Válaszol a szakértő: mikor kell egy startupnak vállalatirányítási rendszert bevezetnie?

2018. 12. 06., 17:05

A kérdésre Balázs Csaba, az SAP Hungary Kft. ERP-szakértője válaszol.

Egy induló vállalkozást egyszerű irányítani, a folyamatokat akár egy ember is képes áttekinteni. A „kézi vezérlés” vagy mikromanagement idején átlátható a startup működése, sőt, ha van 1–2 olyan beosztott, aki odaadásával, lojalitásával, tudásával, rátermettségével segít, minden észben tartható, menedzselhető.

Elérkezik azonban az idő – nem feltétlenül egy konkrét időpont –, amikor valami megváltozik, a dolgok már nem mennek olyan olajozottan, kezd eluralkodni a fejetlenség. A startup tulajdonosainak vagy vezetőinek ilyenkor fel kell ismerniük, hogy változtatni kell, alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Ez az a pillanat, amikor szükségünk lehet egy digitális rendező eszközre, vállalatirányitási rendszerre (ERP). Erre több intő jel is utalhat. Ilyen lehet például, ha:

  • egyre több ember foglalkozik a megnövekedett adminisztrációval;
  • lassul az értékesítési ciklus: az értékesítők leterheltebbek, egyszerre több dologgal kell foglalkozniuk, gyakoribbak a késések, előfordul, hogy bizonyos ügyekről megfeledkeznek.
  • Ennek következtében csökken az ügyfélmegtartó képesség: egyre több a reklamáló, elégedetlen, nem visszatérő ügyfél.
  • Növekszik a kintlévőség, amelyet egyre nehezebb kezelni.
  • Növekszik a készletszint: a szervezet nem tudja már átlátni, hogy mit rendelt meg és mit nem, hogy mi a helyzet az úton lévő készlettel, gyakran biztosabbnak tűnik megrendelni valamit még akkor is, ha van készleten, de nem találja a raktáros vagy rápakoltak valamit a raktárban.
  • Csökken a piaci bizalom: a működési gondokkal, elégedetlen ügyfelekkel rendelkező cég híre gyorsan terjed, negatív megítéléseket kap a közösségi médiában, és a nagyobb szállítók is kezdenek rossz szemmel nézni rá.

Egy ERP-rendszer képes akár 10–20-szorosára növelni a tranzakciók kezelési sebességét, nem is beszélve a gyors visszakeresési és áttekintési lehetőségekről. A megnövekedett dokumentumszám a könyvelőnek is gondot okoz (főleg ha „külsősként” dolgozik). Ezen segít a korszerű ERP-rendszerek automatikus, előreprogramozott könyvelő motorja, amely a háttérkönyveléseket, illetve az adóhivatal számára a valós idejű adatküldéseket (on-line számlázás) is elvégzi, az eredményeket pedig nyilvántartja.

Több jel utalhat arra, hogy a HR területen is fejleszteni kell. Ezek közé tartozik:

  • Növekszik a munkahelyi feszültség: ennek oka lehet a nagyobb leterheltség, a sikertelenség, a kudarcba fulladt ügyek vagy az elégedetlen ügyfelek.
  • „Kulcsemberek” jelennek meg: a növekvő gondok, illetve a növekvő, nem kezelt leterheltség hatására egyes alkalmazottak kulcsszereplővé válnak a vállalaton belül. Ők tudják, hogy hol, mi van a raktárban, hogy milyen problémát miként kell kezelni. Egy ilyen „kulcsfigura” távozása tragikus következményekkel járhat, ha pedig marad, akkor a változás legnagyobb kerékkötőjévé válhat, hiszen attól félnek, hogy elveszíti különleges helyzetét.
  • Növekszik a fluktuáció: a megnövekedett terhelés, a kaotikus üzleti folyamatok miatt egyre több kollégának „lesz elege” és megy el máshova. A kiesett munkaerő pótlása nem egyszerű és nem is olcsó feladat.

Egy cég működéséhez szabott ERP-rendszer alkalmazása lehetőséget teremt a dolgozók gyorsabb integrálására, a hibamentes munkavégzésre és persze az egyéni teljesítmények szelektált mérésére is. Az ERP-rendszerek közül célszerű olyat választani, amely szélesebb körben ismert: az, hogy a programot fejlesztő cég 2-5 év múlva is rendelkezésünkre álljon, legalább olyan fontos, mint a megoldás költsége.

A vállalati működés egy jól bevezetett ERP-rendszer esetében lehetőséget teremt új tulajdonosi, piaci igények megvalósítására is. Az implementálás természetesen nem azt jelenti, hogy a rendszer szolgai módon követi a startupként kiagyalt egyszerű működési modellt a nagyobbra nőtt vállalkozás esetében is, hanem azt, hogy általánosan használt, bevált működési sztenderdek mentén maga a cég is változtat adott esetben a folyamatain.

 

Balázs Csaba
EPR-szakértő
SAP

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS