Cégeladás bizonytalan időkben: hogyan hat az M&A piacra az orosz-ukrán krízis?

2022. 04. 02., 17:25

Míg 2021 rekordév volt a közép-kelet-európai cégeladások és cégfelvásárlások piacán, az orosz-ukrán háború elhúzódása visszafoghatja a külföldi vállalatok és befektetők beruházási kedvét. Hogyan hat mindez az M&A piacra? A kérdésre Almási Levente, az RSM Hungary üzletágvezetője válaszol.

Infláció, invázió, ellátási gondok

Amellett, hogy a háború és a kivetett szankciók visszafogják a globális növekedést, a piaci szereplőknek az ukrán mezőgazdasági export akadozásával, és az orosz nyersanyagok kiesésének kockázatával is szembe kell nézniük. Ezek az ellátási gondok növelik egyes termékek világpiaci árát, mely csak tovább tüzeli a háború kitörése előtt is egyre növekvő inflációt – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágának vezetője.

Az infláció visszafogása és a termékek, szolgáltatások iránti kereslet lehűtése érdekében a jegybankok rendszerint kamatot emelnek. Magyarországon már hónapok óta tanúi vagyunk ennek a folyamatnak, az amerikai FED pedig az ukrán háborúra és a koronavírus újabb kínai előretörésére hivatkozva 2018. óta most először emelt kamatot, és az év végéig további emelés lehetőségét helyezte kilátásba. Mindez rossz hír a feltörekvő piacok számára, mert a befektetők bizonytalan időkben a kockázatosnak tekintett gazdaságokból átcsatornázzák pénzüket, ami a lokális valuta gyengüléséhez vezet.

Cégeladás: háború előtt, járvány után

A járvány által visszafogott időszakot követően a befektetők sosem látott mennyiségű szabadon elkölthető összeggel rendelkeztek. Az Intralinks jelentése szerint cégeladások és cégfelvásárlások összértéke a közép-kelet-európai régióban meghaladta a 100 milliárd eurót, mely több mint 52%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Intralinks jelentése szerint a Magyarországon publikált 59 tranzakció esetében megközelítőleg 1.37 milliárd euró összértékről beszélhetünk, ami az előző évhez viszonyítva 33 százalékos értéknövekedéssel bír (a publikált számoknál lényegesen több tranzakció történt, de a tranzakciós felek nem minden zárást hoznak nyilvánosságra). A legtöbb tranzakció a telekommunikációs és informatikai szektorban történt (19 db), míg a második legnépszerűbb piacnak az építőipar bizonyult (9 db).

A cégeladás buktatói

Az Intralinks 300 vállalat bevonásával készült kutatása szerint a tranzakciók a legtöbb esetben finanszírozási nehézségek, illetve információhiány miatt hiúsulnak meg.

Finanszírozási problémák

Habár a járvány utáni pénzbőség több, akvizíciót támogató finanszírozási lehetőséget hozott a befektetők számára, ezek igénybevétele jelentősen – 6 - 12 hónappal – meghosszabbította a tranzakciós folyamatot.

A tranzakciók elhúzódása tehát már az orosz-ukrán válság előtt is problémát jelentett, de az elnyúló konfliktus és kockázat-kerülés miatt a közép-kelet-európai régió folyamatosan veszíthet tőkevonzó képességéből, ami a források elapadását és ezáltal csökkenő befektetői érdeklődést is előrevetíthet.

Információhiány és a cégátvilágítás nehézségei

Az átvilágítások során a legnagyobb buktatókat az akadozó és nem teljeskörű adatszolgáltatás jelenti, amely csökkenti a kockázatok feltárásának lehetőségét.

A nehézségek ellenére a kutatás során megkérdezettek többsége – a 2022. február előtt felmérés alapján - a tranzakciók számának növekedésre számított idén is, de a pozitív várakozásokat veszélyeztetheti az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása.

Cégeladás, cégvásárlás bizonytalan időkben

Látható, hogy az infláció visszaszorítása érdekében a jegybankok világszerte kamatot emelnek, ami megdrágítja a hiteleket a háztartások, a vállalkozások és a kormányok számára egyaránt. Mindez pedig költségesebbé teheti a tranzakciókat, ami végső soron az eladási árak csökkenését vagy a befektetők számának hanyatlását eredményezheti. Ugyanakkor a vállalatok, piacok növekedési pályájának és a stabil alapokon nyugvó, kiszámítható befektetői várakozásoknak meghatározó szerepe van a cég értékében.

Egy M&A tranzakció ugyanis nem pusztán az anyagiak függvénye; rengeteg múlik a stratégiai célokon és várakozásokon; annak átgondolásán, hogy közép- vagyhosszabb távon érdemes-e piacot bővíteni; hogyan lehet költséget csökkenteni vagy hatékonyságot növelni. A politikai - gazdasági stabilitás, a fejlett infrastruktúra éppúgy nyomhat a latba egy befektetői döntés meghozatalakor, mint a munkakultúra, a korrupció szintje vagy az oktatás színvonala.

Várakozásaink szerint fejlődő, innovatív megoldásokkal rendelkező vagy egyedi piaccal bíró vállalatoknak nem kell cégértékük esése miatt aggódniuk. A kamatemelés negatív hatása azonban érintheti azokat a cégeket, melyek nehezen tudnak különleges előnyöket felmutatni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben elkezdett felkészülés jelentős hatással van a tranzakció sikerességére és akár a cég értékére is. Sok múlik azonban a vevői, befektetői kockázatok menedzselésén és kezelésén, az átvilágítási folyamatra (due diligence) való eladói felkészülésen, illetve olyan M&A és jogi szakértők bevonásán, akik szakmai gyakorlatukkal hozzájárulnak a tranzakciók sikeres lezárásához.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS