Vannak, akiknek kimondottan fárasztóak a videókonferenciák

2021. 04. 22., 13:45

A videokonferenciák kevésbé lehetnek kimerítőek, ha a résztvevők érzik a csoporthoz tartozás érzését – állapította meg új kutatásában az Amerikai Pszichológiai Társaság.

Mivel a távmunka és a videokonferenciák használata drámaian megnőtt a koronavírus-járvány idején, egyre több ember érzi fárasztónak a személyes találkozók helyét átvevő képernyős találkozást – írja a Computerworld.

Andrew Bennett, a kutatás vezetője, az Old Dominion Egyetem adjunktusa és csapata azért döntött a videokonferencia- vagy „Zoom-fáradtság” tanulmányozása mellett, mert mindannyian kimerültnek érezték magukat az első közös videokonferenciák után, amikor a világjárvány kezdete után távolról kezdtek dolgozni.

A vizsgálatban résztvevőket (58 százalékuk volt férfi, 42 százalékuk nő) tavaly öt egymást követő munkanapon keresztül minden nap kilenc órán át figyelték a felmérők.

Az egyik résztvevő szerint a videokonferenciák „megterhelőek lehetnek mind az elmére, mind a lélekre nézve”, míg egy másik résztvevő szerint „fárasztó volt a részvétel” és „különösen fáradt volt a a videomegbeszélés után”. A résztvevők mindössze 7 százaléka nem számolt be a videokonferencia-fáradtság semmilyen jeléről.

A kutatók néhány ajánlást fogalmaztak meg a videokonferencia-fáradtság csökkentésére: érdemes a videokonferenciákat kora délután tartani. Növelni kellene a csoporthoz tartozás érzetét, beleértve a megbeszélés előtti vagy utáni beszélgetésre szánt időt, vagy érdemes létre hozni olyan, szünetekben használható chat szobákat, ahol az emberek az érdeklődési körükről (sport, filmek) beszélgethetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS