Ezeket kell tudni az azonnali fizetésről

2020. 02. 25., 18:15

A március 2-án induló azonnali átutalás úgynevezett másodlagos azonosítók alapján (például mobiltelefonszám, e-mail cím) is eltalál az ügyfelekhez. Feltéve, ha... A K&H összefoglalójából kiderül, hogy a banki ügyfeleknek milyen előzetes teendői vannak, ha ezentúl telefonszámukat szeretnék átutalás fogadásához használni, mennyibe kerül az újdonság, illetve, hogy milyen esetekben nem érkezik meg azonnal az elutalt összeg.

Az új fizetési rendszer fontos tulajdonsága, hogy bevezeti az úgynevezett másodlagos azonosítókat. Ezek használata nagyban leegyszerűsíti majd az átutalást, hiszen az a lényege, hogy ha valaki március 2-a után átutalni szeretne, nem feltétlenül kell tudnia a címzett bankszámlaszámát.

A tranzakcióhoz ugyanis elég lesz a kedvezményezett regisztrált e-mail címének vagy mobilszámának megadása, de az adószáma vagy adóazonosító jele is lehet a másodlagos azonosító.
 
 „Fontos azonban tudni, hogy csak abban az esetben működik ily módon az átutalás, ha az említett azonosítókat (e-mail cím, mobil telefonszám, adószám, adóazonosító jel) a kedvezményezett előzetesen regisztrálta bankjánál. A regisztrálás – az azonnali fizetés szabályrendszerét követve – a bankok internet és mobilbankjaiban is lehetséges lesz – mondta Németh László, a K&H számlavezetés és bankkártya termékmenedzsment vezetője.
 
A szakember hozzátette: másodlagos azonosítónak érdemes inkább privát mobilszámot vagy e-mail címet megadni, a céges számok és címek egy esetleges munkahely-váltás esetén ugyanis problémát jelenthetnek.

A központi előírásokat követve a bankok – így a K&H is – évente kérik a másodlagos azonosítók megerősítését, vagyis ilyenkor nyilatkoznunk kell, hogy a korábban megadott másodlagos azonosítók továbbra is érvényesek-e. A másodlagos azonosítóinkkal tehát nem csak egyszer van dolgunk, hanem évente kell „karbantartanunk” azokat.

Ez az éves nyilatkozás szintén az internetbanki és mobilbanki felületen történhet majd, és elmaradása esetén a másodlagos azonosító kikerül a központi adatbázisból, további átutalás fogadására nem használható. Egy számlához többféle másodlagos azonosítót megadhatunk (mobil telefonszám, email cím, adószám), de egy másodlagos azonosító csak egyetlen bankszámlához kapcsolódhat.

Ha más számlához is beregisztráljuk, akkor a központi nyilvántartás mindig (azonnali hatállyal) a legutolsó hozzárendelést követi. Megnyugtató, hogy ha az átutalás címzéséhez használt másodlagos azonosító nincs a központi adatbázisban (nem regisztrálták be, vagy az éves megerősítés elmaradása miatt kikerült), akkor az utaló hibaüzenetet kap és nem is tudja majd elindítani a tranzakciót. A regisztrációs felületen bármikor törölni is lehet majd egy másodlagos azonosító hozzárendelést.

Az átutalás indítója számára a mobilbanki alkalmazások többsége várhatóan felkínálja majd a telefonjában rögzített partnerek telefonszámát, e-mail címét; a K&H mobilbankja bizonyosan így fogja segíteni a gyors és pontos címzést.

Mikor nem érkezik meg „azonnal” a pénz?

Van több kivétel, amelyek nem azonnal teljesülnek majd a rendszer indulása után. Ide tartoznak a rendszeres átutalások, a csoportos átutalások (ilyenek jellemzően a bér átutalások), hatósági átutalási megbízások, a devizaátutalások, a 10 millió forintot meghaladó átutalások, az értéknapos tranzakciók, a manuális feldolgozást igénylő – például bankfiókban papíralapon beadott – utalások, valamint a vállalati ügyfelek úgynevezett kötegelt utalásai, amikor a cégek egyszerre írnak alá sok megbízást.

Az ilyen típusú megbízások továbbra is banki munkaidőben, a ma megszokott (körülbelül 1 órás) átfutási idővel teljesülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS