Kína elrohant a világ mellett: itt a 15 legnagyobb robotpiac

Kína elrohant a világ mellett: itt a 15 legnagyobb robotpiac
2023. 09. 28., 12:50

Elkészült a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) World Robotics című riportja, ami összegzi, hogy 2022-ben mennyi ipari robotot telepítettek a világ gyáraiban, és ez mekkora növekedést jelent. A globális számok rekordévet mutatnak.

Bár az ipari és logisztikai, sőt, hétköznapi feladatokra is használható humanoidok még csak ezután fognak rárobbanni a világra, a piac máris óriási számokat produkál. A gyártásban használt robot eszközökből csak tavaly 553.052 darabot telepítettek a világon, ami önmagában öt százalékos emelkedést jelent. Az IFR szerint elég jól elkülöníthető, hogy mely régiók járnak az élen: a több mint félmillió új robot 73 százalékát Ázsiában, 15 százalékát Európában, 10 százalékát pedig Amerikában helyezték üzembe.

„Az 500 ezer darabos világrekordot már a második egymást követő évben sikerült túllépni, és 2023-ban az ipari robotok piaca várhatóan újabb hét százalékkal, több mint 590 ezer darabra nő világszerte” – jósolta Marina Bill, az IFR elnöke. Az újabb hatalmas lépcső hihetetlen tempót sugall, hiszen a korábbi rekordév 2021 volt, amikor az 517.385 új ipari robot telepítése 31 százalékos emelkedést jelentett a megelőző évhez képest. Laikus szemmel már az a növekedés is megismételhetetlennek tűnt, pedig a piac csak pörög és pörög tovább, várhatóan a következő években is:

Ázsiában kerül gyárakba a legtöbb robot

Kína még mindig messze a legnagyobb piac a világon. A 2022-ben végrehajtott 290.258 darabos telepítés a globális trenddel megegyező, öt százalékos aránnyal múlja felül a korábbi, 2021-es rekordot (amikor egyébként 57 százalékos ugrást produkáltak). A dinamikus piac kiszolgálása érdekében a hazai és nemzetközi beszállítók robot gyártóüzemeket hoztak létre Kínában, és folyamatosan növelték a kapacitást.

Japán iparában a robottelepítések kilenc százalékkal, 50.413 darabra nőttek, ami csak enyhén haladta meg a 2019. évi (tehát COVID előtti) 49.908 darabos szintet. A csúcs náluk továbbra is a 2018-as 55.240 darab. A felkelő nap országa Kína után a második az ipari robotok piacának mérete alapján. Az éves telepítések 2017 és 2022 között évente átlagosan két százalékkal nőttek (szemben a kínai 13 százalékkal), és őrzik a globális robotgyártásban szerzett 46 százalékos piaci részesedésüket is.

Dél-Korea piaca a vizsgált időszakban egy százalékos bővülést mutat. Ez 2022-ben 31.716 darabos telepítést jelent. A tavalyi volt számukra a második olyan év, amikor a telepítések száma egy négyéves csökkenő periódus után ismét növekedést mutatott – még ha minimálisan is. A Koreai Köztársaság még mindig a negyedik legnagyobb robotpiac a világon, az Egyesült Államok, Japán és Kína után.

Az EU-s robotpiac is nőtt

Az Európai Unió 2022-ben maradt a világ második legnagyobb piaca: 70.781 új robot került a gyárakba, ami egyenlő arányt mutat a globális 5 százalékos tendenciával. Az EU-n belül Németország a legnagyobb felvevő: 36 százalékos piaci részesedésével a világ első öt vásárlójának egyike, pedig egyszázalékos mértékben (25.636 db) még csökkent is az új telepítések száma. Őket követi Olaszország (16%-os piaci részesedéssel az EU-n belül), ahol 8 százalékos emelkedés zajlott le (11.475 db). A harmadik legnagyobb uniós piac (10%), Franciaország. Náluk 13 százalékos növekedést mért az IFR: 2022-ben 7380 egységet telepítettek. A Brexit utáni Egyesült Királyságban az ipari robotok telepítése 3 százalékkal emelkedett (2534 db).

Az amerikai kontinens nem előzi az EU-t

Az amerikai kontinensen a telepítések 8 százalékkal, 56.053 darabra nőttek, meghaladva a 2018-as csúcsot (55.212 db). Az amerikai kontinensen legnagyobb regionális piacnak számító USA a 2022-es telepítések 71 százalékát adta (10 százalékos emelkedés, 39.576 db). A növekedés fő hajtóereje az autóipar volt: ebben a szegmensben 47 százalékkal (14.472 db) ugrottak a telepítések. A két másik jelentős piac az amerikai kontinensen Mexikó (13 százalékos növekedés, 6000 db) és Kanada (24 százalékos csökkenés, 3223 db). A jelentős autógyártó Brazília egyébként jól halad az automatizálás útján, annak ellenére, hogy az éves üzembe helyezések száma lassan emelkedik. A 2022-es évben így is 1858 új robotot telepítettek (4% emelkedés).

Íme, a tavaly a legtöbb ipari robotot telepítő 15 ország:

Gábor János

Főoldali kép: Lifestylememory - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS