Nem találnak pénzt a gyermeknevelési pótlék megduplázására Romániában

2020. 05. 25., 15:15

A román parlament „szuperpopulista” döntésének tekinti Ludovic Orban kormányfő a gyermeknevelési támogatás megkétszerezését, amire szerinte nincs költségvetési fedezet.

Várhatóan másodszorra is elhalasztja a román kormány a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló, a parlament által még tavaly megszavazott törvény végrehajtását – írja a Krónika.

Ludovic Orban miniszterelnök egy hétvégi tévéinterjúban ismételten értésre adta, hogy nem támogatja az intézkedést, amelyet szerinte a gazdaság jelenlegi állapota nem tesz lehetővé.

„A támogatás megkétszerezése a parlament szuperpopulista döntése volt, amely fenntarthatatlan, gazdaságilag megalapozatlan. Az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatása jelenleg 7,3 milliárd lej lenne. Honnan találjunk ekkora összeget?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Hasonlóképpen vélekedett a miniszterelnök a szeptemberben esedékes nyugdíjemelésről is, előrebocsátva: az öregségi juttatás olyan mértékben fog emelkedni, „amennyit elbír a gazdaság”.

A parlamentben tavaly júniusban megszavazott, Klaus Iohannis államfő által júliusban kihirdetett nyugdíjtörvény alapján a nyugdíjpont – amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke idén szeptemberben 1775 lejre nő. Ez azt jelentené, hogy a nyugdíjak ősszel 40 százalékkal haladnák meg a tavaly szeptember 1-jén 15 százalékkal megemelt járandóságot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS