Hogyan védhetjük meg a családi vagyont?

2021. 04. 06., 17:30

Ha a vagyont feldarabolják, az a családi vállalkozások dinamikus működésének leállásához vezethet. A hazai jogszabályok bővülésével már két alternatív módszerrel is meg lehet védeni több generáció munkájának gyümölcsét.

Korábban nem volt a magyar jogban olyan lehetőség, amely a magánvagyonok védelmét és irányítását megfelelően biztosította, ezért nevezhető hiánypótló intézkedésnek a bizalmi vagyonkezelési szerződés 2014-es magyarországi bevezetése. Újabb fontos lépés volt a 2019 márciusában bevezetett jogintézmény, a vagyonkezelő alapítvány, amellyel alapítványok működtethetők magáncélra.

A bizalmi vagyonkezeléssel és a családi alapítványokkal így alternatív módon, több generáción keresztül biztosítható a családi és magánvagyonok hatékony védelme. Az egyébként kötött, rugalmatlan társasági, öröklési és házassági vagyonjogi szabályokhoz képest a két jogintézmény rugalmas szabályozási kereteket biztosít. Mindkét esetben a vagyonelemek tulajdonjoga átszáll egy független vagyonkezelő személyre, aki meghatározott feltételek és korlátozások mellett kezeli a vagyont, a célok és kedvezményezettek érdekében. Ez a konstrukció számos kockázattól védi meg az átruházott vagyont, és védelmet jelent, hogy a hitelezők nem tarthatnak igényt ezekre a vagyonelemekre.

Miben különbözik a kettő?

Alapvető különbség a bizalmi vagyonkezelés és a vagyonkezelő alapítványok között, hogy míg előzőnél nincs előírás a kezelt vagyontömeg legkisebb mértékére, utóbbinál minimum 600 millió forint a küszöb. Időbeli korlát is van: a bizalmi vagyonkezelői konstrukció legfeljebb 50 évre hozható létre, a családi alapítványok időkorlátok nélkül működhetnek.

„A két jogintézmény biztosította lehetőség nélkülözhetetlen a Magyarországon különösen aktuális generációváltás sikeres megvalósításához, hogy az évek alatt nehéz munkával és sok kockázattal felépített családi vagyon ne forgácsolódjon szét. Ezek az eszközök, a dinamikusan működő családi vállalkozásokat hivatottak összetett rendszerként védeni és gyarapítani generációkon át” – mondta dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere.

A két konstrukció az üzleti életben felmerülő gazdasági, jogi vagy pénzügyi kérdések számos aspektusára adhatnak rugalmas és hatékony választ, így felhasználásukra szélesebb körben van lehetőség. És bár kifejezett adóelőny elérésére nem alkalmasak, azonban a tőkejövedelmekre jellemző hazai és nemzetközi adózási kedvezményekkel megfelelően tudnak élni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.
2023-06-07 16:48:45
A kormány július 1-jétől a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalék szociális hozzájárulási adóval is megterheli. Így a teljes adóteher már 28 százalékra hízik. A témával kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket a Bankmonitor szakértői igyekeznek tisztázni.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS