A marketing tíz törvénye, avagy a piac néha a fenekedbe harap

2018. 11. 15., 13:28

Hét év tapasztalatait foglalta össze a Fiatal Vállalkozók Hete budapesti rendezvényén Vavrek Balázs, a Kreatív Kontroll Kft. marketingvezetője.

A fiatalok gyakran úgy gondolják, „mindent tudok, nincs szükségem tankönyvekre” – kezdte előadását a Fiatal Vállalkozók Hete budapesti rendezvényén Vavrek Balázs, a Kreatív Kontroll Kft. marketingvezetője. „A marketing 10 törvénye” hét év tapasztalatát foglalja össze, hogy segítsen elkerülni a leggyakoribb buktatókat.

Időnként evezz új vizekre!

Mindenki a legjobb terméket, a legjobb ügyfélkört akarja a magáénak, amihez meg kell találni a megfelelő csatornát. Eközben helye van az újjal való kísérletezésnek is. Aki az Instagramot három éve kezdte használni, az időben lépett, ma viszont ez a csatorna már telített. „Ne várd meg, amíg a Forbes.com-on megjelenik a »Tíz új tipp, hogy…«, akkor ugyanis már késő lesz” – javasolta a szakember.

Nem minden kampány jön össze

„Akinek 100 százalékos az eredményessége, az vagy a harmadik kampányánál tart, vagy hazudik. Van olyan, amikor a fenekedbe harap a piac.” (Nem szó szerinti idézet – a szerk.) Ez nem veheti el a kedvünket – figyelmeztetett Vavrek Balázs.

A játékot árbevételre játsszák

Vannak persze kampányok, amelyeknek az a céljuk, hogy minél több emberhez eljussanak. Ez Ha azonban a nap végén nem csörög a kassza, akkor semmit sem érnek.

Az ügyfeled a hős

A kampányokban nem azt kell bemutatni, hogy „milyen fasza csávók vagyunk”. Ha egy fogorvos honlapján véres fogcsonkokat látunk, az akkor is elriaszt, ha egyébként szakértelemről tanúskodik. Mi a megoldást – a fájdalommentes mosolyt – szeretnénk látni.

Nem számít a véleményed

„Sok olyan hírlevelet küldtem már ki, ami nem tetszett – de én írtam.” Ezt az érzést le kell tudni nyelni – tanácsolta az előadó.

A negatív reklám nem reklám

Talán a negatív árbevétel is árbevétel? – tette fel a kérdést az előadó, hozzátéve: Donald Trump a szabályt erősítő kivétel, aki nagyon tudatosan használta a médiát.

Oszd el a kockázataidat!

Bármilyen jó a Facebook, máshol is meg kell jelenni.

Nem árat vásárolunk, hanem értéket

Érték lehet az idő is, vagy éppen a fájdalom megszűnése – a hangsúlyt mindig ere kell helyezni.

A sebesség mindent üt

Ebben a tekintetben a kis cégek előnyben vannak a nehézkes működésű multikkal szemben, amelyeknél egy kampány előkészítése hónapokig is eltarthat.

Hazudni tilos

Hosszú távon az őszinteség a kifizetődő stratégia, a vevő ma már nagyon gyorsan észreveszi, ha átverték. A marketing jó hírneve is csak ezen a módon szerezhető vissza.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS