Digit tényleg elveszi a munkát: a humanoid új vezérlőrendszert kapott

Digit tényleg elveszi a munkát: a humanoid új vezérlőrendszert kapott
2024. 04. 10., 14:10

Olyan nagy logisztikai cégek is foglalkoztatják már a raktáraikban az átlagos embermagasságú humanoid robotot, mint az Amazon vagy a GXO Logistics. A Digit most már felhőplatformmal együtt elérhető, ami még hatékonyabbá teszi.

Az RBR50 Robotikai Innovációs Díj Év Robotja elismerésével a zsebében indul hódító útjára az Agility Robotics raktári célú humanoidja. A kétlábú robot a gyártó közleménye szerint már olyan felhőalapú, automatizáló alkalmazással is rendelkezik, ami a végletekig megkönnyíti a felhasználók számára az eszköz telepítését és vezérlését. Az Agility Arc szoftvercsomaggal együtt Digit végképp' alkalmassá vált arra, hogy elvegye a kétkezi raktári munkát az emberektől. A kérdés csak az, hogy mikor és mennyire lesz elérhető a piacon.

Digit a tavalyi ProMAT kiállításon lopta el a show-t, amikor a cég bemutatta, hogy a robot hogyan képes a polcról levenni, majd szállítószalaghoz vinni és arra ráhelyezni a tárolóedényeket. Az amerikai Agility Robotics akkor elárulta, hogy a bemutató egy az egyben azonos mása a valós ügyfelek leggyakrabban előforduló felhasználási esetének, magyarán megvillantotta: a humanoid már akkor alkalmas volt az azonnali használatba vételre. Ezt követően két nagy (ha nem a létező legnagyobb) ügyfélnél, az Amazon és a GXO Logistics raktáraiban indult el a robot alkalmazása, egyelőre kísérleti projekt szintjén.

Digit 175 centiméter magas, a saját tömege 64,8, a teherbírása pedig akár 18 kilogramm. Ezekkel az adottságokkal – valamint azzal, hogy átalakítás nélkül bármilyen közegbe telepíthető, biztonságosan mozog emberek között és teljesen automatizált – rengeteg logisztikai szereplőnek lehet csábító alternatíva a képzettséget nem igénylő munkakörökben dolgozó humán erőforrásra.

A humanoid útja a legnagyobb raktárakba

2023 októberében az Amazon és az Agility közölte, hogy a humanoid az Amazon Seattle mellett található robotikai kutatási és fejlesztési létesítményében áll tesztelés alatt, és erősen monoton folyamatok teljesítésére fogták be. Decemberben aztán a GXO jelentette be, hogy Digit logisztikai feladatokat végez az egyik georgiai létesítményükben, ahol termékekkel teli tárolókat vesz le autonóm mobil robotokról (AMR) és helyez át szállítószalagokra. Az Agility ekkor árulta el, hogy a Digit a jövőben kommunikálni fog az AMR flottakezelővel, majd pár hónap után előállt a fentebb írt Agility Arc felhőplatformmal, amit a Manhattan Associates raktárkezelő rendszereket (WMS) szolgáltató céggel közösen fejlesztett ki.

„Az okos vállalatok a Digithez hasonló többcélú mobil manipulációs megoldásokat keresnek, hogy automatizálással keveredjenek ki a nagyon komoly munkaerőhiányból – írja az Agility Robotics közleményében Melonee Wise technológiai igazgató. Az Agility Arc lehetővé teszi a raktárkezelők számára, hogy a Digitet gyorsan és egyszerűen beillesszék a legkritikusabb munkafolyamatokba: a raktárakban, elosztóközpontokban és gyártóüzemekben történő ömlesztett anyagmozgatásra.”

 

Az Agility Arc a cég leírása szerint működési átláthatóságot biztosít üzemidőről, áteresztőképességről, incidensek között átlagosan eltelt időről vagy éppen a robotok állapotáról, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy megértsék, mi történik a munkacellában, és hogyan teljesít a Digit. A szoftvercsomag mindemellett szabványos iparági API-kat biztosít, hogy egyszerűsítse az integrációt meglévő raktárkezelő, raktárvégrehajtó vagy gyártásvégrehajtó rendszerekbe. A Software-as-a-Service modell és az iparági szintű felhőfunkciók kihasználásával az Agility Arc megszünteti az infrastruktúra kezelésével járó gondokat, és páratlan biztonságot, illetve skálázhatóságot biztosít – ígéri a gyártó.

Gábor János

Főoldali kép: Agility Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS