Résen vannak a netezők: egyre nehezebb az adathalászoknak

2019. 09. 26., 17:01

Az internetezők 97 százaléka nem dől be a csalásra kitalált webáruházaknak és titkolja a jelszavát – többek között ez derült ki a K&H e-dukáció információbiztonsági programjához készült online tesztből.

Szeptemberig több mint 16 ezren tették próbára tudásukat és a kitöltők 46 százaléka jól vizsgázott: 90 százalék feletti eredményt ért el. A legkevesebb helyes válasz a jelszómenedzselő programok használatára érkezett, legtöbben pedig a vírusirtók fontosságával vannak tisztában.

Egyre nagyobb a biztonságra törekvés netezés közben, igaz, vannak még hiányosságok – ez derült ki a K&H e-dukáció információbiztonsági programjához készült online tesztből. A június közepén indult program keretében bárki kitölthet egy online tesztet, a kitöltés után a felhasználók értékelést kapnak arról, mennyire ismerik az online világ veszélyeit, illetve azt is megtudhatják, milyen területeken kell még jobban elmélyíteni a tudásukat. A teszt többek között olyan hétköznapi szituációkban tette próbára a kitöltők tudását mint a biztonságos jelszóhasználat, a vírusírtók, a nyilvános wifik veszélyei, vagy éppen az adathalász-kisérletek. A tesztet eddig több mint 16 ezren csinálták végig. A kitöltők 31 százaléka 20 év alatt volt, 43 százalékuk pedig a 21-40 éves korosztályba tartozott.

A vírusokra figyelünk, a jelszavainkra kevésbé

A tesztet kitöltők 46 százaléka ért el 90 százalék feletti eredményt. A legtöbb helyes válasz a vírusirtók használatára, a jelszavak titokban tartására érkezett, a tesztet kitöltők 97 százaléka felelt jól ezekre a kérdésekre. Kedvező, hogy ugyanennyien vannak tisztában a biztonságos netes vásárláshoz szüksége alapvető lépésekkel: azaz, ha egy webáruház személyes adatokat, PIN-kódot vagy bankkártya-adatokat kér, akkor azonnal be kell csukni az oldalt, hiszen csalásra létrehozott adathalász oldalról van szó.

Jóval kevesebb helyes válasz érkezett azonban arra a kérdésre, hogy a különböző szolgáltatások használatánál egyetlen jelszóval érdemes-e belépni vagy többel. A megoldás az úgynevezett jelszómenedzselő program vagy jelszószéfek használata jelenti, ezek nyújtják a legnagyobb biztonságot. Ebben a témában a kitöltők 66 százaléka adott jó választ.

Hasonló eredményre jutott a jelszavak esetében a programhoz készült reprezentatív felmérés is. Ebből kiderült többek között, hogy az internetezők 76 százaléka jellemzően odafigyel arra, hogy a jelszavaiban legyenek számok és speciális karakterek 72 százalékuk pedig arra is, hogy kis- és nagybetűk is szerepeljenek benne. Azonban a többség sok helyen ugyanazt a jelszót használja, 19 százalék szerint pedig jellemző rá, hogy gyakran elfelejti a jelszavait. Ennek ellenére mindössze 11 százalék használ ezek menedzselésére jelszókezelő programot.

Együtt az online biztonságért

A K&H számára fontos, hogy ügyfelei ne csak a pénzügyekben, de a digitalizáció világában is jól eligazodjanak. Az online térben megadott adatok ugyanis könnyedén befolyásolhatják az ügyfelek pénzügyeinek, értékeinek biztonságát. A K&H ezért indította el információbiztonsági programját K&H e-dukáció néven. A program célja, hogy az ügyfelek kellőképpen fel legyenek készülve a digitális világ kihívásaira, és az ő oldalukon szükséges biztonsági lépéseket megtegyék. A programhoz tartozó teszt kitöltése segít azonosítani azokat a területeket, ahol nem árt még jobban elmélyíteni az ismereteket. Az online tudástár pedig olyan gyakran előforduló biztonsági témákkal foglalkozik, mint a jelszóhasználat, a vírusvédelem vagy éppen az adathalászati kísérletek felismerése és kivédése. A K&H szakmai partnere a Sicontact Kft., az ESET termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója, akik szintén elkötelezettek a digitális biztonság iránt. 

A teszt itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS