Kereskedelmi korlátozások az orosz-ukrán háború következtében

Kereskedelmi korlátozások az orosz-ukrán háború következtében
2022. 03. 11., 15:44

Az orosz-ukrán háború szinte teljes mértékben megbénította az érintett térség kereskedelmi forgalmát. A kereskedelmet érintő legfontosabb információkat az RSM Hungary vámszakértői gyűjtötték össze.

Az aktuális helyzetben az alábbiakat javasolt szem előtt tartani:

– Az Ukrajnát érintő kereskedelmi áruforgalom gyakorlatilag nem működik.

– Az Ukrajnán átvezető tranzit útvonalak szintén nem használhatók, ezért célszerű a korábban ezen területeken áthalódó kereskedelmi forgalomnak új alternatív útvonalakat keresni. Várhatóan az Ukrajnától délre fekvő, a török térséget érintő területek forgalma nőni fog, ez a régió jelenthet alternatívát minden érintett számára.

– A háborús helyzetre tekintettel az EU, valamint a tagállami hatóságok is behozatali és kiviteli korlátozásokat rendeltek el, egyrészt Ukrajna, valamint Oroszország vonatkozásában.

A kiviteli vagy behozatali tilalmakról a TARIC rendszer nyújt információt

A rendelkezések nagy számára tekintettel nehéz eligazodni abban, hogy mely árukra vonatkoznak kiviteli vagy behozatali tilalmak. Tekintettel arra, hogy az EU aktuális rendelkezéseit átvezetik az EU árubesorolását tartalmazó Kombinált Nomenklatúrán, ezért a TARIC rendszer használatával lehet a legegyszerűbben megállapítani azt, hogy egy termékre vonatkozik-e kiviteli vagy behozatali korlátozás.

– Az interneten ingyenesen elérhető TARIC Web felületen a keresett termék megnevezése vagy tarifaszáma (KN kód) alapján beazonosítható, hogy az adott termékhez milyen kereskedelem politikai intézkedés kapcsolódik („Tarifa információ lekérdezés” menüpont).

– A kettős felhasználású termékek (polgári és katonai célra egyaránt alkalmas) forgalmára normál körülmények között korábban is engedélyre volt szükség. Ugyanakkor 2022. február 28-től tilos a kettős felhasználású termékek Magyarországról Oroszországba történő kivitele. A korábban kiadott engedélyeket a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Exportellenőrzési Osztály visszavonta. Az ide vonatkozó szabályokat a TARIC rendszer szintén tartalmazza.

– A kiviteli tilalom szabályrendszere gyakran változik, ezért a legaktuálisabb információk a fentiekben már említett export ellenőrzési hatóság elérhetőségein találhatók.

– Folyamatos a segélyszállítmányok kiléptetése Ukrajnába. A segélyszállítmányok kiléptetését jelentősen meggyorsíthatja, amennyiben az adományozó arról árulistát készít, mely tartalmazza az áruk kereskedelmi megnevezését, valamint a szállítmányt adományozó levél is kíséri jelezve benne, hogy ki-kinek adományozza az árukat.

– Gyakorlati tapasztalatok szerint a legcélszerűbb az adományokat valamely segélyszervezeten keresztül Ukrajnába juttatni, ugyanis ez a megoldás teszi lehetővé a leghatékonyabb kiléptetést.

Forrás: RSM Hungary

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS