Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: megbízási szerződés

2019. 05. 27., 14:48

A megbízási szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

  • A megbízási szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A megbízási szerződés tárgya meghatározott feladat ellátása, illetve tevékenység kifejtése a megbízott részéről a megbízó javára és érdekében, jellemzően például könyvelés, könyvvizsgálat, ügyvédi tevékenység, nyelvtanítás, ingatlan közvetítés, vagyonvédelmi tevékenység, magánnyomozói tevékenység stb. Tehát ezt a szerződéstípust ilyen és hasonló jellegű szolgáltatások esetén szükséges alkalmazni. A megbízó főkötelezettsége a díjfizetés, a díj a megbízott szolgáltatásának ellenértéke.

Mivel a megbízó az ügy ura, így a megbízott az ő utasításainak megfelelően köteles eljárni a szolgáltatás nyújtása során. Az utasításoktól csak a megbízó érdekében térhet el. A megbízottat fokozott tájékoztatási kötelezettség terheli a szerződés teljesítése során, illetve figyelmeztetnie kell arra is a megbízóját, ha tőle célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasítást kap. A megbízott folyamatos tájékoztatása alapján tudja a megbízó gyakorolni ellenőrzési jogát, és megadni a szükséges utasításokat.

Tekintettel arra, hogy a megbízási szerződés úgynevezett gondossági kötelem, így a megbízott főszabály szerint akkor is jogosult a díjára, ha eljárása nem vezetett eredményre. A megbízó a díjat a megbízói teljesítést követően köteles megfizetni. Természetesen ettől a szabálytól a felek egyező akarattal eltérhetnek, és a szerződésben előleg fizetéséről, illetve a díj meghatározott részletekben és időpontokban való megfizetéséről is megállapodhatnak. Amennyiben a teljesítés során bármilyen költsége felmerült a megbízottnak (pl. utazás, szállás, illetékfizetés stb.), úgy azt a megbízó köteles megtéríteni a megbízott részére.

A megbízási szerződést bármelyik fél felmondhatja. Tartós megbízás esetén azonban a felek megállapodhatnak a felmondás jogának a korlátozásában, illetve abban is, hogy meghatározott idő előtt a rendes felmondás joga nem gyakorolható. A szerződés megszűnésekor a felek kötelesek egymással elszámolni. E körben a megbízott például átadja a megbízó részére azokat az iratokat, amelyekhez a megbízás teljesítése céljából vagy eljárása eredményeképpen jutott hozzá.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-22 13:51:14
Hajós Balázst, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatóját választották a HBLF egyik új elnökségi tagjának. A szakember több mint egy évtizedes tanácsadói és értékesítési tapasztalattal rendelkezik.
2022-05-22 12:22:56
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: GUSTO

Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS