Új lízing standard: az átállás tükrében

2019. 02. 01., 16:16

2019 január 1-től hatályba lépett az új lízingstandard, az IFRS 16, melynek legjelentősebb hatása a lízingbevevők mérlegében várható, hiszen e gazdálkodó egységeknek az eddigiekkel ellentétben a legtöbb lízinget ki kell mutatniuk a mérlegükben eszközként (használatijog-eszköz), illetve párhuzamosan fel kell venniük a kapcsolódó kötelezettséget (lízingkötelezettség) – hívja fel a figyelmet Holli Mátyás, a KPMG szakértője.

Bár a standard csak 2019. január 1-jétől hatályos, az IFRS beszámolót készítő társaságoknak már a 2018-as IFRS pénzügyi kimutatások kiegészítő megjegyzésiben számszerűsíteniük kell az új standard várható hatását – kezdi friss bejegyzését Holli Mátyás, a KPMG szakértője.

Az elmúlt időszakok kihívásait követően, mint az IFRS 15 és IFRS 9 implementáció, az IFRS 16 lényegileg egyszerűbbnek indult: a legtöbb, eddig operatív lízingnek minősített ügyletet (mely megfelel az új lízingdefiníciónak) meg kell jeleníteni a mérlegben. „Sounds good, doesn’t work.” – hangozhatna a mondat, mint az IFRS 16 átállás szlogenje, ugyanis annak ellenére, hogy elérkezett a lízingek számviteli elszámolásának új korszaka, a gazdálkodók még mindig az implementáció szekrényéből előkerült csontvázakkal küzdenek.

A KPMG kíváncsi volt, hogy pontosan milyen csontvázakkal is küzdenek a társaságok, így világszerte felmérést készített ügyfelei között, melynek eredményeképp megszületett a „Global Lease Accounting Survey”. A megkérdezett több száz gazdálkodó válasza alapján érdekes eredmények láttak napvilágot: implementáció tekintetében az ügyfelek 83 százaléknál még folyamatban van az adatgyűjtés és validáció, míg mindössze 3 százaléka fejezete be az átállási projektjét. Az eredmények alapján konkludálható, hogy habár a standard már hatályos és alkalmazása kötelező, a legtöbb társaság előtt még számos kihívás áll.

A felmérés alapján a gazdálkodók általánosságban ugyanazon négy kihívással küzdenek világszerte, melyek megnehezítik, illetve lassítják az implementációs folyamataikat.

1. Lízingazonosítás

A gazdálkodók már a kezdetekkor szembetalálják magukat az IFRS 16 legnagyobb újításával és egyben legnagyobb kihívásával: a lízingazonosítással.

Az átállás során már egy 100 darabos szerződésállomány esetében is rendkívül nehéz megállapítani, hogy melyek azok a területek, melyek jobban érintettek az új standard szempontjából, nem is beszélve a teljesség biztosításáról, amelyre a könyvvizsgálók is legelőször kíváncsiak lesznek.

Ezenfelül a lízingazonosítás nem csak egy egyszeri folyamat, a társaságoknak a napi működés során is alkalmazható eljárást szükséges kialakítaniuk, mely nem csak a számviteli szakemberek életére lesz kihatással, hanem az egész vállalat operációjára.

2. Megfelelő inkrementális kamatláb meghatározása

A legtöbb lízingbevevő számára nehezen elérhető a lízingek implicit kamatlába, ezért az esetek nagy részében az inkrementális kamatlábat használják a lízingkötelezettség meghatározáshoz. Az IFRS 16 ebben az esetben is jelentős becsléseket és döntéseket kíván meg a gazdálkodóktól.

3. Lízingek importálása a lízingnyilvántartó szoftverbe

A vállalatok számára már akár 20-30 darabos szerződésállomány esetében is érdemes IT megoldásban gondolkodniuk, figyelembe véve, hogy a különböző szerződés módosítások nyomon követése már kis darabszámú minta esetén is megterhelő lehet. Azonban a legtöbb esetben a probléma a megfelelő szoftver hiánya. Egy lízing elszámolási és nyilvántartó rendszer beszerzése rendkívül költséges lehet a vállalatok számára, mely amellett, hogy erőforrás emésztő, a fejlesztése is időigényes.

Egy jó lízing elszámolási szoftver leveszi a terhet a társaságok válláról. Ezt felismervén a KPMG Magyarország ügyfelei részére létrehozott egy szolgáltatást, melynek keretein belül hozzáférést biztosít az általa tesztelt és üzemeltetett lízing elszámolási és nyilvántartási szoftverhez, a SmartLeaserhez. A KPMG szolgáltatása révén a gazdálkodók egyszeri implementációs és havi díj ellenében folyamatos hozzáférési jogot kaphatnak egy eszközhöz, melyhez oktatás és helpdesk szolgáltatás, illetve igény szerint szakmai asszisztencia, adat validáció, szerződés elemzés és rögzítés társul.

A SmartLeaser egy platform független, a lízingszerződések nyilvántartására és kezelésére, a szükséges számítások elvégzésére, konszolidációt segítő, valamint az IFRS 16-ban előírt beszámolási és közzétételi követelmények teljesítésére megalkotott eszköz, melyhez mindössze egy internetböngésző szükséges.

Figyelembe véve, hogy a SmartLeaser egy előre konfigurált, plug-and-play eszköz, a társaságok az átállás során jelentős emberi és pénzbeli erőforrásokat spórolhatnak meg az alkalmazásával.

A SmartLeaser egy gyors és okos megoldást jelent az implementációs nehézségek áthidalásához a gazdálkodóknak. Szolgáltatásunkról bővebben a következő linken olvashat.

4. Lízingnyilvántartó szoftver integrálása a már meglévő alaprendszerbe

A társaságok jelentős része komplex vállalatirányítási rendszerrel működik, melyekhez a napi működés érdekében szükséges lenne hozzáintegrálni a lízing elszámolási szoftvert is. A piacon népszerű ERP rendszerek lehetőséget kínálnak különböző interfacek kialakítására, azonban ezek úgyszint jelentős erőforrás bevonást igényelnek a vállalatok részéről.

Időzítés tekintetében egy komplett, a többi ERP rendszerhez szervesen illeszkedő szoftver fejlesztése, illetve integrálása akár 4-6 hónapot is igénybe vehet, míg ezzel szemben a KPMG szoftver szolgáltatása kevesebb, mint 1 hónapon belül rendelkezésre áll, amellett, hogy adatbeolvasást és adatátvitelt tesz lehetővé.

A gazdálkodó egységek jelenleg világszerte küzdenek az „IFRS 16 négy lovasával” és mellette versenyt futnak az idővel, miközben az üzlet megy tovább. Ennek ellenére a társaságok kissé megkésve, de „új év, új én” címszó alatt újult erővel ismét belevágtak az implementációs folyamatokba, melynek végén reméljük, elmondhatják, hogy gyorsan és okosan abszolválták a kihívásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 14:41:00
A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS