Szakmaváltás 40 év felett? 5 tipp a sikeres pályamódosításhoz

2019. 03. 04., 14:45

Egy kutatás szerint a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzünk.

A szakmaváltás nem csak a fiatalok útkeresésének hozadéka, egyáltalán nem ritka, hogy már a negyvenes éveikben járó munkavállalók kezdenek új karrierbe. Bár korábban a pályamódosítás leépítés vagy a munkahely megszűnésének következménye volt, ma már sokan a jobb érvényesülési esélyek, a magasabb fizetés, az érdeklődés megváltozása vagy kiégés miatt váltanak.

Bármelyik okból is kerül sor a pályamódosításra, fontos, hogy azt körültekintően végezzük, így elkerülhetjük a csalódást. A TanfolyamOKJ.hu  öt pontban foglalta össze azt, hogy mire kell ügyelnünk a sikeres szakmaváltáshoz.

1. Gondold át, hogy mit szeretsz csinálni és mit nem!

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő pályát, jó önismerettel kell rendelkezned. Tudnod kell, milyen tevékenységet szeretsz csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tudsz jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaid. Például, ha alapvetően magányosan, csendben szeretsz dolgozni, ne olyan szakmát válassz, ahol csapatjátékosnak kell lenned. Érdemes átgondolni, milyen hobbikat űzöl, hiszen amit a szabadidődben szeretsz csinálni, azt valószínűleg munkaként is szívesen végeznéd. Minél idősebb vagy, annál nagyobb előnnyel rendelkezel ezen a téren. Mivel már ismered az erősségeidet, sokkal testhezállóbb szakmát tudsz választani, mint az első alkalommal, tizenévesen.

2. Ismerd fel, milyen jelenlegi készségeid hasznosíthatók az új karrieredben!

Ha már összegyűjtötted, hogy milyen típusú tevékenységeket végzel szívesen, nézd meg, milyen szakmák épülnek ezekre a tevékenységekre! Érdemes átgondolni, hogy az előző munkahelyeiden a jelenlegi szakmádban mik voltak azok a pontok, amik tetszettek, és sikeres voltál bennük. Korábbi tanulmányaidból, munkatapasztalataidból rengeteg dolgot újrahasznosíthatsz új karriered során. Használd ki már meglévő tudásodat, és ne érezd úgy, hogy a nulláról kell kezdened.

3. Találd meg a karrierlehetőségeket, fedezd fel, mire van kereslet!

Ha már több éve egy adott munkakörben dolgoztál, biztos lehetsz benne, hogy a munkaerő-piac hatalmasat változott. Érdemes böngészni az álláshirdetéseket, hogy lásd, mire van jelenleg nagy kereslet, mennyi idő alatt lehet a kiszemelt szakmában állást találni. Például az informatikai, építőipari, vendéglátóipari vagy kereskedelemi pályát választók ma gyorsan el tudnak helyezkedni. Vedd figyelembe, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért próbálj meg egy kicsit előre gondolkodni. Böngészd át a munkaerő-piaci előrejelzéseket, hiszen nem valószínű, hogy lesz még egy pályamódosításod ezután. Nézz utána, hogy a választott szakmádban milyen a várható fizetés. A szakmaváltásra érdemes befektetésként gondolni. Ha jól választasz, hamar megtérül az ára.

4. Próbáld ki magad a választott területen!

A szomszéd fűje mindig zöldebb. Elképzelhető, hogy a vágyott szakma, mégsem olyan izgalmas, mint amilyennek kívülről látszik. Érdemes belekóstolnod, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Például, ha tanár szeretnél lenni, adj magánórákat, ha kertész, gyakorolj ismerőseid kertjén. Ha nincs lehetőséged saját tapasztalatot szerezni, ismerkedj meg az adott szakmát űző emberekkel. Keress szakmai csoportokat a közösségi oldalakon vagy a szakmához kapcsolódó fórumokat az interneten. Biztos lehetsz benne, hogy értékes tanácsokat kapsz majd az új pályáddal kapcsolatban.

5. Tanulni, tanulni, tanulni!

Ha eldöntötted, milyen területen szeretnél dolgozni, képezned kell magad, tovább kell fejlesztened készségeidet. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathatsz, így nem kell mindent feladnod az új karrieredért. Keress felnőttképzéssel foglalkozó iskolát, és böngészd át a tanfolyamaikat. Ne hallgass a károgókra, nem késő 40 évesen pályát módosítani! Minden életkorban érdemes tanulni. Ha pedig nem saját akaratból módosítasz, hanem azért, mert rákényszerített az élet, akkor se csüggedj, inkább fordítsd az előnyödre a helyzetet. Válts okosan, és legyél sikeres a második/harmadik szakmádban!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS