A munkavállaló a strandon is munkavállaló

2023. 07. 11., 11:23

Mire érdemes odafigyelni szabadság alatt munkavállalóként? .A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd foglalta össze.

Szabadság alatti viselkedési normák munkajogi szempontból

Nincs olyan ember, aki ne szeretne picit lazulni nyáron és megfeledkezni a munkahelyi stresszről. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni, mivel a szabadság alatt is alkalmazandók a Munka törvénykönyvének (a továbbiakban: „Mt.”) szabályai.

Az Mt. kimondja, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, valamint azt is, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

Ez nem jelenti azt, hogy a strandon is az előírt céges formaruhában kell lenni (főleg 40 fokban), vagy a céges szlogent kell puffogtatni, esetleg ne lenne szabad üzleti partnerekkel meginni egy koktélt nyaralás alatt.

Ugyanakkor az alábbi jótanácsok a teljesség igénye nélkül bemutatják, hogy miként érdemes viselkedni a nyaralás során:

 • Nyugodtan koktélozzunk, de tartsuk a mértéket, mivel az alkohol sosem jó tanácsadó. Nincs annál kínosabb, mint amikor a szállodai személyzetnek kell kimenteni a magatehetetlen embereket a medencéből, akik egy fél órával az előtt még arról hencegtek, hogy mennyire sikeres projektmenedzserek egy multinacionális cégnél.
 • Ha már a hencegésnél tartunk: ne pletykáljunk a munkáltatónkról, vagy üzleti partnereinkről, ügyfeleinkről! Lehet, hogy büszkék vagyunk a munkahelyünkre (vagy utáljuk azt), de akár egy félmondattal is üzleti titkokat fecseghetünk ki.
 • Ne gondoljuk azt, hogy nyáron mindenki párt akar választani magának. A „nem” az valóban „nem”-et jelent, viselkedjünk érett felnőttek módjára!
 • Ne randalírozzunk, rongáljunk vagy dulakodjunk! A strandon mások labdával dobálása is ide tartozik, bármennyire is jó mókának tűnik.
 • A személyzet és a velünk együtt nyaraló emberek is érző lények. Ne tegyünk sértő megjegyzéseket, ha nincs elég jégkocka, vagy ha túl közel van a szomszéd fürdőlepedője. Próbáljuk mindezt kulturált módon megoldani.
 • A céges munkaeszközök (laptop, céges mobil) munkára és nem a strandra valók. Ugyanígy ne a céges bankkártyával foglaljuk le a jacht-ot az Adriai élményeinkhez.
 • Lehetőleg se a munkáltatónkra, se a pozíciónkra ne hivatkozzunk a nyaralás során. Próbáljuk a helyzeteket magánemberként megoldani, ne pedig azzal próbáljunk előnyöket szerezni, hogy pl. egy tőzsdén jegyzett cég pénzügyi vezetői vagyunk. Ettől nem lesz olcsóbb a lángos, viszont nagyon rossz fényt vetünk a munkáltatónkra.

Adatvédelmi kérdések nyaralás alatt

Számos ember úgy gondolja, hogy ha valami nincs fenn a közösségi médián, az nem történt meg. Ez kiváltképp igaz a nyaralásra, mert ilyenkor megmutathatjuk, hogy milyen különleges helyeken jártunk, mekkora luxusban élünk és hogy mennyire egyediek vagyunk.

Ugyanakkor a felvételek készítésénél és közösségi médiára való feltöltésnél nem árt, ha nem sértjük meg más képmáshoz való jogát, illetve az adatvédelmi szabályokat. Amennyiben nem járunk el körültekintően, akkor nemcsak a felvételeken lévő személyeknek okozunk jogsérelmet, hanem a munkáltatónkat is rossz színben tüntethetjük fel, annak jó hírnevét kockára téve.

„A tömegfelvételek polgári jogi megítélése köztudottan kivételt képez a hozzájáruláshoz kötött képmás készítés, valamint közzététel alól, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy szálloda kertjében, vagy egy strandon készült felvétel sem feltétlen sorolandó a tömegfelvétel kategóriába” – emlékeztet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvéde. „A bírói gyakorlat szerint az, hogy valaki nem egyedül szerepel egy felvételen még nem meríti ki a tömegfelvétel fogalmát, tömegfelvételről kizárólag abban az esetben beszélhetünk, amennyiben az egyén nem önmagában, vagy kiemelve a tömegből (individualizálva), hanem mint sokaság jelenik meg, az összhatásra koncentrálva egyéni ábrázolás nélkül.”

Mindezek nyomán a teljesség igénye nélkül az alábbiakat javasoljuk:

 • Amennyiben nem tömegfelvételt készítünk, kérjünk hozzájárulást! Ez nem azt jelenti, hogy formanyomtatvánnyal kell érkezni a strandra, hanem értelmes ember módjára meg kell beszélni a helyzetet és ha az érintett a fénykép törlését kéri, törölni kell.
 • A hozzájárulást minden platformra külön-külön is kérjük meg, mivel más jellegű képeket érdemes közzétenni LinkedIn-en mind Instagramon, nem is szólva a TikTok videókról.
 • Minden érintettől kérjünk hozzájárulást. Attól, hogy valaki a hotel személyzetéhez tartozik, nem jelenti azt, hogy automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy videózzuk amint koktélt kever nekünk.
 • Ne készítsünk felvételt kínos helyzetben lévő emberekről. Mi sem örülnénk, ha a következő netes bakiparádéban, vagy öntudatlan embereket bemutató sorozatban szerepelnénk.
 • Attól, hogy valaki ránk mosolyog, még nem járult hozzá a felvételhez. Bármennyire is csinos vagy jóképű az adott ember, egy mosoly nem jelenti azt, hogy készíthetünk saját célból fényképsorozatot, vagy videót róla, illetve, hogy azt feltölthetjük netre! Amennyiben pedig mindezt az adott személy tudta nélkül készítjük, az nemcsak beteges, hanem jogsértő is!

További jótanácsok

Fontos a pihenés, viszont ez nem jelenti azt, hogy elérhetetlennek kell lenni a munkáltató számára. Az Mt. alapján a megkezdett szabadságot sajnos megszakíthatja a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén. Sajnos van olyan, hogy „ég a ház”, így lehetőleg ne küldjük el a főnököt melegebb éghajaltra, ha szabadság alatt hív.

Amennyiben pedig visszatértünk a szabadságról, de azt tapasztaljuk, hogy a minket helyettesítő kollégák semmit nem csináltak a munkánkból, azt nem személyes bosszúval, veszekedéssel, vagy erőszakkal kell honorálni. Érdemes inkább konstruktívan megbeszélni a helyzetet (ők is fognak szabadságra menni) és szükség esetén a felettesünknek jelezni a problémát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS