Új lízing standard: az átállás tükrében

2019. 02. 01., 16:16

2019 január 1-től hatályba lépett az új lízingstandard, az IFRS 16, melynek legjelentősebb hatása a lízingbevevők mérlegében várható, hiszen e gazdálkodó egységeknek az eddigiekkel ellentétben a legtöbb lízinget ki kell mutatniuk a mérlegükben eszközként (használatijog-eszköz), illetve párhuzamosan fel kell venniük a kapcsolódó kötelezettséget (lízingkötelezettség) – hívja fel a figyelmet Holli Mátyás, a KPMG szakértője.

Bár a standard csak 2019. január 1-jétől hatályos, az IFRS beszámolót készítő társaságoknak már a 2018-as IFRS pénzügyi kimutatások kiegészítő megjegyzésiben számszerűsíteniük kell az új standard várható hatását – kezdi friss bejegyzését Holli Mátyás, a KPMG szakértője.

Az elmúlt időszakok kihívásait követően, mint az IFRS 15 és IFRS 9 implementáció, az IFRS 16 lényegileg egyszerűbbnek indult: a legtöbb, eddig operatív lízingnek minősített ügyletet (mely megfelel az új lízingdefiníciónak) meg kell jeleníteni a mérlegben. „Sounds good, doesn’t work.” – hangozhatna a mondat, mint az IFRS 16 átállás szlogenje, ugyanis annak ellenére, hogy elérkezett a lízingek számviteli elszámolásának új korszaka, a gazdálkodók még mindig az implementáció szekrényéből előkerült csontvázakkal küzdenek.

A KPMG kíváncsi volt, hogy pontosan milyen csontvázakkal is küzdenek a társaságok, így világszerte felmérést készített ügyfelei között, melynek eredményeképp megszületett a „Global Lease Accounting Survey”. A megkérdezett több száz gazdálkodó válasza alapján érdekes eredmények láttak napvilágot: implementáció tekintetében az ügyfelek 83 százaléknál még folyamatban van az adatgyűjtés és validáció, míg mindössze 3 százaléka fejezete be az átállási projektjét. Az eredmények alapján konkludálható, hogy habár a standard már hatályos és alkalmazása kötelező, a legtöbb társaság előtt még számos kihívás áll.

A felmérés alapján a gazdálkodók általánosságban ugyanazon négy kihívással küzdenek világszerte, melyek megnehezítik, illetve lassítják az implementációs folyamataikat.

1. Lízingazonosítás

A gazdálkodók már a kezdetekkor szembetalálják magukat az IFRS 16 legnagyobb újításával és egyben legnagyobb kihívásával: a lízingazonosítással.

Az átállás során már egy 100 darabos szerződésállomány esetében is rendkívül nehéz megállapítani, hogy melyek azok a területek, melyek jobban érintettek az új standard szempontjából, nem is beszélve a teljesség biztosításáról, amelyre a könyvvizsgálók is legelőször kíváncsiak lesznek.

Ezenfelül a lízingazonosítás nem csak egy egyszeri folyamat, a társaságoknak a napi működés során is alkalmazható eljárást szükséges kialakítaniuk, mely nem csak a számviteli szakemberek életére lesz kihatással, hanem az egész vállalat operációjára.

2. Megfelelő inkrementális kamatláb meghatározása

A legtöbb lízingbevevő számára nehezen elérhető a lízingek implicit kamatlába, ezért az esetek nagy részében az inkrementális kamatlábat használják a lízingkötelezettség meghatározáshoz. Az IFRS 16 ebben az esetben is jelentős becsléseket és döntéseket kíván meg a gazdálkodóktól.

3. Lízingek importálása a lízingnyilvántartó szoftverbe

A vállalatok számára már akár 20-30 darabos szerződésállomány esetében is érdemes IT megoldásban gondolkodniuk, figyelembe véve, hogy a különböző szerződés módosítások nyomon követése már kis darabszámú minta esetén is megterhelő lehet. Azonban a legtöbb esetben a probléma a megfelelő szoftver hiánya. Egy lízing elszámolási és nyilvántartó rendszer beszerzése rendkívül költséges lehet a vállalatok számára, mely amellett, hogy erőforrás emésztő, a fejlesztése is időigényes.

Egy jó lízing elszámolási szoftver leveszi a terhet a társaságok válláról. Ezt felismervén a KPMG Magyarország ügyfelei részére létrehozott egy szolgáltatást, melynek keretein belül hozzáférést biztosít az általa tesztelt és üzemeltetett lízing elszámolási és nyilvántartási szoftverhez, a SmartLeaserhez. A KPMG szolgáltatása révén a gazdálkodók egyszeri implementációs és havi díj ellenében folyamatos hozzáférési jogot kaphatnak egy eszközhöz, melyhez oktatás és helpdesk szolgáltatás, illetve igény szerint szakmai asszisztencia, adat validáció, szerződés elemzés és rögzítés társul.

A SmartLeaser egy platform független, a lízingszerződések nyilvántartására és kezelésére, a szükséges számítások elvégzésére, konszolidációt segítő, valamint az IFRS 16-ban előírt beszámolási és közzétételi követelmények teljesítésére megalkotott eszköz, melyhez mindössze egy internetböngésző szükséges.

Figyelembe véve, hogy a SmartLeaser egy előre konfigurált, plug-and-play eszköz, a társaságok az átállás során jelentős emberi és pénzbeli erőforrásokat spórolhatnak meg az alkalmazásával.

A SmartLeaser egy gyors és okos megoldást jelent az implementációs nehézségek áthidalásához a gazdálkodóknak. Szolgáltatásunkról bővebben a következő linken olvashat.

4. Lízingnyilvántartó szoftver integrálása a már meglévő alaprendszerbe

A társaságok jelentős része komplex vállalatirányítási rendszerrel működik, melyekhez a napi működés érdekében szükséges lenne hozzáintegrálni a lízing elszámolási szoftvert is. A piacon népszerű ERP rendszerek lehetőséget kínálnak különböző interfacek kialakítására, azonban ezek úgyszint jelentős erőforrás bevonást igényelnek a vállalatok részéről.

Időzítés tekintetében egy komplett, a többi ERP rendszerhez szervesen illeszkedő szoftver fejlesztése, illetve integrálása akár 4-6 hónapot is igénybe vehet, míg ezzel szemben a KPMG szoftver szolgáltatása kevesebb, mint 1 hónapon belül rendelkezésre áll, amellett, hogy adatbeolvasást és adatátvitelt tesz lehetővé.

A gazdálkodó egységek jelenleg világszerte küzdenek az „IFRS 16 négy lovasával” és mellette versenyt futnak az idővel, miközben az üzlet megy tovább. Ennek ellenére a társaságok kissé megkésve, de „új év, új én” címszó alatt újult erővel ismét belevágtak az implementációs folyamatokba, melynek végén reméljük, elmondhatják, hogy gyorsan és okosan abszolválták a kihívásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 10:22:19
A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeletében ezeket 5 százalékban maximálja.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS