Cégeladás bizonytalan időkben: hogyan hat az M&A piacra az orosz-ukrán krízis?

2022. 04. 02., 17:25

Míg 2021 rekordév volt a közép-kelet-európai cégeladások és cégfelvásárlások piacán, az orosz-ukrán háború elhúzódása visszafoghatja a külföldi vállalatok és befektetők beruházási kedvét. Hogyan hat mindez az M&A piacra? A kérdésre Almási Levente, az RSM Hungary üzletágvezetője válaszol.

Infláció, invázió, ellátási gondok

Amellett, hogy a háború és a kivetett szankciók visszafogják a globális növekedést, a piaci szereplőknek az ukrán mezőgazdasági export akadozásával, és az orosz nyersanyagok kiesésének kockázatával is szembe kell nézniük. Ezek az ellátási gondok növelik egyes termékek világpiaci árát, mely csak tovább tüzeli a háború kitörése előtt is egyre növekvő inflációt – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágának vezetője.

Az infláció visszafogása és a termékek, szolgáltatások iránti kereslet lehűtése érdekében a jegybankok rendszerint kamatot emelnek. Magyarországon már hónapok óta tanúi vagyunk ennek a folyamatnak, az amerikai FED pedig az ukrán háborúra és a koronavírus újabb kínai előretörésére hivatkozva 2018. óta most először emelt kamatot, és az év végéig további emelés lehetőségét helyezte kilátásba. Mindez rossz hír a feltörekvő piacok számára, mert a befektetők bizonytalan időkben a kockázatosnak tekintett gazdaságokból átcsatornázzák pénzüket, ami a lokális valuta gyengüléséhez vezet.

Cégeladás: háború előtt, járvány után

A járvány által visszafogott időszakot követően a befektetők sosem látott mennyiségű szabadon elkölthető összeggel rendelkeztek. Az Intralinks jelentése szerint cégeladások és cégfelvásárlások összértéke a közép-kelet-európai régióban meghaladta a 100 milliárd eurót, mely több mint 52%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Intralinks jelentése szerint a Magyarországon publikált 59 tranzakció esetében megközelítőleg 1.37 milliárd euró összértékről beszélhetünk, ami az előző évhez viszonyítva 33 százalékos értéknövekedéssel bír (a publikált számoknál lényegesen több tranzakció történt, de a tranzakciós felek nem minden zárást hoznak nyilvánosságra). A legtöbb tranzakció a telekommunikációs és informatikai szektorban történt (19 db), míg a második legnépszerűbb piacnak az építőipar bizonyult (9 db).

A cégeladás buktatói

Az Intralinks 300 vállalat bevonásával készült kutatása szerint a tranzakciók a legtöbb esetben finanszírozási nehézségek, illetve információhiány miatt hiúsulnak meg.

Finanszírozási problémák

Habár a járvány utáni pénzbőség több, akvizíciót támogató finanszírozási lehetőséget hozott a befektetők számára, ezek igénybevétele jelentősen – 6 - 12 hónappal – meghosszabbította a tranzakciós folyamatot.

A tranzakciók elhúzódása tehát már az orosz-ukrán válság előtt is problémát jelentett, de az elnyúló konfliktus és kockázat-kerülés miatt a közép-kelet-európai régió folyamatosan veszíthet tőkevonzó képességéből, ami a források elapadását és ezáltal csökkenő befektetői érdeklődést is előrevetíthet.

Információhiány és a cégátvilágítás nehézségei

Az átvilágítások során a legnagyobb buktatókat az akadozó és nem teljeskörű adatszolgáltatás jelenti, amely csökkenti a kockázatok feltárásának lehetőségét.

A nehézségek ellenére a kutatás során megkérdezettek többsége – a 2022. február előtt felmérés alapján - a tranzakciók számának növekedésre számított idén is, de a pozitív várakozásokat veszélyeztetheti az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása.

Cégeladás, cégvásárlás bizonytalan időkben

Látható, hogy az infláció visszaszorítása érdekében a jegybankok világszerte kamatot emelnek, ami megdrágítja a hiteleket a háztartások, a vállalkozások és a kormányok számára egyaránt. Mindez pedig költségesebbé teheti a tranzakciókat, ami végső soron az eladási árak csökkenését vagy a befektetők számának hanyatlását eredményezheti. Ugyanakkor a vállalatok, piacok növekedési pályájának és a stabil alapokon nyugvó, kiszámítható befektetői várakozásoknak meghatározó szerepe van a cég értékében.

Egy M&A tranzakció ugyanis nem pusztán az anyagiak függvénye; rengeteg múlik a stratégiai célokon és várakozásokon; annak átgondolásán, hogy közép- vagyhosszabb távon érdemes-e piacot bővíteni; hogyan lehet költséget csökkenteni vagy hatékonyságot növelni. A politikai - gazdasági stabilitás, a fejlett infrastruktúra éppúgy nyomhat a latba egy befektetői döntés meghozatalakor, mint a munkakultúra, a korrupció szintje vagy az oktatás színvonala.

Várakozásaink szerint fejlődő, innovatív megoldásokkal rendelkező vagy egyedi piaccal bíró vállalatoknak nem kell cégértékük esése miatt aggódniuk. A kamatemelés negatív hatása azonban érintheti azokat a cégeket, melyek nehezen tudnak különleges előnyöket felmutatni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben elkezdett felkészülés jelentős hatással van a tranzakció sikerességére és akár a cég értékére is. Sok múlik azonban a vevői, befektetői kockázatok menedzselésén és kezelésén, az átvilágítási folyamatra (due diligence) való eladói felkészülésen, illetve olyan M&A és jogi szakértők bevonásán, akik szakmai gyakorlatukkal hozzájárulnak a tranzakciók sikeres lezárásához.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 12:23
A KAVOSZ Zrt. közzétette, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 04., 09:17
Azt hiszem, kezdő munkavállalóként nincs fontosabb feladatunk, mint találni egy jó főnököt és tanulni tőle. Örülök, hogy nekem annak idején ez megadatott – mondta az Üzletemnek Jancsár Gergely, az SAP Közép-Kelet-Európai Régiójának fenntarthatósági vezetője.
2022-08-09 21:55:00
A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS