Ötezer dinárt visz a postás a nyugdíjasoknak Szerbiában

2019. 09. 09., 12:30

Az év végéig minden nyugdíjasnak 5000 dináros egyszeri segélyt utalnak ki Szerbiában. A közalkalmazottak bérének emelését is tervezi a kormány.

„Az év végéig béremelés várható a közszférában. Meg kell még vizsgálnunk a költségvetést, és nagyjából tíz napon belül, szeptember derekára tudni fogjuk, mekkora lehet az emelés – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter.

„A 2014-ben bevezetett gazdasági reformok eredményeképpen növelhetjük most a nyugdíjakat és a fizetéseket, hogy mielőbb javuljon az életszínvonal. A hamarosan várható fizetésemelés után az átlagbér decemberben meghaladja majd az 500 eurót a néhány évvel ezelőtti 320 euróval szemben” – magyarázta Mali.

A The Financial Times üzleti szaklap azt közölte, hogy tavaly Szerbia majdnem 12-szer annyi külföldi beruházót vonzott, mint a hozzá hasonló erősségű gazdaságok – írja a Magyar Szó.

„Először a tavalyi, közvetlen külföldi beruházások száma (107) alapján kiáltottak ki bennünket rekordernek, legutóbb pedig a beruházások értéke szerint is” – mondta a miniszter.

A pénzügyminiszter biztatónak nevezte, hogy idén hat hónap alatt a közvetlen külföldi beruházások értéke elérte az 1,9 milliárd eurót, ami 31,1 százalékkal több, mint amennyit tavaly jegyeztek az első félévben.

A gazdasági eredményeknek köszönhetően az év végéig minden nyugdíjasnak 5000 dináros egyszeri segélyt utalnak ki, jövő januártól pedig nyugdíjemelésre készül a szerb kormány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS