Válaszol a szakértő: mikor kell egy startupnak vállalatirányítási rendszert bevezetnie?

2018. 12. 06., 17:05

A kérdésre Balázs Csaba, az SAP Hungary Kft. ERP-szakértője válaszol.

Egy induló vállalkozást egyszerű irányítani, a folyamatokat akár egy ember is képes áttekinteni. A „kézi vezérlés” vagy mikromanagement idején átlátható a startup működése, sőt, ha van 1–2 olyan beosztott, aki odaadásával, lojalitásával, tudásával, rátermettségével segít, minden észben tartható, menedzselhető.

Elérkezik azonban az idő – nem feltétlenül egy konkrét időpont –, amikor valami megváltozik, a dolgok már nem mennek olyan olajozottan, kezd eluralkodni a fejetlenség. A startup tulajdonosainak vagy vezetőinek ilyenkor fel kell ismerniük, hogy változtatni kell, alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Ez az a pillanat, amikor szükségünk lehet egy digitális rendező eszközre, vállalatirányitási rendszerre (ERP). Erre több intő jel is utalhat. Ilyen lehet például, ha:

  • egyre több ember foglalkozik a megnövekedett adminisztrációval;
  • lassul az értékesítési ciklus: az értékesítők leterheltebbek, egyszerre több dologgal kell foglalkozniuk, gyakoribbak a késések, előfordul, hogy bizonyos ügyekről megfeledkeznek.
  • Ennek következtében csökken az ügyfélmegtartó képesség: egyre több a reklamáló, elégedetlen, nem visszatérő ügyfél.
  • Növekszik a kintlévőség, amelyet egyre nehezebb kezelni.
  • Növekszik a készletszint: a szervezet nem tudja már átlátni, hogy mit rendelt meg és mit nem, hogy mi a helyzet az úton lévő készlettel, gyakran biztosabbnak tűnik megrendelni valamit még akkor is, ha van készleten, de nem találja a raktáros vagy rápakoltak valamit a raktárban.
  • Csökken a piaci bizalom: a működési gondokkal, elégedetlen ügyfelekkel rendelkező cég híre gyorsan terjed, negatív megítéléseket kap a közösségi médiában, és a nagyobb szállítók is kezdenek rossz szemmel nézni rá.

Egy ERP-rendszer képes akár 10–20-szorosára növelni a tranzakciók kezelési sebességét, nem is beszélve a gyors visszakeresési és áttekintési lehetőségekről. A megnövekedett dokumentumszám a könyvelőnek is gondot okoz (főleg ha „külsősként” dolgozik). Ezen segít a korszerű ERP-rendszerek automatikus, előreprogramozott könyvelő motorja, amely a háttérkönyveléseket, illetve az adóhivatal számára a valós idejű adatküldéseket (on-line számlázás) is elvégzi, az eredményeket pedig nyilvántartja.

Több jel utalhat arra, hogy a HR területen is fejleszteni kell. Ezek közé tartozik:

  • Növekszik a munkahelyi feszültség: ennek oka lehet a nagyobb leterheltség, a sikertelenség, a kudarcba fulladt ügyek vagy az elégedetlen ügyfelek.
  • „Kulcsemberek” jelennek meg: a növekvő gondok, illetve a növekvő, nem kezelt leterheltség hatására egyes alkalmazottak kulcsszereplővé válnak a vállalaton belül. Ők tudják, hogy hol, mi van a raktárban, hogy milyen problémát miként kell kezelni. Egy ilyen „kulcsfigura” távozása tragikus következményekkel járhat, ha pedig marad, akkor a változás legnagyobb kerékkötőjévé válhat, hiszen attól félnek, hogy elveszíti különleges helyzetét.
  • Növekszik a fluktuáció: a megnövekedett terhelés, a kaotikus üzleti folyamatok miatt egyre több kollégának „lesz elege” és megy el máshova. A kiesett munkaerő pótlása nem egyszerű és nem is olcsó feladat.

Egy cég működéséhez szabott ERP-rendszer alkalmazása lehetőséget teremt a dolgozók gyorsabb integrálására, a hibamentes munkavégzésre és persze az egyéni teljesítmények szelektált mérésére is. Az ERP-rendszerek közül célszerű olyat választani, amely szélesebb körben ismert: az, hogy a programot fejlesztő cég 2-5 év múlva is rendelkezésünkre álljon, legalább olyan fontos, mint a megoldás költsége.

A vállalati működés egy jól bevezetett ERP-rendszer esetében lehetőséget teremt új tulajdonosi, piaci igények megvalósítására is. Az implementálás természetesen nem azt jelenti, hogy a rendszer szolgai módon követi a startupként kiagyalt egyszerű működési modellt a nagyobbra nőtt vállalkozás esetében is, hanem azt, hogy általánosan használt, bevált működési sztenderdek mentén maga a cég is változtat adott esetben a folyamatain.

 

Balázs Csaba
EPR-szakértő
SAP

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
2024-05-23 14:10:00
A Siemens Energy budapesti telephelyén átadtak egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, nyitásra kész a duális képzési központ és a HIPA által kezelt Gyármentő Program keretében megvalósított 1,5 MW teljesítményű napelempark is üzembe lép.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS