Nincs pénz a 40 százalékos nyugdíjemelésre Romániában

2020. 06. 23., 13:45

Még mindig nem tudni, hogy mekkora mértékű lehet a szeptemberben esedékes nyugdíjemelés Romániában.

Továbbra sem lehet tudni, hogy mennyivel nőhetnek szeptemberben a nyugdíjak Romániában, annyi viszont most már egészen biztos, hogy elmarad az akkor még kormányon levő Szociáldemokrata Párt által benyújtott, a parlament által még tavaly nyugdíjtörvénybe foglalt 40 százalékos emelés – írja a Krónika.

Ludovic Orban miniszterelnök legalábbis határozottan leszögezte ezt vasárnap esti televíziós interjújában. „Az őszi 40 százalékos nyugdíjemeléshez nincs anyagi fedezet, és súlyos veszélyt jelentene Románia pénzügyi egyensúlyára. Annyival fogjuk emelni, hogy ne legyen szükség bankjegyek nyomtatására” – jelentette ki a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy hány százalékos nyugdíjemelés jöhet szóba, nem kívánt válaszolni. „Egyelőre nem lehet nyilvánosan bejelenteni azt, hogy hány százalékkal. Persze, a pénzügyminiszter bejelentett 10 százalékot… Olyan ez, mint egy vállalkozásnál, ha csökkennek a bevételek, nem emelhetsz fizetést.”

Amikor a műsorvezető arról faggatta, hogy mikorra érhetné el az emelés üteme a 40 százalékot, a miniszterelnök azt mondta, ilyen léptékű emelést még olyan körülmények között is nehéz lett volna gyakorlatba ültetni, ha Románia gazdasági helyzete kedvező lenne.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS