Mesterséges nanoanyagok a munkahelyen – Mik a legfontosabb teendők?

2019. 09. 29., 12:15

A mesterséges nanoanyagok munkahelyi kezelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség foglalta össze.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2018–2019 folyamán egész Európát átfogó kampányt bonyolít le, amelynek célja, hogy a kockázatok és megelőzésük hatékony módszereinek tudatosításával csökkentse a munkahelyeken előforduló veszélyes anyagokat és az exponáltak létszámát. A kampány részeként állította össze az ügynökség a „Mesterséges nanoanyagok munkahelyi kezelése” című „kisokost”, amely (magyarul) itt is elérhető.

A tájékoztató fő témái:

A mesterséges nanoanyagok olyan anyagok, amelyekben a részecskék legalább 50 százaléka egy vagy több, 1 nm és 100 nm közötti dimenzióval rendelkezik. A legkisebb nanorészecskék méretüket tekintve az atomokhoz és molekulákhoz hasonlítanak.

A nanoanyagok egészségi hatásai a tulajdonságaiktól függnek, például attól, hogy milyen anyagból állnak, milyen a részecskék mérete, alakja és oldhatósága, illetve milyen felületi tulajdonságokkal rendelkeznek. Általánosságban a nanoanyagoknak ugyanolyan egészségi hatásai vannak, mint az ugyanabból az anyagból álló durvább részecskéknek, de előfordulhatnak más hatások is.

A nanoanyagokra vonatkozó fő expozíciós utak: a belélegzés és a bőrrel való érintkezés. A nanoanyagoknak való expozíciót kezelni kell, valamint az expozíciókat jóval a (nagyobb részecskékből álló, de nanorészecskéket is tartalmazható) határértékek alatt kell tartani, az elővigyázatosság elvét alkalmazva.

Az ipari folyamatokban előnynek számít, ha a nanoanyagokat zagy vagy paszta formájában kezelik, vagy zárt helyeken tárolják azért, hogy csökkentsék a kibocsátást, illetve a munkavállalók nanoanyagok okozta expozícióját. Összetettebb helyzetekben tanácsos szakember segítségét kérni.

A nanotechnológia gyorsan fejlődik, ugyanúgy, mint a kapcsolódó kockázatok ismerete. Ezért a munkahelyükön nanorészecskékkel foglalkozó munkavállalóknak, a munkaadóknak, valamint a biztonsági és egészségvédelmi szakembereknek a fejleményeket illetően naprakészeknek kell lenniük.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS