Nem találnak pénzt a gyermeknevelési pótlék megduplázására Romániában

2020. 05. 25., 15:15

A román parlament „szuperpopulista” döntésének tekinti Ludovic Orban kormányfő a gyermeknevelési támogatás megkétszerezését, amire szerinte nincs költségvetési fedezet.

Várhatóan másodszorra is elhalasztja a román kormány a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló, a parlament által még tavaly megszavazott törvény végrehajtását – írja a Krónika.

Ludovic Orban miniszterelnök egy hétvégi tévéinterjúban ismételten értésre adta, hogy nem támogatja az intézkedést, amelyet szerinte a gazdaság jelenlegi állapota nem tesz lehetővé.

„A támogatás megkétszerezése a parlament szuperpopulista döntése volt, amely fenntarthatatlan, gazdaságilag megalapozatlan. Az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatása jelenleg 7,3 milliárd lej lenne. Honnan találjunk ekkora összeget?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Hasonlóképpen vélekedett a miniszterelnök a szeptemberben esedékes nyugdíjemelésről is, előrebocsátva: az öregségi juttatás olyan mértékben fog emelkedni, „amennyit elbír a gazdaság”.

A parlamentben tavaly júniusban megszavazott, Klaus Iohannis államfő által júliusban kihirdetett nyugdíjtörvény alapján a nyugdíjpont – amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke idén szeptemberben 1775 lejre nő. Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjak ősszel 40 százalékkal haladnák meg a tavaly szeptember 1-jén 15 százalékkal megemelt járandóságot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS