Ennyit érnek a személyes adataink?

2021. 08. 18., 15:00

Mindannyian szeretünk kényelmesen élni. Szeretjük, ha a szolgáltatók ismerik az igényeinket, és olyan ajánlatokkal találnak meg bennünket, amelyek könnyen elérhetőek, és csak nekünk, rólunk szólnak. A digitális megoldások térnyerése elhozta számunkra ezt a fajta komfortot: egy-két kattintással percek alatt rendelhetünk ételt, vagy foglalhatunk szállást, szerezhetjük be okmányainkat. A megújulás a biztosítási piacon is egyértelműen megfigyelhető, legyen szó utazásról, autózásról vagy akár az otthonunkról. Az Allianz például elsőként Magyarországon mesterséges intelligencia segítségével gyorsítja fel a szigorú jogszabályi előírások szerinti ügyfél-átvilágítást.

Az „adat az új olaj”

A digitalizációs forradalom alapját az adatok és a bennük rejlő lehetőségek adják, amelyek teljes kihasználásától még messze vagyunk. Ennek megfelelően az adatvagyonnal való tudatos gazdálkodás a vállalati stratégiák egyik központi témájává vált.

Az internetezők nagy része tisztában van azzal, hogy a modern technológiai környezetben az adatokkal való visszaélések kockázata minden korábbinál nagyobb. Egy, az internetbiztonsághoz kapcsolódó felmérés[1] szerint a felhasználók számára a legfontosabb, hogy a személyes adataikat biztonságban tudják. Ugyanakkor bizonyos fajta kényelmi szolgáltatásokért, kedvezményekért, személyre szabott tartalomért cserébe szívesen átadják azokat a különböző szolgáltatóknak.

Kényelmesen élünk vagy félünk?

Ma már mobilon vagy tableten néhány érintéssel, akár a sífelvonón ülve is rendelhetünk pizzát a szállásra; vagy köthetünk még belföldről, az indulásunk előtt utasbiztosítást is. Szinte bárhonnan, bárhol, bármit elintézhetünk, csak internetkapcsolatra van szükségünk és adataink átadására.

Az online kommunikáció erősödése által generált tendencia jól érzékelhető a szolgáltatói piac minden szegmensében: a fogyasztók a nem minden nap használt és igénybe vett termékek és szolgáltatások (biztosítás, bérlés, utazás) terén is ugyanazt a kényelmet, egyszerűséget és gyorsaságot várják, mint a már megszokott, minden nap használtak esetében.

Ugyanakkor – meglepő módon – a felhasználók jobban félnek a saját online szolgáltatóiktól, mint attól, hogy egy esetleges hekkertámadás áldozatai lesznek. A legtöbben attól tartanak, hogy a kereskedelmi cégek visszaélnek a személyes adataikkal.

„A személyes adatokkal kapcsolatos önrendelkezési jog alapvető személyiségi jog, így kiemelt védelemben részesül” – hívja fel a figyelmet dr. Takács Amarillis senior jogtanácsos, az Allianz Hungária adatvédelmi tisztviselője.

„Ebben jelentős lépés volt a 2018. májusában hatályba lépett GDPR néven ismert általános adatvédelmi rendelet, megalkotása. Ez nemcsak a személyes adatok védelmét erősítette, de egységes és egyértelmű szabályokat nyújt a cégek számára is. A rendelet uniós szinten egységesen szabályozza az adatkezelők kötelezettségeit a személyes adatok kezelésével kapcsolatban. Többek között előírja az adatkezelők számára, hogy részletes tájékoztatást adjanak az érintettek számára az adatkezelésükről, különösen azok céljáról és jogalapjáról, a kezelt adatok köréről és idejéről, és hogy úgy alakítsák ki az üzleti folyamataikat, hogy kizárólag az adatkezelési céljuknak megfelelő mennyiségű személyes adatot gyűjtsenek be, azt csak a szükséges ideig kezeljék, és megfelelő védelmet biztosítsanak az adatok számára, elsősorban az illetéktelen hozzáféréssel szemben. Személyesen tapasztalom, hogy az elmúlt 3 és fél évben, valószínűleg a GDPR-nak is köszönhetően az ügyfelek egyre tudatosabbak az adataik felhasználásával kapcsolatban, és fontos számukra az adataik biztonsága is. A pénzügyi szektor ebből a szempontból kiemelkedik az adatkezelők mezőnyéből, hiszen ezen a területen mindig is fontos volt az ügyfelek adatainak védelme. Az iparági törvények 1995 óta tartalmaznak a biztosítási titok védelmére vonatkozó szabályokat. A biztosító köteles az informatikai rendszereit auditáltatni, és a működés felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank is rendszeresen ellenőrzi, hogy a jogszabályoknak és a technológia állásának megfelelő, biztonságos informatikai rendszerekkel, üzleti folyamatokkal rendelkezzen. Hibák természetesen előfordulhatnak, de általánosságban kijelenthető, hogy az ügyfelek adatai biztonságban vannak egy pénzügyi szolgáltatónál."

 

Félelem helyett tudatosság

Az elmúlt évek adatkezelési botrányai miatt a felhasználói adatok védelme nagyon aktuális téma. Nem csoda, hogy a cégek kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy új szintre emeljék az átláthatóságot, a biztonságot és az őszinteséget.

„Adatvédelmi tisztviselőként szoros kapcsolatban vagyok az üzleti területekkel, és naponta érkeznek kérdések hozzám az adatvédelemre vonatkozóan. Büszke vagyok a kollégáimra az Allianzon belül, mert a tudatosság és az adatvédelmi ismeretek magas szintjéről tesznek tanúbizonyságot. A kezdetektől sok időt és energiát fektettünk abba, hogy ne csak egy szűk szakértői réteg ismerje és értse a szabályokat, hanem a legfelsőbb vezetői rétegtől kezdve minden kollégának legyenek alapismeretei. Tavaly év végén például bevezettük a Privacy Champion programot a teljes Allianz vállalatcsoporton belül, és minden, adatkezeléssel érintett szakterületen kiválasztásra került egy, a folyamatokat is jól ismerő kolléga, aki mélyebb ismeretekkel rendelkezik az adatvédelem területén, és rendszeres képzésben részesül. Az ő segítségükkel tovább emelhetjük a tudatosság szintjét, ez pedig jelentős segítség a napi ügyek vitelében, és az üzleti folyamatok kialakítása során az adatvédelmi alapelvek érvényesítésében.”

Az adatvédelem négy fő pillére a szolgáltatók részéről a megfelelő tájékoztatással biztosított átlátható adatkezelés, az adatok informatikai védelme (például titkosítási eljárásokkal), az adatokhoz hozzáférő és azokat kezelő személyek számának minimalizálása, és természetesen a mindenkori jogszabályoknak való megfelelés.

„Mégis, a legfontosabb védelmet az jelenti, ha az érintettek tudatosan bánnak az adataikkal, és különösen elővigyázatosak, ha a social media felületeit használják. Érdemes mindig tájékozódni arról, hogy az adott felületen, ahol megadjuk az adatainkat, illetve hozzáférést engedünk, ezt kinek és milyen célból adjuk, és vajon az adatkezelő garantálja-e, hogy harmadik személyek számára a hozzájárulásunk nélkül nem ad hozzáférést az adatainkhoz.”

Természetesen a személyes adataink biztonságához sem nélkülözhető a mi tudatos hozzáállásunk:

  • Mindig és mindenkor legyünk tisztában, hol, milyen adatot adunk meg, és mérjük fel, ennek a lépésnek milyen következményei és kockázatai lehetnek, különösen a közösségi oldalakon!
  • Időről időre nézzük át a különböző online felületekhez kapcsolódó adatvédelmi beállításainkat és frissítsük őket!
  • Soha ne becsüljük alá a jelszavak fontosságát, igyekezzünk megszívlelni a szolgáltatók ajánlásait az erős jelszavak generálása tekintetében!
  • Ne tároljunk felesleges, már nem használt alkalmazásokat a különböző eszközeinken: az applikációval együtt a felhasználói fiókunkat se felejtsük el törölni!
  • Kezeljük kellő óvatossággal a bizalmas adatokat kérő üzeneteket! Ezek esetenként csábító ajánlatokkal próbálnak a bizalmunkba férkőzni egy-egy általunk ismert és megbízható cégre hivatkozva.
  • Használjunk vírusvédelmi szoftvert!
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 10:11:18
Novembertől teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – derül ki az Ingatlannet.hu összefoglalójából.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS