Cégeladás bizonytalan időkben: hogyan hat az M&A piacra az orosz-ukrán krízis?

2022. 04. 02., 17:25

Míg 2021 rekordév volt a közép-kelet-európai cégeladások és cégfelvásárlások piacán, az orosz-ukrán háború elhúzódása visszafoghatja a külföldi vállalatok és befektetők beruházási kedvét. Hogyan hat mindez az M&A piacra? A kérdésre Almási Levente, az RSM Hungary üzletágvezetője válaszol.

Infláció, invázió, ellátási gondok

Amellett, hogy a háború és a kivetett szankciók visszafogják a globális növekedést, a piaci szereplőknek az ukrán mezőgazdasági export akadozásával, és az orosz nyersanyagok kiesésének kockázatával is szembe kell nézniük. Ezek az ellátási gondok növelik egyes termékek világpiaci árát, mely csak tovább tüzeli a háború kitörése előtt is egyre növekvő inflációt – kezdi friss bejegyzését Almási Levente, az RSM Hungary M&A, Cégértékelés, Vállalatfinanszírozás üzletágának vezetője.

Az infláció visszafogása és a termékek, szolgáltatások iránti kereslet lehűtése érdekében a jegybankok rendszerint kamatot emelnek. Magyarországon már hónapok óta tanúi vagyunk ennek a folyamatnak, az amerikai FED pedig az ukrán háborúra és a koronavírus újabb kínai előretörésére hivatkozva 2018. óta most először emelt kamatot, és az év végéig további emelés lehetőségét helyezte kilátásba. Mindez rossz hír a feltörekvő piacok számára, mert a befektetők bizonytalan időkben a kockázatosnak tekintett gazdaságokból átcsatornázzák pénzüket, ami a lokális valuta gyengüléséhez vezet.

Cégeladás: háború előtt, járvány után

A járvány által visszafogott időszakot követően a befektetők sosem látott mennyiségű szabadon elkölthető összeggel rendelkeztek. Az Intralinks jelentése szerint cégeladások és cégfelvásárlások összértéke a közép-kelet-európai régióban meghaladta a 100 milliárd eurót, mely több mint 52%-os növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Intralinks jelentése szerint a Magyarországon publikált 59 tranzakció esetében megközelítőleg 1.37 milliárd euró összértékről beszélhetünk, ami az előző évhez viszonyítva 33 százalékos értéknövekedéssel bír (a publikált számoknál lényegesen több tranzakció történt, de a tranzakciós felek nem minden zárást hoznak nyilvánosságra). A legtöbb tranzakció a telekommunikációs és informatikai szektorban történt (19 db), míg a második legnépszerűbb piacnak az építőipar bizonyult (9 db).

A cégeladás buktatói

Az Intralinks 300 vállalat bevonásával készült kutatása szerint a tranzakciók a legtöbb esetben finanszírozási nehézségek, illetve információhiány miatt hiúsulnak meg.

Finanszírozási problémák

Habár a járvány utáni pénzbőség több, akvizíciót támogató finanszírozási lehetőséget hozott a befektetők számára, ezek igénybevétele jelentősen – 6 - 12 hónappal – meghosszabbította a tranzakciós folyamatot.

A tranzakciók elhúzódása tehát már az orosz-ukrán válság előtt is problémát jelentett, de az elnyúló konfliktus és kockázat-kerülés miatt a közép-kelet-európai régió folyamatosan veszíthet tőkevonzó képességéből, ami a források elapadását és ezáltal csökkenő befektetői érdeklődést is előrevetíthet.

Információhiány és a cégátvilágítás nehézségei

Az átvilágítások során a legnagyobb buktatókat az akadozó és nem teljeskörű adatszolgáltatás jelenti, amely csökkenti a kockázatok feltárásának lehetőségét.

A nehézségek ellenére a kutatás során megkérdezettek többsége – a 2022. február előtt felmérés alapján - a tranzakciók számának növekedésre számított idén is, de a pozitív várakozásokat veszélyeztetheti az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása.

Cégeladás, cégvásárlás bizonytalan időkben

Látható, hogy az infláció visszaszorítása érdekében a jegybankok világszerte kamatot emelnek, ami megdrágítja a hiteleket a háztartások, a vállalkozások és a kormányok számára egyaránt. Mindez pedig költségesebbé teheti a tranzakciókat, ami végső soron az eladási árak csökkenését vagy a befektetők számának hanyatlását eredményezheti. Ugyanakkor a vállalatok, piacok növekedési pályájának és a stabil alapokon nyugvó, kiszámítható befektetői várakozásoknak meghatározó szerepe van a cég értékében.

Egy M&A tranzakció ugyanis nem pusztán az anyagiak függvénye; rengeteg múlik a stratégiai célokon és várakozásokon; annak átgondolásán, hogy közép- vagyhosszabb távon érdemes-e piacot bővíteni; hogyan lehet költséget csökkenteni vagy hatékonyságot növelni. A politikai - gazdasági stabilitás, a fejlett infrastruktúra éppúgy nyomhat a latba egy befektetői döntés meghozatalakor, mint a munkakultúra, a korrupció szintje vagy az oktatás színvonala.

Várakozásaink szerint fejlődő, innovatív megoldásokkal rendelkező vagy egyedi piaccal bíró vállalatoknak nem kell cégértékük esése miatt aggódniuk. A kamatemelés negatív hatása azonban érintheti azokat a cégeket, melyek nehezen tudnak különleges előnyöket felmutatni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az időben elkezdett felkészülés jelentős hatással van a tranzakció sikerességére és akár a cég értékére is. Sok múlik azonban a vevői, befektetői kockázatok menedzselésén és kezelésén, az átvilágítási folyamatra (due diligence) való eladói felkészülésen, illetve olyan M&A és jogi szakértők bevonásán, akik szakmai gyakorlatukkal hozzájárulnak a tranzakciók sikeres lezárásához.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS