Négy jel, ami arra utal, hogy eljárt az idő a vállalatirányítási rendszere felett

2019. 05. 09., 15:51

Sok minden utalhat arra, hogy egy vállalatirányítási rendszer felett eljárt az idő, és új gazdasági-informatikai rendszert érdemes bevezetni. A négy leggyakoribb intő jelet Balázs Csaba, az SAP Hungary Kft. kkv-szakértője mutatja be.

1. Problémás támogatás

Jellemzően minden informatikai rendszer kívülről támogatott, ami azt jelenti, hogy a cégen belül –általában –, ha vannak is olyan kollégák, akik jól értenek a beállításokhoz, üzemeltetéshez, mindig van külső támogató, akit akkor hívnak, ha valamit nem tudnak házon belül megoldani. Ha a kapcsolat a támogató céggel vagy fejlesztővel akadozik, megromlik, érdemes a kockázatot csökkenteni és elgondolkodni a váltáson. Szerencsés helyzet áll elő, ha több független szakértő vagy cég is létezik erre a feladatra a környezetünkben, ám ez az esetek jó részében – főleg ha a korábbi támogató céghez köthető speciális fejlesztések vannak a rendszerben – ez a váltás majdnem összemérhető egy új rendszer bevezetésével.

2. Elavult technológia

Ha az új eszközök, hardverek nem tudnak már kapcsolódni a meglévő rendszerhez. Mivel egyre több IT-eszköz segíti a cég működését, előbb-utóbb eljöhet az a pont, amikor a meglévő rendszer csak költséges fejlesztésekkel integrálható az újgenerációs technológiákhoz. Ekkor is érdemes átgondolni egy új rendszerre való áttérés előnyeit. Egy nagyobb szoftverszállító esetében biztosra vehető, hogy a jelentősebb erőforrásait arra használja, hogy a felgyorsult technológiai fejlődést, megfelelést tudja követni a szoftvereiben.

3. Növekvő kihívások

Nem csak a technológia környezet, hanem az adott vállalkozás iparági környezetének elvárása is változik. Egyre komolyabb szintű digitalizáció szükséges a versenyképesség, a törvényi megfelelés fenntartásához. A kereskedelmi cégek webes értékesítési lehetőségei, a webáruház, a digitális piactér vagy a szállítócégekhez való kapcsolódás mind-mind új kihívásokat támaszt, amelyeket nem minden esetben vagyunk képesek a meglévő rendszereinkkel követni. A vezetői döntések is gyorsabb, megbízhatóbb háttérinformációkat igényelnek, amelyeket csak megfelelő analitikus képességekkel rendelkező megoldások képesek szolgáltatni. Ha a jelenlegi rendszer lassan vagy nem támogatja ebben a felhasználókat, javasolt megvizsgálni a továbblépés lehetőségét.

4. Új üzletág indítása

Belső okok is késztethetnek a vállalatirányítási rendszer cserére. Egy új vállalkozási terület, üzletág beindításának nem lehet gátja meglévő informatikai rendszer hiányossága. Ám ne feledjük, egy informatikai rendszer mindig csak eszköz, semmiképp sem rendteremtő vagy szervező erő: arra van tervezve, hogy segítse a vállalkozás hatékony működését. Egy vállalatirányítási rendszer annyira lehet támogató, amennyire az alkalmazó cég azt a mindennapokban használja. Közel 20 éves tapasztalatom az, hogy előnyösebb és persze olcsóbb is, ha a bevezető, gyártó cégek tudásán alapuló megoldásokat alkalmaz egy szervezet, semmint a korábbi rendszerekben megszokott folyamatok alapján egyedi rendszerműködést fejleszteni.

A tanácsom az, hogy döntés előtt érdemes elemezni a várható, számszerűsíthető előnyöket, és nem csupán szükséges költségként tekinteni egy ERP-rendszerre. Fontos hogy találjunk, tűzzünk ki számszerűsíthető előnyöket, akár készletszint, vevői kintlévőség csökkenésben vagy akár ügyfél megtartó képességben. Javaslom, hogy számszerűsítsük a hatékonyságnövekedést is, mit jelent például összvállalati szinten a gyorsabb, részletesebb információelérés. Csere estén a vállalat minden dolgozóját fontos informálni arról, hogy mik az okai a váltásnak, illetve mit várunk ettől a lépéstől, akár összegszerűen is. Ezzel lehet csökkenteni vagy elkerülni az új rendszerek bevezetésekor jelentkező olyan visszajelzéseket, hogy „bezzeg a korábbi ERP-ban…”

A korábbi ERP-ek esetében például szóba sem került a felhőtechnológia. Mára azonban több országban, iparágban ezek annyira elterjedtek, hogy „cloud-first” megközelítést alkalmaznak, azaz elsőként csak a felhőtechnológián futó alkalmazásokat veszik szemügyre a cégek. Ekkor ugyanis nincs szükség otthoni vagy szerverfarmon elhelyezett hardverre, az állandó karbantartásra, az egyre inkább nehezebben elérhető munkaerőre. Sokan úgy tekintenek a felhő alapú alkalmazások havi díjára, mint a villany- vagy gázszámlára. Azt gondolom, a felhő alapú rendszerek az elkövetkező évek legmegbízhatóbb és a változásokhoz leginkább igazodni képes megoldásai.

Balázs Csaba kkv-szakértő
SAP Hungary Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.