Megszűnhetnek a bejelentett munkahelyek a szerb vendéglátóiparban?

2021. 09. 16., 10:45

Az idénymunka bejelentésére vonatkozó könnyítések miatt 2-3 év múlva megszűnhetnek a bejelentett munkahelyek a vendéglátóiparban Szerbiában – figyelmeztették az illetékeseket a szakszervezetek.

Jelenleg kizárólag a mezőgazdasági idénymunkásokat lehet bejelenteni az egyszerűsített eljárással, a kidolgozás alatt lévő törvénymódosítás viszont a könnyített adóztatási rendszert kiterjesztené a vendéglátósokra, az idegenforgalomban dolgozókra, valamint az építőiparra is – írja a Magyar Szó.

A koronavírus-járvány előtti időszakban elvégzett felmérés szerint az idegenforgalomban és a vendéglátóiparban 105 ezer idénymunkás dolgozott Szerbiában.

A szakszervezetek álláspontja szerint az új rendelkezések bevezetésével a hazai és a külföldi idénymunkások is bizonytalanabb helyzetbe kerülnek, és még inkább függnek majd a munkaadóktól. Mindez pedig olyan gazdasági ágazatban történhet meg, amelyre már régen nem jellemző az idénymunka.

Dragan Cvetković, a Vendéglátósok és az Idegenforgalomban dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a törvénymódosítás teljesen felesleges.

A szálloda- és étteremtulajdonosokat tömörítő Hores Egyesület viszont támogatja az új törvénymódosítások életbe lépését. Hangsúlyozzák, hogy jelenleg a vendéglátóiparban dolgozók csaknem fele feketén dolgozik. Amennyiben ezeket az alkalmazottakat idénymunkásként lehetne bejelenteni, rendeződne a helyzetük.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS