Vannak, akiknek kimondottan fárasztóak a videókonferenciák

2021. 04. 22., 13:45

A videokonferenciák kevésbé lehetnek kimerítőek, ha a résztvevők érzik a csoporthoz tartozás érzését – állapította meg új kutatásában az Amerikai Pszichológiai Társaság.

Mivel a távmunka és a videokonferenciák használata drámaian megnőtt a koronavírus-járvány idején, egyre több ember érzi fárasztónak a személyes találkozók helyét átvevő képernyős találkozást – írja a Computerworld.

Andrew Bennett, a kutatás vezetője, az Old Dominion Egyetem adjunktusa és csapata azért döntött a videokonferencia- vagy „Zoom-fáradtság” tanulmányozása mellett, mert mindannyian kimerültnek érezték magukat az első közös videokonferenciák után, amikor a világjárvány kezdete után távolról kezdtek dolgozni.

A vizsgálatban résztvevőket (58 százalékuk volt férfi, 42 százalékuk nő) tavaly öt egymást követő munkanapon keresztül minden nap kilenc órán át figyelték a felmérők.

Az egyik résztvevő szerint a videokonferenciák „megterhelőek lehetnek mind az elmére, mind a lélekre nézve”, míg egy másik résztvevő szerint „fárasztó volt a részvétel” és „különösen fáradt volt a a videomegbeszélés után”. A résztvevők mindössze 7 százaléka nem számolt be a videokonferencia-fáradtság semmilyen jeléről.

A kutatók néhány ajánlást fogalmaztak meg a videokonferencia-fáradtság csökkentésére: érdemes a videokonferenciákat kora délután tartani. Növelni kellene a csoporthoz tartozás érzetét, beleértve a megbeszélés előtti vagy utáni beszélgetésre szánt időt, vagy érdemes létre hozni olyan, szünetekben használható chat szobákat, ahol az emberek az érdeklődési körükről (sport, filmek) beszélgethetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS