvétel ATM-ből díjköteles lehet külföldön is, de saját bankunk automatáinál általában olcsóbb. A költségekről az ATM előre tájékoztat, és ennek ismeretében meg is lehet szakítani a folyamatot. Az Erste ügyfelei például az Erste Csoporthoz tartozó bankok ATM-jeiből annyiért vehetnek fel készpénzt, mint amennyibe ez Magyarországon kerülne nekik.

+1 tipp: Készpénzfelvételt helyi pénznemben

Ha külföldön használjuk készpénzfelvételre az ATM-et, akkor ne váltsuk forintra az automatánál az összeget, mert az magas költségekkel járhat. A készpénzt mindig a helyi pénznemben vegyük fel – lehetőleg előre átváltva, a saját devizaszámlánkról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS