Kereskedelmi korlátozások az orosz-ukrán háború következtében

Kereskedelmi korlátozások az orosz-ukrán háború következtében
2022. 03. 11., 15:44

Az orosz-ukrán háború szinte teljes mértékben megbénította az érintett térség kereskedelmi forgalmát. A kereskedelmet érintő legfontosabb információkat az RSM Hungary vámszakértői gyűjtötték össze.

Az aktuális helyzetben az alábbiakat javasolt szem előtt tartani:

– Az Ukrajnát érintő kereskedelmi áruforgalom gyakorlatilag nem működik.

– Az Ukrajnán átvezető tranzit útvonalak szintén nem használhatók, ezért célszerű a korábban ezen területeken áthalódó kereskedelmi forgalomnak új alternatív útvonalakat keresni. Várhatóan az Ukrajnától délre fekvő, a török térséget érintő területek forgalma nőni fog, ez a régió jelenthet alternatívát minden érintett számára.

– A háborús helyzetre tekintettel az EU, valamint a tagállami hatóságok is behozatali és kiviteli korlátozásokat rendeltek el, egyrészt Ukrajna, valamint Oroszország vonatkozásában.

A kiviteli vagy behozatali tilalmakról a TARIC rendszer nyújt információt

A rendelkezések nagy számára tekintettel nehéz eligazodni abban, hogy mely árukra vonatkoznak kiviteli vagy behozatali tilalmak. Tekintettel arra, hogy az EU aktuális rendelkezéseit átvezetik az EU árubesorolását tartalmazó Kombinált Nomenklatúrán, ezért a TARIC rendszer használatával lehet a legegyszerűbben megállapítani azt, hogy egy termékre vonatkozik-e kiviteli vagy behozatali korlátozás.

– Az interneten ingyenesen elérhető TARIC Web felületen a keresett termék megnevezése vagy tarifaszáma (KN kód) alapján beazonosítható, hogy az adott termékhez milyen kereskedelem politikai intézkedés kapcsolódik („Tarifa információ lekérdezés” menüpont).

– A kettős felhasználású termékek (polgári és katonai célra egyaránt alkalmas) forgalmára normál körülmények között korábban is engedélyre volt szükség. Ugyanakkor 2022. február 28-től tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele. A korábban kiadott engedélyeket a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Exportellenőrzési Osztály visszavonta. Az ide vonatkozó szabályokat a TARIC rendszer szintén tartalmazza.

– A kiviteli tilalom szabályrendszere gyakran változik, ezért a legaktuálisabb információk a fentiekben már említett export ellenőrzési hatóság elérhetőségein találhatók.

– Folyamatos a segélyszállítmányok kiléptetése Ukrajnába. A segélyszállítmányok kiléptetését jelentősen meggyorsíthatja, amennyiben az adományozó arról árulistát készít, mely tartalmazza az áruk kereskedelmi megnevezését, valamint a szállítmányt adományozó levél is kíséri jelezve benne, hogy ki-kinek adományozza az árukat.

– Gyakorlati tapasztalatok szerint a legcélszerűbb az adományokat valamely segélyszervezeten keresztül Ukrajnába juttatni, ugyanis ez a megoldás teszi lehetővé a leghatékonyabb kiléptetést.

Forrás: RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.
2023-09-29 14:20:31
Példaértékű gazdasági ökoszisztémát jelent Zalaegerszegen a felsőoktatás, az ipar, a vállalkozók és az önkormányzat együttműködése, amelynek révén a város régiós jelentőségre tehet szert a járműipari kutatás-fejlesztés terén – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által Zala vármegyében a közelmúltban megrendezett elnökségi ülésén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS