Szakmaváltás 40 év felett? 5 tipp a sikeres pályamódosításhoz

2019. 03. 04., 14:45

Egy kutatás szerint a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzünk.

A szakmaváltás nem csak a fiatalok útkeresésének hozadéka, egyáltalán nem ritka, hogy már a negyvenes éveikben járó munkavállalók kezdenek új karrierbe. Bár korábban a pályamódosítás leépítés vagy a munkahely megszűnésének következménye volt, ma már sokan a jobb érvényesülési esélyek, a magasabb fizetés, az érdeklődés megváltozása vagy kiégés miatt váltanak.

Bármelyik okból is kerül sor a pályamódosításra, fontos, hogy azt körültekintően végezzük, így elkerülhetjük a csalódást. A TanfolyamOKJ.hu  öt pontban foglalta össze azt, hogy mire kell ügyelnünk a sikeres szakmaváltáshoz.

1. Gondold át, hogy mit szeretsz csinálni és mit nem!

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő pályát, jó önismerettel kell rendelkezned. Tudnod kell, milyen tevékenységet szeretsz csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tudsz jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljaid. Például, ha alapvetően magányosan, csendben szeretsz dolgozni, ne olyan szakmát válassz, ahol csapatjátékosnak kell lenned. Érdemes átgondolni, milyen hobbikat űzöl, hiszen amit a szabadidődben szeretsz csinálni, azt valószínűleg munkaként is szívesen végeznéd. Minél idősebb vagy, annál nagyobb előnnyel rendelkezel ezen a téren. Mivel már ismered az erősségeidet, sokkal testhezállóbb szakmát tudsz választani, mint az első alkalommal, tizenévesen.

2. Ismerd fel, milyen jelenlegi készségeid hasznosíthatók az új karrieredben!

Ha már összegyűjtötted, hogy milyen típusú tevékenységeket végzel szívesen, nézd meg, milyen szakmák épülnek ezekre a tevékenységekre! Érdemes átgondolni, hogy az előző munkahelyeiden a jelenlegi szakmádban mik voltak azok a pontok, amik tetszettek, és sikeres voltál bennük. Korábbi tanulmányaidból, munkatapasztalataidból rengeteg dolgot újrahasznosíthatsz új karriered során. Használd ki már meglévő tudásodat, és ne érezd úgy, hogy a nulláról kell kezdened.

3. Találd meg a karrierlehetőségeket, fedezd fel, mire van kereslet!

Ha már több éve egy adott munkakörben dolgoztál, biztos lehetsz benne, hogy a munkaerő-piac hatalmasat változott. Érdemes böngészni az álláshirdetéseket, hogy lásd, mire van jelenleg nagy kereslet, mennyi idő alatt lehet a kiszemelt szakmában állást találni. Például az informatikai, építőipari, vendéglátóipari vagy kereskedelemi pályát választók ma gyorsan el tudnak helyezkedni. Vedd figyelembe, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért próbálj meg egy kicsit előre gondolkodni. Böngészd át a munkaerő-piaci előrejelzéseket, hiszen nem valószínű, hogy lesz még egy pályamódosításod ezután. Nézz utána, hogy a választott szakmádban milyen a várható fizetés. A szakmaváltásra érdemes befektetésként gondolni. Ha jól választasz, hamar megtérül az ára.

4. Próbáld ki magad a választott területen!

A szomszéd fűje mindig zöldebb. Elképzelhető, hogy a vágyott szakma, mégsem olyan izgalmas, mint amilyennek kívülről látszik. Érdemes belekóstolnod, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Például, ha tanár szeretnél lenni, adj magánórákat, ha kertész, gyakorolj ismerőseid kertjén. Ha nincs lehetőséged saját tapasztalatot szerezni, ismerkedj meg az adott szakmát űző emberekkel. Keress szakmai csoportokat a közösségi oldalakon vagy a szakmához kapcsolódó fórumokat az interneten. Biztos lehetsz benne, hogy értékes tanácsokat kapsz majd az új pályáddal kapcsolatban.

5. Tanulni, tanulni, tanulni!

Ha eldöntötted, milyen területen szeretnél dolgozni, képezned kell magad, tovább kell fejlesztened készségeidet. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathatsz, így nem kell mindent feladnod az új karrieredért. Keress felnőttképzéssel foglalkozó iskolát, és böngészd át a tanfolyamaikat. Ne hallgass a károgókra, nem késő 40 évesen pályát módosítani! Minden életkorban érdemes tanulni. Ha pedig nem saját akaratból módosítasz, hanem azért, mert rákényszerített az élet, akkor se csüggedj, inkább fordítsd az előnyödre a helyzetet. Válts okosan, és legyél sikeres a második/harmadik szakmádban!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS