Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: megbízási szerződés

2019. 05. 27., 14:48

A megbízási szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

  • A megbízási szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A megbízási szerződés tárgya meghatározott feladat ellátása, illetve tevékenység kifejtése a megbízott részéről a megbízó javára és érdekében, jellemzően például könyvelés, könyvvizsgálat, ügyvédi tevékenység, nyelvtanítás, ingatlan közvetítés, vagyonvédelmi tevékenység, magánnyomozói tevékenység stb. Tehát ezt a szerződéstípust ilyen és hasonló jellegű szolgáltatások esetén szükséges alkalmazni. A megbízó főkötelezettsége a díjfizetés, a díj a megbízott szolgáltatásának ellenértéke.

Mivel a megbízó az ügy ura, így a megbízott az ő utasításainak megfelelően köteles eljárni a szolgáltatás nyújtása során. Az utasításoktól csak a megbízó érdekében térhet el. A megbízottat fokozott tájékoztatási kötelezettség terheli a szerződés teljesítése során, illetve figyelmeztetnie kell arra is a megbízóját, ha tőle célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasítást kap. A megbízott folyamatos tájékoztatása alapján tudja a megbízó gyakorolni ellenőrzési jogát, és megadni a szükséges utasításokat.

Tekintettel arra, hogy a megbízási szerződés úgynevezett gondossági kötelem, így a megbízott főszabály szerint akkor is jogosult a díjára, ha eljárása nem vezetett eredményre. A megbízó a díjat a megbízói teljesítést követően köteles megfizetni. Természetesen ettől a szabálytól a felek egyező akarattal eltérhetnek, és a szerződésben előleg fizetéséről, illetve a díj meghatározott részletekben és időpontokban való megfizetéséről is megállapodhatnak. Amennyiben a teljesítés során bármilyen költsége felmerült a megbízottnak (pl. utazás, szállás, illetékfizetés stb.), úgy azt a megbízó köteles megtéríteni a megbízott részére.

A megbízási szerződést bármelyik fél felmondhatja. Tartós megbízás esetén azonban a felek megállapodhatnak a felmondás jogának a korlátozásában, illetve abban is, hogy meghatározott idő előtt a rendes felmondás joga nem gyakorolható. A szerződés megszűnésekor a felek kötelesek egymással elszámolni. E körben a megbízott például átadja a megbízó részére azokat az iratokat, amelyekhez a megbízás teljesítése céljából vagy eljárása eredményeképpen jutott hozzá.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 01. 27., 09:02
Szeretnénk az elsők között lenni azok között, akik a modern technológiát (ideértve akár a mesteréges intelligenciát is) a munkájuk integráns részévé teszik és kihasználják az ebből fakadó lehetőségeket – mondta az Üzletemnek Jalsovszky Pál ügyvéd, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda irodavezető partnere.
2022-01-28 18:08:00
2022. január 31-én lezárul az európai uniós támogatásból megvalósult ingyenes jogi segítségnyújtást nyújtó észak-magyarországi JOGpontok projekt – tájékoztatott a Kisosz, a projektet megvalósító konzorciumvezető.
2022-01-28 17:22:00
Meg kell erősíteni a magyar tejtermékgyártást, élelmiszergyártást, a kormányzat meghozta az ehhez szükséges döntéseket – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a békéscsabai Happy Tejtermék Kft. támogatói okiratának átadása alkalmával.
2022-01-28 15:28:01
A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidéki városok fejlesztésére, a következő 7 évben 1800 milliárd forintot biztosít a térségek saját beruházási elképzeléseinek megvalósítására – jelentette ki Varga Mihály a felújított komlói autóbusz-pályaudvar átadó ünnepségén.
2022-01-28 14:52:00
A legkisebbek biztonsága érdekében február elején megkezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei játékvizsgálat. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja 2022-ben is a családok védelme a veszélyes termékek kiszűrésével.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS