A domain is nagy üzlet

2019. 08. 02., 15:45

A legfontosabb tudnivalókat a Rackhost.hu szakértői foglalták össze.

Mi az a domain?

A domainek a honlapunk nevét takarják, azaz azt a címet, amelyet a címsorba beírva megjelenik a weboldalunk. Ebből kifolyólag minden névnek egyedinek kell lennie, hiszen ez lesz az, mely beazonosítja a honlapunkat. Tulajdonképpen az IP cím szöveges megfelelője, csak ebben a formában sokkal megjegyezhetőbb és még márkaértéket is jelenthet, ha jól választjuk meg a domain nevet.

Miért van rá szükség?

Ahhoz, hogy létrehozzunk egy weboldalt vagy webshopot, először is szükség van egy domain név regisztrációra, hiszen valahol meg kell, hogy jelenjen a tartalmunk, ránk kell, hogy tudjanak találni az érdeklődők. Így tehát a domain név a honlap alapvető feltétele, azaz mondhatnánk azt is, hogy „nincsen honlap domain nélkül”.

Hogyan lehet benne üzlet?

A domain neveket többféle módon is tudjuk hasznosítani.

  • Honlap készítés

Amennyiben létrehozunk egy weboldalt a domain néven, megsokszorozhatjuk a befektetett összeget. Hiszen csupán ezres nagyságrend egy domain név éves fenntartása, de a honlappal érdeklődők sokaságát érhetjük el, és szerezhetünk vele rengeteg ügyfelet, vagy partnert akár webshopként, online értékesítéssel foglalkozunk, akár a honlap segítségével sikerült őket a fizikai üzletünkbe vonzanunk.

  • Eladás

Azonban az is lehet, hogy a regisztrált domainünket egy későbbi időpontban valaki másnak továbbértékesítjük. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha nagyon értékes, kulcsszavakat tartalmazó és könnyen megjegyezhető domain név van a tulajdonunkban. Gyakran előfordulhat, hogy valaki másnak pont erre van szüksége és az eredeti vételi ár többszöröséért megvásárolja tőlünk. Itthon is vannak példák nagy értékű domain adásvételekre, de külföldön, főként a .com domainek esetén millió dollár nagyságrendű tranzakciók is végbementek már.

Azonban mindkettőhöz –akár honlaphoz regisztráljuk, akár értékesíteni szeretnénk– fontos, hogy a domain nevünk megfelelő legyen. Nincs egy konkrét recept arra nézve, hogy milyen a jó domain név, de van néhány kritérium, melyeket betarva feltételezhetően jobb neveket találhatunk ki.

Milyen legyen a jó domain név?

  • Rövid

Ha a domain név rövid, akkor nagy valószínűséggel könnyebben megjegyzik az emberek és hamarabb elérhetjük a célközönséget.

  • Figyelemfelkeltő

Fontos, hogy kiemelkedjünk a konkurencia honlapjai közül és ne csak 1-1 karakter eltérés legyen a mi domain nevünk és az övék között. Minél figyelemfelkeltőbb és megjegyezhetőbb a választott név, annál jobb.

  • Tartalmaz kulcsszavat vagy brand nevet

Érdemes lehet mindkét verziót lefoglalni. Míg az első a keresőoptimalizálást segíti, addig a másik a márkaépítésben játszik jelentős szerepet.

Amennyiben van rá lehetőség, próbáljunk meg figyelni rá, hogy minél kevesebb idegen szót tartalmazzon a domain nevünk, hiszen azt megjegyezni is nehezebb, nem beszélve arról, hogy könnyen félreértik vagy elgépelik az érdeklődők, és véletlenül a konkurencia vagy más honlapjára találnak a miénk helyett.

Előfordul, hogy a fenti kritériumok alapján több lehetséges domain név ötlet is megfogalmazódik bennünk és nem tudunk dönteni. Nincs semmi probléma, lehetőség van átirányítani az egyik domaint a másikra, azaz egyszerre több nevet is használhatunk ugyanahhoz a weboldalhoz. Ezzel a stratégiával még több lehetséges ügyfelet érhetünk el. Vagy akár megtarthatjuk arra az esetre, ha valaki a későbbiekben igényt tartana rá és hajlandó lenne tőlünk megvásárolni.

Forrás: Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS