Kína elrohant a világ mellett: itt a 15 legnagyobb robotpiac

Kína elrohant a világ mellett: itt a 15 legnagyobb robotpiac
2023. 09. 28., 12:50

Elkészült a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) World Robotics című riportja, ami összegzi, hogy 2022-ben mennyi ipari robotot telepítettek a világ gyáraiban, és ez mekkora növekedést jelent. A globális számok rekordévet mutatnak.

Bár az ipari és logisztikai, sőt, hétköznapi feladatokra is használható humanoidok még csak ezután fognak rárobbanni a világra, a piac máris óriási számokat produkál. A gyártásban használt robot eszközökből csak tavaly 553.052 darabot telepítettek a világon, ami önmagában öt százalékos emelkedést jelent. Az IFR szerint elég jól elkülöníthető, hogy mely régiók járnak az élen: a több mint félmillió új robot 73 százalékát Ázsiában, 15 százalékát Európában, 10 százalékát pedig Amerikában helyezték üzembe.

„Az 500 ezer darabos világrekordot már a második egymást követő évben sikerült túllépni, és 2023-ban az ipari robotok piaca várhatóan újabb hét százalékkal, több mint 590 ezer darabra nő világszerte” – jósolta Marina Bill, az IFR elnöke. Az újabb hatalmas lépcső hihetetlen tempót sugall, hiszen a korábbi rekordév 2021 volt, amikor az 517.385 új ipari robot telepítése 31 százalékos emelkedést jelentett a megelőző évhez képest. Laikus szemmel már az a növekedés is megismételhetetlennek tűnt, pedig a piac csak pörög és pörög tovább, várhatóan a következő években is:

Ázsiában kerül gyárakba a legtöbb robot

Kína még mindig messze a legnagyobb piac a világon. A 2022-ben végrehajtott 290.258 darabos telepítés a globális trenddel megegyező, öt százalékos aránnyal múlja felül a korábbi, 2021-es rekordot (amikor egyébként 57 százalékos ugrást produkáltak). A dinamikus piac kiszolgálása érdekében a hazai és nemzetközi beszállítók robot gyártóüzemeket hoztak létre Kínában, és folyamatosan növelték a kapacitást.

Japán iparában a robottelepítések kilenc százalékkal, 50.413 darabra nőttek, ami csak enyhén haladta meg a 2019. évi (tehát COVID előtti) 49.908 darabos szintet. A csúcs náluk továbbra is a 2018-as 55.240 darab. A felkelő nap országa Kína után a második az ipari robotok piacának mérete alapján. Az éves telepítések 2017 és 2022 között évente átlagosan két százalékkal nőttek (szemben a kínai 13 százalékkal), és őrzik a globális robotgyártásban szerzett 46 százalékos piaci részesedésüket is.

Dél-Korea piaca a vizsgált időszakban egy százalékos bővülést mutat. Ez 2022-ben 31.716 darabos telepítést jelent. A tavalyi volt számukra a második olyan év, amikor a telepítések száma egy négyéves csökkenő periódus után ismét növekedést mutatott – még ha minimálisan is. A Koreai Köztársaság még mindig a negyedik legnagyobb robotpiac a világon, az Egyesült Államok, Japán és Kína után.

Az EU-s robotpiac is nőtt

Az Európai Unió 2022-ben maradt a világ második legnagyobb piaca: 70.781 új robot került a gyárakba, ami egyenlő arányt mutat a globális 5 százalékos tendenciával. Az EU-n belül Németország a legnagyobb felvevő: 36 százalékos piaci részesedésével a világ első öt vásárlójának egyike, pedig egyszázalékos mértékben (25.636 db) még csökkent is az új telepítések száma. Őket követi Olaszország (16%-os piaci részesedéssel az EU-n belül), ahol 8 százalékos emelkedés zajlott le (11.475 db). A harmadik legnagyobb uniós piac (10%), Franciaország. Náluk 13 százalékos növekedést mért az IFR: 2022-ben 7380 egységet telepítettek. A Brexit utáni Egyesült Királyságban az ipari robotok telepítése 3 százalékkal emelkedett (2534 db).

Az amerikai kontinens nem előzi az EU-t

Az amerikai kontinensen a telepítések 8 százalékkal, 56.053 darabra nőttek, meghaladva a 2018-as csúcsot (55.212 db). Az amerikai kontinensen legnagyobb regionális piacnak számító USA a 2022-es telepítések 71 százalékát adta (10 százalékos emelkedés, 39.576 db). A növekedés fő hajtóereje az autóipar volt: ebben a szegmensben 47 százalékkal (14.472 db) ugrottak a telepítések. A két másik jelentős piac az amerikai kontinensen Mexikó (13 százalékos növekedés, 6000 db) és Kanada (24 százalékos csökkenés, 3223 db). A jelentős autógyártó Brazília egyébként jól halad az automatizálás útján, annak ellenére, hogy az éves üzembe helyezések száma lassan emelkedik. A 2022-es évben így is 1858 új robotot telepítettek (4% emelkedés).

Íme, a tavaly a legtöbb ipari robotot telepítő 15 ország:

Gábor János

Főoldali kép: Lifestylememory - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS